Nog minder dan twee weken te gaan tot ADE van start gaat, en dus wordt het tijd om je vrienden te appen en je kaartjes te kopen. Waar gaan we heen deze ADE? Van kolossale technopakhuizen tot raves onder de rails, Donato Dozzy voor het ontbijt, Maceo Plex bij de brunch en ambient voor het slapengaan: we kamden het programma uit. Dit is de schifting.

Woensdag 16 oktober

DGTL Presents

Richie Hawtin, Modeselektor en Sophie, Scheepsbouwloods (19:30-00:00)
Altijd maar met je vrienden op je eigen labelavond is natuurlijk hartstikke gezellig, maar ook wel een beetje saai. Dat vond Richie Hawtin ook, en dus verzamelde hij Modeselektor en SOPHIE om zich heen. Met het Berlijnse duo wordt het weer ouderwets knallen nu de subtiele Moderat-jaren voorbij zijn. SOPHIE is het type artiest dat je verleidt met catchy popsongs maar je een moment later een knal op je bek geeft. En Richie zelf, die neemt zijn spectaculaire hybride live dj-set mee.

Lezen: Richie Hawtin over zijn Plastikman alias
Luisteren: Modeselektor live op Lowlands 2019

ADE Live

O.a. Haelos, Larry Gus, De Jeugd van Tegenwoordig, Meetsysteem (19:00-00:00)
We beginnen ADE kalm dit jaar. Veel clubs en organisatoren houden hun kruit nog een beetje droog de eerste dag, en de meest interessante events zijn netjes voor twaalf uur afgelopen. Prima, we kunnen de rest van de week nog diep genoeg gaan. ADE Live is traditioneel op woensdag en donderdag heeft weer allerlei verschillende live elektronica acts op het programma, met als meest bijzondere een wel heel unieke show: De Jeugd van Tegenwoordig geeft een techno concert.

Lezen: Een interview met mislukkingskunstenaar Larry Gus
Luisteren: De Jeugd Van Tegenwoordig - Elektrotechnique

Weval

Weval in het Concertgebouw (21.30 – 23.15)
Op Lowlands liet Weval al zien dat ze steeds verder van de dance zijn afgeweken. Dat wil zeggen: weinig knaldrang, meer dromerige composities vol sluimerende spanning. In het statige concertgebouw kun je er even lekker voor gaan zitten, want daar mogen ze ADE aftrappen met een speciaal openingsconcert. Voor de gelegenheid hebben ze een “bijzondere show met extra muzikanten” voorbereid, dus wie weet wat voor verrassingen er op het programma staan.

Lezen: Weval: ‘We wilden muziek weer als een speelplaats benaderen’
Kijken: Weval live bij Lowlands 2019

The Rest Is Noise

Tim Hecker en Caterina Barbieri bij Muziekgebouw aan ’t IJ (20.30 – 22.30)
Mocht je al je zintuigen even een reset willen geven voordat je je in de ADE nachten onderdompelt, dan kun je woensdag langs bij het openingsconcert bij Muziekgebouw aan ’t IJ. Ambient-experimentalist Tim Hecker staat garant voor soundscapes waarin noise gepaard gaat met verfijnde strijkersmelodieën en percussie, en Caterina Barbieri paart haar modulaire synths en eigen stemgeluid met een audiovisuele show.

Lezen: Caterina Barbieri bij FACT Mag
Luisteren: Tim Hecker - Anoyo

Donderdag 17 oktober

Zeezout

Avalon Emerson, Midland, Optimo en Elias Mazian in LOFI (23:00-08:00)
Jarenlang kon je Zeezout vinden in Undercurrent, naast de NDSM werf. Maar vergis je niet, want als je daar domweg naartoe fietst sta je totaal aan de verkeerde kant van de stad. Voor de rest krijg je wel gewoon wat je van ze verwacht: een smaakvolle line-up met alleen maar dj’s die er op dit moment toe doen. Zeezout is misschien niet de pionier van de scene, maar heeft duidelijk vinger aan de pols.

