Eurosonic sluit deze editie af met een dag vol hoogtepunten. Bijvoorbeeld een hype die het waar maakt, een uitschieter in z'n genre en een onverwachte prachtshow. Dit waren de vijf winnaars van de vrijdag.

Eurosonic Noorderslag is het jaarlijkse showcasefestival in Groningen, waar de muziekindustrie vanuit heel Europa zich verzamelt om nieuw talent te spotten én ook al vast te leggen. Speelt een band zich in de kijker? Dan is de kans groot dat-ie in de zomer op alle festivals speelt. 

Eurosonic vindt 17 t/m 19 januari plaats in de hele binnenstad van Groningen, met bands uit heel Europa. Op Noorderslag – 20 januari in de Oosterpoort – spelen louter Nederlandse bands. 

3voor12 doet uitgebreid verslag van het festival met recensies, livesessies en uitzendingen op 3FM.

Jacob Banks heeft niet veel nodig: een groovy en uitstekend uitgevoerd baslijntje, een catchy gitaarrifje en wat 808 beats zijn meer dan voldoende. Hij draagt de show en vult de zaal met zijn warme stem.

Senni loopt zijn breaks juist eindeloos, en ze gaan nergens heen. Het begint wat onwennig, want je wacht toch dat die kick er weer in komt. Maar die kick die de opgebouwde verwachting inlost, die blijft dus weg. En zo ontdek je opeens in die keihard stuiterende arpeggio's een enorme melancholie. Onverwachts prachtig.

Wat een raar mannetje is de Brusselse Roméo Elvis eigenlijk, met z’n pluizige bakkenbaarden, z’n spillebeentjes en dat lange haar. Een hele atypische rapper, maar hij heeft een waanzinnige stembeheersing en hele eigenwijze flow: hij start mompelend en loom, om opeens op te schakelen en z’n Franse bars eruit te spugen.

Zangeres Clara blijkt een super sensuele en energieke frontvrouw die spot on zingt, terwijl naast haar Armand - ook een extreem knappe gast - met zijn modular de lijnen uitzet. Dan voeren ze langzaam maar zeker het tempo op, via een soort Factory Floor-vibe naar een nauwelijks bij te benen acid climax.

De dansjes, de gekleurde regenjassen, Orono als supercool stoïcijns middelpunt tussen alle gekte: je moet jezelf bedwingen om niet je eigen capuchon op te doen en op het podium te springen om mee te doen. Superorganism = 🐸💖🦄🤡🍏👾