Lowlands dag 2 zit erop. We maken na een bij vlagen natte zaterdag de balans op. We waren razend benieuwd naar deze dag. Want hoe zou de 17-jarige Billie Eilish het op het hoofdpodium doen? En wat te verwachten van twenty one pilots, Dermot Kennedy, Sharon van Etten, Paul Kalkbrenner, Anderson .Paak, IDLES of Giorgio Moroder? Er gebeurde dus veel, en de vijf grootste uitschieters waren....

Moroder zelf doet helemaal niets. Hij staat achter een tafel en vertelt af en toe iets over het volgende nummer. Tijdens de songs houdt hij het bij een woodblock of fluitje, af en toe doet ie alsof ie zingt. Maar hij is ook geen artiest. De band doet zijn producties recht aan, de zangeressen ook. In feite is dit een ode, onder toeziend oog van de meester zelf. Als hij zou overlijden had Lowlands dit uurtje ook zonder hem kunnen optuigen, toch?

>>> Lees verder

Het mooiste moment is als .Paak zijn duet Dang! met de vorig jaar overleden rapper Mac Miller als slotnummer inzet. Mac’s verse komt van band en wordt door heel veel mensen in en om de Alpha meegerapt. Met een vrolijke foto van Anderson en Mac op de achtergrond krijgt deze volledig Alpha-waardige show op de valreep nog een mooi melancholisch moment. 

>>> lees verder

Otoboke Beaver een gimmick? Je zou het bijna denken, maar luister nog eens goed. Dit zijn vier insane goede muzikanten die heel creatief uit veertig jaar muziekgeschiedenis putten. Art-punk, no wave, opeens een opgefokt reggae-slagje, slapbass-riffs, razendsnelle gitaarlicks, tussendoor een zoetsappig koortje en dan als kers op het taartje een loeiharde grindcorebreak met ijzingwekkend gekrijs. Teringlelijk ja, maar wow.

>>> lees verder

Billie Eilish zien is Billie Eilish volgen. Ze kan met gemak drie uiterst trage nummers spelen en de aandacht volledig overeind houden door haar charisma, haar talent en dat voorkomen met lichte mysterieuze droomogen waarachter iets buitenaards schuilt. Ze is die weirde kid uit de klas in tienerfilms die oprijst en wél iets kan terwijl de populaire bullebak uiteindelijk met een benzinepompslang in zijn hand belandt. Het is begrijpelijk dat Eilish in eerste instantie is ontdekt door de kids. En net zo begrijpelijk dat haar pop alle generaties verenigt.

>>> lees verder

Frontman Joe Talbot paradeert binnen in een felroze regenponcho, alle ellende met vreugde bestrijdend. Gitarist Mark Bowen heeft een geel exemplaar aangetrokken en draagt verder alleen zijn onderbroek. En vakbroeder Lee Kiernan ligt al in het publiek na de eerste noten van ‘Heel / Heal’. Nee, IDLES is niet vies van grappen en grollen. Maar het vijftal is ook - nee, vooral! - een steengoede liveband. Met name bij tracks van debuut Brutalism, waaronder het luidkeels meegebrulde 'Mother', valt op hoe loeistrak de band speelt, met bassist Adam Devonshire en drummer Jon Beavis als fundament. 

>>> lees verder