Lezen: Midland vindt het steeds belangrijker om zijn levensvisie te laten gelden op de dansvloer
Luisteren: Essential Mix van Avalon Emerson

New Order

New Order in AFAS Live (20:00-23:00)
Dertig jaar maar liefst duurde het voor New Order weer eens op Nederlandse bodem speelde. Ongelofelijk lang voor een act die gewoon uit Engeland komt. Op Lowlands zagen we al dat al die baanbrekende new wave songs uit de jaren tachtig er nog steed goed ingaan. Hoort New Order wel op ADE? Ja, toch wel. Hun synth tunes waren bijzonder invloedrijk in de house scene, menig dance liefhebber heeft ook ook een meter New Order vinyl staan. Of toch op zijn minst ‘Blue Monday’, de meestverkochte 12 inch ooit. Eens kijken of die mannen op leeftijd nog een beetje soepel dansen.

Lees: Recensie New Order op Lowlands 2019
Luister: New Order live op Lowlands 2019

Ilian Tape

Zenker Brothers b2b Skee Mask, Stenny b2b Konrad Wehrmeister in Paradiso (22:00-04:00)
Het is druk in Paradiso donderdagnacht, uit alle hoeken en gaten klinkt muziek. Palmbomen II viert zijn nieuwe label in de kelder, in de grote zaal draait DJ EZ en dan is er ook nog dit spannende event in de bovenzaal. Ilian Tape is een label uit München, gerund door de Zenker Brothers, met als uithangbord stadgenoot Skee Mask. Die bracht vorig jaar een waanzinnig album uit dat mooie ambient en hectische breakbeats samenbracht.

Lees: Resident Advisor over Ilian Tape
Luister: Skee Mask b2b Zenker Brothers

Rush Hour x Rainbow Disco Club

o.a. Antal, Jayda G, Wata Igarashi bij Shelter (22.00 - 08.00)

De vinylheads van Rush Hour en het Japanse festival Rainbow Disco Club zijn maar wat verknocht aan elkaar. Nu slaan ze de handen ineen voor een speciale samenwerking bij de Shelter. Voor deze avond komen niet alleen RDC-residents Kikiorix en Wata Igarashi uit Japan neergestreken, maar ook de New Yorkse veteraan Daniel Krivit én discoliefhebber Jayda G zijn uitgenodigd om met Sandrien en Antal te komen draaien.

Lees: Een verslag van Rainbow Disco Club
Luister: Wata Igarashi voor Rainbow Disco Club

Spielraum

o.a. Freddy K, KI/KI, Peach en Nene H bij Radion (23.00 - 08.00)
Nergens is er een plek tijdens ADE waar uitbundiger en vrijer wordt gedanst dan bij Spielraum. Het Amsterdamse queerfeest staat bekend om de kneiterharde stoomwalstechno die tot na het ochtendgloren in de grote zaal klinkt, en parallel loopt met de carrière van resident-superster KI/KI. Bonuspunten voor de glibberige gangetjes van RADION, die tijdens Spielraum aanvoelen alsof je terecht bent gekomen in de darkroom van een uitzinnig fetisjfeest.

Lees: ADE18: Spielraum is een zinderende vrijhaven voor iedereen
Lees: De immer leuke radioshow van Freddy K of toch deze megaleuke Peach Boiler Room? (bonuspunten voor die RuPaultrack!)

Audio Obscura

Motor City Drum Ensemble en Young Marco bij Centraal Station (22.00 - 05.00)
Raven onder de rails, het klinkt als de onwaarschijnlijke droom van iedere illegale rave-organisator. En toch krijgt Audio Obscura het weer voor elkaar om een megafeest bij het Centraal Station te organiseren. Vorig jaar waren Joris Voorn en Maceo Plex al van de partij, dit jaar zijn selector-superster Motor City Drum Ensemble en Young Marco aan de beurt.

Kijk: Motor City Drum Ensemble bij Boiler Room's Between The Beats
Luister: Young Marco Bahasa live-set bij Dynamic Range music bar

Vrijdag 18 oktober

Het Weekend @ De School

o.a. John Talabot, Dr. Rubinstein, upsammy, LYZZA en rRoxymore bij de School 
Van vrijdag tot maandag raast de infameuze weekender van de School weer door een mega-imposante line-up heen. Neem nou vrijdag alleen al: upsammy opent, rRoxymore komt met een kersvers album onder de arm voor een live-set, en enfant terrible LSDXOXO, LYZZA en Woody'92 zijn ook van de partij.

