Geen verjaardag in Nederland wordt zo groots aangepakt als Koningsdag, wanneer het hele land zich in het feestgeruis verenigt. De vlooienmarkten en meezingers in de binnensteden kennen we wel, daarom hebben wij de feestjes met daadwerkelijk leuke muziek voor je op een rijtje gezet.

Koningsnacht

8Bahn Kingsnight Special en Festival
(Arnhem, Luxor Live, 18,50 euro)
Jaar na jaar is de Kingsnight Special van 8Bahn stijf uitverkocht, iets dat dit jaar vast weer gaat gebeuren. Dit jaar staan er zes acts op het menu, waaronder techno-titaan Ben Sims, ADIEL, Deano en disco-don Loud-E. Ook in het Musispark staat je (voor noppes!) een vette line-up te wachten, met Identified Patient en KI/KI op de mainstage.

BAR Kingsnight
(Rotterdam, BAR, 12 euro)
Een simpele formule met maar één naam op het programma, maar wél een hele goeie. Tijdens Koningsnacht kun je in BAR een all-nighter verwachten van de Londense dj Mall Grab, die bekend staat om een high-impact lo-fi house sound.

Knaldrang Koningsnachtfestival
(Utrecht, TivoliVredenburg, 27,50)
Heb jij ook zo’n vriendengroep die rond koningsdag altijd versplinterd is over waar je heen moet gaan? Tijdens Knaldrang kun je kiezen uit een wat breder muzikaal smakenpalet, met een house- en technozaal in de Ronda, hiphop en R&B in de Pandora en een discozaaltje boven. En, oh ja, een silentdisco voor als het weer zo laat is. Met Boys Noize, De Sluwe Vos, TITIA, Bokoesam en Latifah.

Marktkantine Kingsnight | Olivier Weiter b2b Miss Melera, Pablo Discobar
(Amsterdam, Marktkantine, 20 euro)
Voorgaande jaren hostte de Marktkantine tijdens Koningsdag altijd een welbekende industrieveteraan, dit jaar gooit de club het over een andere boeg. Zo staan er deze koningsnacht alleen maar dj’s van Hollandse bodem op de vloer. De b2b van Olivier Weiter en Miss Melera staat garant voor een avond vol hypnotiserende, melodische techno, en Pablo Discobar neemt de tweede zaal voor zijn rekening.

Noisia Invites
(Groningen, De Oosterpoort, 23,08)
Vaste koningsdagprik voor drum ’n bass-liefhebbers. Ook dit jaar nodigen de Groninger drum 'n bass-helden een imposant lijstje uit, waaronder Black Sun Empire, Dimension en Phace & Misanthrop. Geen zin in D&B-geweld? Bij OOST verwachten John Tabalot en Orpheu The Wizard je.

Subcultuur Kingsnight  
(Nijmegen, Doornroosje, 23,50)
Traditiegetrouw viert Subcultuur de verjaardag van Willem in de Doornroosje en ook dit jaar levert dat een lekkere line-up op, met o.a. muzikale alleseter Carista, Cincity en Eris Drew.

The Life I Live
(Den Haag, hele binnenstad, gratis)
Platzak maar wel zin in een feestje? Tijdens Koningsnacht én Koningsdag kun je helemaal losgaan in Den Haag, waar tientallen artiesten, bands en dj’s zich door de binnenstad zullen verspreiden. Zo kun je Donnie, Bokoesam, Pip Blom, Palmbonen II, YĪN YĪN, Iguana Death Cult en Fata Boom komen checken.

Koningsdag

8Bahn Kingsday Festival
(Arnhem, Luxor Live, gratis)
Als je de festiviteiten niet wilt stilleggen na de 8Bahn Kingsnight Special kun je ook gewoon op je blaren dansen tijdens het 8Bahn Kingsday festival. De poster is daarvan namelijk nogal een aangezicht, met Freddy K, Miss Djax, Jasmín en Children of Valis.

Breakfast Club Kingsday Celebration
(Amsterdam, BRET, 17 euro)
In de ochtenden van Breakfast Club komen nachtbrakers en vroege vogels bij elkaar tijdens een ontbijt van house en techno. Deze keer serveren o.a. Ben Buitendijk, PLO Man en Tom Lien hun beste platen.

Cartel Kingsday
(Amsterdam, Westerunie, 20-40 euro)
Als je deze kraker volledig wil meepakken kun je maar beter vroeg onder de wol gaan tijdens koningsnacht. De koningsdageditie van Cartel begint namelijk rond het middaguur en blijft een volle 18 uur doorrazen, met een line-up waar onder anderen Benny Rodrigues, DJ Assault, Job Sifre en Woody ’92 op staan.

