Dit najaar is het precies 30 jaar geleden dat in Nederland een nieuwe muziekstroming aan een opmars begon die zijn gelijke niet kent. De VPRO viert het jubileum van Dutch Dance met een drieluik van documentaires op NPO 3, een podcastserie en nu ook een website vol interviews en archiefmateriaal. Duik zelf in de geschiedenis van dance in Nederland.

Van RoXY tot Dekmantel, van Paul Elstak tot Armin van Buren, van illegale raves in uitgewoonde fabrieken tot miljoenenfestivals met een confettibudget zo hoog als de gemiddelde huurprijs in Amsterdam: in dertig jaar is de Nederlandse dance scene met factor duizend gegroeid. Aan die ontwikkeling hielpen tientallen pioniers, cowboys en iconen mee, onderweg bloeiden en vergingen vele unieke en geliefde clubs. 

Al die onmisbare spelers in de geschiedenis van de Nederlandse dance worden nu verzameld op één plek: het interactieve archief van 30 Jaar Dutch Dance. Daar vind je na de uitzending natuurlijk de drie afleveringen van de documentaireserie en de bijbehorende Rewind podcasts, maar ook nog een schat aan extra materiaal.

Laat je leiden langs een chronologische tijdlijn, opgebouwd uit een steeds groeiende verzameling verhalen, filmmateriaal, foto’s en classic sets. En er is ook veel nieuw, exclusief materiaal te vinden. Voor de documentaireserie 30 Jaar Dutch Dance, gemaakt door de VPRO in samenwerking met Mary Go Wild en vanaf 20 oktober te zien op NPO 3, interviewden we een heleboel belangrijke spelers van toen tot nu. Uitgebreide gesprekken met onder meer Joost van Bellen, Paul Elstak, DJ Dano en Armin van Buuren komen in volledige versie op de site te staan nadat de desbetreffende aflevering is uitgezonden.

Het archief reist met de documentaireserie mee door de tijd: na iedere aflevering komt er meer materiaal bij, en kun je weer een periode verder in je ontdekkingsreis. Vanzelfsprekend begeleid door een bijbehorende soundtrack met belangrijke Nederlandse house platen.

30 Jaar Dutch Dance

documentaire
door de VPRO in samenwerking met Mary Go Wild
vanaf 20 oktober op NPO 3

rewind
vijfdelige podcast over cruciale dagen in de Nederlandse dancegeschiedenis
luister hier de eerste twee afleveringen

30 jaar dutch dance online
interactieve encyclopedie van 1988 tot 2018
bomvol exclusief archiefmateriaal en nieuwe interviews
bekijk het nu

Tekst loopt door onder de foto.

Het oude filmmateriaal komt voor een groot deel uit de indrukwekkende house-collectie van de VPRO. Denk aan de complete klassieke documentaire House ’88 – ’92, gemaakt door VPRO Onrust, waarin zo ongeveer alle bekende koppen uit de scene van toen worden geïnterviewd. Maar ook de dj’s zelf hebben in hun eigen collecties gegraven: onder meer Dimitri, Marcello en DJ Jean hebben hun zolders en ladekasten omgekieperd, op zoek naar de oudste dj-set die ze nog konden vinden. Zo kun je de geschiedenis van Dutch Dance niet alleen zien, maar ook horen. 

De interactieve encyclopedie van 30 Jaar Dutch Dance blijft groeien, ook nadat de laatste aflevering van de documentaire is uitgezonden. De site zal in de loop der tijd steeds worden aangevuld met nieuwe informatie en nieuw (oud) materiaal. Er is nu al heel veel te vinden over de geboorte van onze house scene. Laat je meenemen door 30 Jaar Dutch Dance en haar ontwikkelingen! Bezoek hier de website.