Lezen: Lyzza wil de boosheid niet met zich meedragen
Luisteren: rRoxymore - Phase to Face

Homeless Homies fundraiser

DJ Bone, Peggy Gou, Dubfire, Jordan GCZ, KiNK in Shelter (10:00-20:00)
Ouwe goedzak die dj Bone. Een onwrikbare technokolos is ie, met een heleboel goeie vrienden in het nachtleven. Maar daarnaast heeft ie hart voor de minder gelukkigen, die dwars door het sociale vangnet heen op straat beland zijn. De opbrengsten van deze indrukwekkende day party gaan dan ook in zijn geheel naar het goede doel.

Lezen: Meer over DJ Bone's fundraiser
Luisteren: Homeless Homies take-over bij Rinse FM 

Tresor x Second Wave x The Crave

o.a. Ron Morelli, Umwelt, Broken English Club, Function, Gesloten Cirkel bij RADION (23.00 – 07.00)
Het Berlijnse instituut Tresor slaat de handen ineen met Second Wave en het Haagse festival The Crave. Met een focus op gemene electro en gitzwarte, dirty techno hebben ze een kolossale line-up in elkaar geflanst waarvan je je kunt afvragen hoe ze dat allemaal in acht uurtjes moeten proppen. Gelukkig hebben ze ieder hoekje en gaatje van RADION tot hun beschikking.

Lezen: Ron Morelli: 'I’m just disgusted by humanity'
Luisteren: Alienata voor Resident Advisor

DGTL

Job Jobse, Orbital, Antal, Floating Points, Motor City Drum Ensemble in de Scheepsbouwloods, 22:00-07:00
DGTL neemt weer zijn intrek in de grote Scheepsbouwloods op de NDSM werf, een massieve hal waarin ze twee podia maken. Hopen op een hete oktober dus, en anders zal de warmte moeten komen van de dj’s. Dat zal deze vrijdagavond wel goed komen. Speciale aandacht voor Floating Points, die precies op deze dag zijn nieuwe album uitbrengt. Hij komt live spelen, net als rave veteranen Orbital.

Lezen: De grote finale in de carriere van Orbital 
Luisteren: Paula Tape bij The Lighthouse 

Zaterdag 19 oktober

Audio Obscura

Traditioneel grote namen in de meest luxueuze setting, in de Loft (07:00-12:00)
Ehm, nee, de Loft feestjes van Audio Obscura zijn nog niet aangekondigd. Maar zet maar vast met potlood je wekker hoor. De afgelopen jaren waren het big names als Dixon, Adriatique en Job Jobse die met uitzicht op het IJ de zon omhoog draaiden. Solomun maakte het zelfs helemaal bont. Na die nacht al twee keer gedraaid te hebben hield hij het met een tas vol emoplaatjes in de Loft meer dan twaalf uur vol. Wie zullen er dit jaar draaien?

Lezen: Afterkoning Solomun gaat door en door en door
Luisteren: Solomun in de Loft

Draaimolen x Smoke Machine

KI/KI, Pieter Jansen, Dasha Rush, Diskonnected, Jing in Veronicaschip (22:00-08:00)
Ons favoriete dance festival van afgelopen zomer vond niet plaats onder de rook van Amsterdam, maar tussen de bomen in Tilburg. Draaimolen toonde smaak en ambitie door dj’s Job Jobse en Marcel Dettmann nauw te betrekken bij hun festival. Jobse timmerde zelfs hoogstpersoonlijk twee stages in elkaar. Tijdens ADE houdt Draaimolen audiëntie in het Veronicaschip. Vrienden van Draaimolen KI/KI (resident van Spielraum), Dasha Rush en Pieter Jansen zijn er bij, maar ook een paar Taiwanese vrienden.