Koningsdag Containerbar Noord
(Rotterdam, Noordplein, gratis)
Ook deze Koningsdag kun je weer tussen de zeecontainers door slenteren op het Noordplein. Onder het genot van een goeie hap en een bruisende cocktail kun je ook een dansje wagen, want er staan een paar lokale helden op het programma, waaronder Philou Louzolo, Chaiba en Lin Tonic.

Koningsdag Festival De Schuit
(Katwijk, De Schuit, gratis)
22 jaar op de teller, en het einde komt nog niet in zicht: ook dit jaar schotelt De Schuit je weer een paar acts voor. Personal Trainer en YĪN YĪN  zijn ook van de partij.

Koningsdag bij het Patronaat
(Haarlem, Patronaat, 23,50)
Mocht je de hele dag op je kleedje hebben gezeten, maar wil je wél nog even een dikke after meepakken, dan kun je ook naar het Patronaat op de avond van Koningsdag. Voor de gelegenheid heeft het poppodium namelijk wat geëerde gasten uitgenodigd: zo staan 2MANYDJS (die je ook wel kent als Soulwax) en Sjamsoedin op het programma.

Kralingse Bos Festival
(Rotterdam, Kralingse Bos, 29,99)
Wederom wordt er nogal uitgepakt in het Kralingse Bos dicht jaar. Vanaf één uur 's middags tot elf uur 's avonds kun je daar grasduinen tenmidden van acts zoals Sven Väth, Chris Liebing, Rebekah, Luuk van Dijk, Stephan Bodzin, De Jeugd Van Tegenwoordig, MEROL en Hef. Avonds kun je je ook nog te goed doen aan twee after's bij Annabel en cultuurpodium Perron.

Kroon Festival
(Rotterdam, Willemsplein, 17,50)
Ook dit jaar strijkt Kroon Festival neer op het Willemsplein. Deze editie kunnen je danspasjes het daglicht zien onder begeleiding van Secret Cinema, Miss Melera, Olivier Weiter, Applescal, Tunnelvisions e.v.a.

L'afrique Discothèque King's Day Edition
(Rotterdam, MONO, 3 euro)
Ook dit jaar kun je weer tot diep in de nacht dansen bij Mono, waar lokale held Lin Tonic de scepter zwaait. Tijdens de L'afrique Discothèque clubnacht komen ook Madr, Mundi en Bart Eicholtz langs om je een menu vol Afrikaanse funk, kwaito, afrobeat, zouk, highlife en kuduro voor te schotelen.

Nightbirds Kingsday Festival
(Venlo, poppodium Grenswerk, gratis)
Weer een bandfestijn bij poppodium Grenswerk tijdens het Nightbirds Kingsday Festival om Willem’s 53e levensjaar al moshend in te wijden. Dit jaar komen o.a. Mark Lada's Golden Arches, Personal Trainer en Pig Frenzy.

Oranjebloesem
(Amsterdam, Olympisch Stadion, uitverkocht)
Dit jaar galmt het geluid van duizenden stampende voeten door het Olympisch Stadion, want op Koningsdag strijkt daar Oranjebloesem voor de eerste keer neer. Je zondag ben je bij voorbaat kwijt, maar daar krijg je wel weer wat voor terug, zoals bonzende sets van Stephan Bodzin, Jennifer Cardini, Patrice Bäumel, Charlotte de Witte, DVS1, TITIA en Polynation.

Oranjepop
(Nijmegen, Hunnerpark, 7,50 euro)
Een portie nationale trots voor een zacht prijsje. Bij Oranjepop kun je je heupen wiegen op onder begeleiding van Nederlandse artiesten en bands zoals Thomas Azier, Naaz, Pip Blom, TAPE TOY, Tusky e.v.a.

THESE GUYS
(Amsterdam, NDSM Treehouse, gratis)
Hét alternatief voor Koningsdag voor dansers met een oor voor de sound van de underground. Dit jaar kun je weer helemaal gratis tussen de containers dansen in het NDSM Treehouse, waar Identified Patient, Job Sifre, Mad Miran, Clairvoyance, Gamma Intel en 543FF e.v.a. hun kunstje zullen opvoeren.

Urban Music Festival Kingsday
(Amsterdam, Stadspodium, 38,95)
De voorverkoop is er al helemaal doorheen, maar aan de deur zijn er nog wat kaartjes te verkrijgen (alhoewel je met dit vrij tegenstrijdige deurbeleid ook de deurtickets online kunt kopen???). Urban Music Festival is steevast het heetste urban festival van Koningsdag, en ook dit jaar is er genoeg te bewonderen, waaronder Frenna, Boef, Yung Felix en Tabitha.