Lezen: Zo geweldig was het Draaimolen festival 
Luisteren: Ki/Ki in de Boiler Room

Festimi x Cooking with Palms Trax

Hunee, Identified Patient, Kamma & Masalo en Palms Trax in Shelter (23:00-07:00)
Palms Trax heeft een superjaar achter de rug, met onder andere de grote eer Dekmantel’s mainstage te mogen afsluiten. Zijn naam staat dan ook het grootst op de poster vanavond, maar de rest mag er ook zijn. Verwacht vrolijke house en disco, maar toch ook zeker af en toe een duister randje, vooral van Identified Patient.

Lezen: Dubbelinterview met twee Jobben, Job Sifre en Identified Patient 
Luisteren: Palms Trax in de Boiler Room

Het Weekend part 2

O.a. Makam, Interstellar Funk, Beta Librae, upsammy (live), Animistic Beliefs in De School (vr-ma)
Terug naar de School, waar ze al vanaf vrijdagavond non stop bezig zijn. Wat treffen we aan op zaterdagmiddag? Een sluimerend feest? Volop actie? Dat is altijd de vraag, en dat maakt zo’n lange clubmarathon ook zo leuk. Elke dj krijgt volop de ruimte en zal zich moeten aanpassen aan de situatie van het moment. Nu maar hopen op een mooi herfstzonnetje in het Muzieklokaal.

Lezen: Interview met Makam over zijn Thaise paradijsje
Luisteren: Animistic Beliefs' geweldige electro album Mindset:Reset

Awakenings x Lone Romantic

o.a. Maceo Plex, Joy Orbison, Ben UFO, The Hacker, Robert Hood en Legowelt bij Elementenstraat (09.00 - 22.00)
Maceo Plex mag dan wel één van de grootste technogiganten van het moment zijn, maar als dj verdiende hij zijn strepen in de underground electroscene van Dallas, Texas. Electro slaat ook de klok bij zijn label Lone Romantic, dat door Awakenings naar het gigantische pakhuis in de Elementenstraat wordt getrokken. Als Mariel Ito draait hij een setje electro, en ook Ben UFO en Joy Orbison zijn van de partij.

Lezen: Interview met Maceo Plex over zijn Mariel Ito-pseudonym
Luisteren: Ben UFO's epische Boiler Room-set bij Dekmantel 2019

Dogma x Nous'Klaer

o.a. Oceanic, Oberman, Woody'92, Tammo Hesselink, Van Anh bij Oumuamua (14.00 - 03.00)
Anders dan de avonden met de grote kanonnen voelt deze sympathieke avond een stuk frisser en wat meer low-key. DOGMA en Nous'klaer stlaan de handen ineen: Welke mooie melodieën gaan Oberman en Oceanic draaien? Hoe zit het met de rijzende ster van Kia? En hoe zit het met de subtiele, hypnotische techno van ISOTOOP's Van Anh? Mooi moment om even in te checken bij de nieuwe Amsterdamse aanwinst Oumuamua.

Lezen en luisteren: Deze labelspecial over Nous'Klaer Audio
Luister: Deze spacey mix van Van Anh

Strange Days

DJ Promo, Know V.A. en Cera Khin bij Melkweg (23.30 - 05.00)
Alle Thunderdome- en  ‘hardcore will never die‘-grapjes terzijde, hardcore is hartstikke springlevend. Vraag het maar aan Know V.A., de hardcore-producers en Strange Days-oprichters wiens EP een schoolvoorbeeld is van hoeveel rek er in dat genre zit. DJ Promo komt als representant van de oude garde, en Lente Kabinet-revelatie Cera Khin gaat er vanzelfsprekend ook vol tegenaan.

Luister: Deze EP van Know V.A.
Oké, nog eentje dan: Cera Khin's monsterlijke FACT-mix

Garage Noord

o.a. Deena Abdelwahed, DJ Firmeza, Low Jack bij Garage Noord (23.00 - 08.00)

Muzikaal wat meer links van de dansvloer, maar overrompelend goed is het laatste album van Deena Abdelwahed. Daarop laat ze Oosterse melodieën verpulveren door destructieve basmuziek. Ook op het programma staat Low Jack, de Franse producer die een al even grote liefde voor polyritmische elektronica heeft, en de Angolese producer DJ Firmeza, met een tas vol kuduro en batida.
Lees: Dit uitgebreide stuk van Fr1nt over Deena Abdelwahed
Luister: Een mix van Low Jack voor Trax Magazine

Zondag 20 oktober

Giegling

o.a. de hele Giegling-clan en Aleksi Perälä, Paquita Gordon en Seth Troxler
Op de laatste zondag van ADE is de hele Paradiso vijftien(!) uur lang onderwerpig aan een Giegling-takeover, en voor de gelegenheid zijn alle vrienden van het invloedrijke label uitgenodigd. Naast labelgenoten Konstantin, DJ Dustin en Molly zijn zo ook Seth Troxler, de Finse Aleksi Perälä en Paquita Gordon uitgenodigd, en met zo'n 30+ dj's ziet het ernaaruit dat ieder hoekje en gaatje van de popzaal gebruikt zal worden.

Lezen: Dit Crack-stuk over Giegling
Luisteren: De Planet-Giegling mix van DJ Dustin

Het Weekend part 3

O.a. Job Jobse, Carista, Solar, Elias Mazian, Jane Fitz, Oceanic in De School (vr-ma)
Terug naar de School, waar inmiddels alweer twee volle etmalen op de klok staan. De grote finale gaat door tot maandagochtend met Sandrien en Konduku. Ook nu weer volop bekende gezichten achter de draaitafels, met slechts een enkele buitenlandse gast. Dat is een duidelijke keuze bij De School, en het werkt goed. Job Jobse is zoals altijd het anker, maar speciale tip is ook de middagshift van Solar en de grote glimlach van Elias Mazian en Carista bij het vallen van de nacht.

Lezen: Zo verliep de ADE marathon van de School vorig jaar: alles kan en alles mag
Luisteren: De Dekmantel podcast van CEM

Breakfast Club

o.a. Donato Dozzy, I-F, Courtesy en Vladimir Ivkovic bij Radion (07.00 – 18.00)
Wij weten al waar de fanatieke fanclub van Donato Dozzy dit weekend te vinden is: op de dansvloer bij Breakfast club, het liefst met een prosecco in de ene hand en een croissantje (of een banaantje) in de ander. De Spazio Disponibile-labelbaas staat bekend als grootmeester van de trippy techno. Van Breakfast Club krijgt hij vier volle uren om bij te ontbijten, en ook o.a. Vladimir Ivkovic, I-F, Courtesy, Valentino Mora en producerstalent Konduku schuiven aan tafel.

Lezen: De DJB-parel Benny Rodrigues interviewt Donato Dozzy: 'Noemt je moeder je Dozzy?!'
Luisteren: Donato Dozzy bij The Pickle Factory

 

Garage Noord

Hunee en Orpheu The Wizard bij Garage Noord (23.00 - 08.00)
Na drie nachten op de rafeligere randjes van de dance begeven, met onder anderen Deena Abdelwahed, Low Jack en Vladimir Ivkovic, sluit Garage Noord af met twee diggers die niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse dance. Een take-over met disco-connaisseur Hunee en Red Light's fameuze digger Orpheu in de charmantste club van Amsterdam is een gegarandeerde knaller.

Lezen: Hunee: "Ik geloof niet in goedkope keuzes"
Luisteren: Orpheu The Wizard bij Resident Advisor

 

Brighter Days x Doka Studio

DJ Spinna, special guest (Rush Hour), KAMMA & Masalo, Margie en Nevill Mitchell bij Doka Studio (13.00 - 23.00)
Tijdens ADE kun je hoppen tussen gigantische technopakhuizen en loodsen waar de big room house door de lucht galmt, maar heb je zin in een wat intiemere sfeer, dan kun je ook naar Doka Studio. Daar mogen Kamma & Masalo het opgevoerde keldertje van het Volkshotel inaugureren met een smaakvolle line-up, met het accent op boogiende disco en house. DJ Spinna komt er helemaal voor uit New York, en die special guest liegt er ook niet om.

Lezen: Kamma over Leroy Burgess en acid
Luisteren: Margie on the decks