Op de woensdag van Eurosonic Noorderslag heeft 3voor12 zoals altijd een eigen talentenpodium. Dit jaar staan we niet in de Vera, maar in de VRIJDAG (vroeger beter bekend als de Muziekschool) op de Sint Jansstraat. Hierdoor hebben we niet één, maar twee zalen tot onze beschikking, en dat betekent alleen nog maar nog meer lekkere muziek. Dit zijn de acts die komen optreden.

@VRIJDAG - Main

Nilüfer Yanya

Deze Londense indie zangeres is nog maar 22 jaar oud, maar heeft een enorm brede muziekachtergrond. Door de Turkse en Ierse roots van Nülifer Yanya is ze opgegroeid met diverse artiesten die haar sound hebben beïnvloed. Nina Simone, Amy Winehouse, maar ook The Pixies (waar een toffe cover van 'Hey' niet mag ontbreken); je hoort de grootheden zeker terug. Haar hese stem past goed bij haar rauwe soul en R&B-producties, met hier en daar wat vleugen jazz. In deze luide wereld zijn Yanya's zachte melodieen een verademing, en daarmee werd ze al opgepikt door Pitchfork en The Guardian.

Scarlet Pleasure

Alphabeat, MØ, Lukas Graham... Zo een greep uit het Deense poplandschap die het tot grote wereldhits hebben gescoord. 3voor12 voorspelt dat binnenkort een naam aan dat lijstje kan worden toegevoegd. R&B/popband Scarlett Pleasure haalde al 40 miljoen Spotify streams binnen, scoorde meerdere top 10-singles in eigen land, waarvan 'Deja Vu' platina ging en drie weken op #1 stond in de Deense Airplay Charts. Met een gouden combinatie van elektronische pop en soulvolle R&B staan ze ook in VRIJDAG.

blackwave.

Het duo blackwave. bestaat uit de Antwerpse producer Willem Ardui en rapper Jay Walker. Ze doen denken aan de meest jazzy nummers van The Roots, aan de wereldwijde straatsoul van Mos Def, met flink veel nineties invloeden erdoor gewoven. Ze plaatsen hun liefde voor de Afro-Amerikaanse muziekgeschiedenis op een voetstuk en nemen daarbij iedereen met hen mee. De Morgen plaatste hén dan weer op een voetstuk.

Xinobi

Portugese producer Xinobi zou met zijn liveband misschien snel in het disco/house-hoekje geduwd kunnen worden, maar zijn sound is desalniettemin vrij uniek. De veelzijdigheid is zeker terug te vinden in zijn live optredens, waar je de zonnige sferen van Zuid-West Europa zeker terug zult horen komen.

@VRIJDAG - Basement

Equal Idiots

Deze snoeiharde garagepunkact uit Hoogstraten heeft thuisland Vlaanderen al een tijdje geleden omver geblazen: ze bereikten De Nieuwe Lichting 2016 van Studio Brussel en kwamen in de finale van Humo's Rock Rally. Nu zijn de bovenburen aan de beurt. Met een volgeplande festivalzomer achter de rug hebben de Equal Idiots debuutalbum Eagle Castle BBQ uitgebracht. Uiteindelijk bracht dat hen bij 3FM, ze lieten al eens bij Sander in de uitzending horen hoe ze live klinken.

The Homesick

We staan al een paar jaar vooraan bij iedere show van The Homesick, en ze zijn er alleen maar beter en beter op geworden. Hun felle noisy indierockliedjes bundelden ze op het voor een 3voor12 Award-genomineerde album Youth Hunt, en langzaam maar zeker veroveren ze nu ook de rest van Europa én de VS: in maart staan ze ook op SXSW.

ROE 

ROE is de 18-jarige Noord-Ierse zangeres die best een belangrijk jaar achter de rug heeft. Na debuut-EP Fake Ur Death uit te brengen, noemde BBC Radio 6 haar 'gevoelig, verbindend en een tikje gevaarlijk'. Haar elektronische pop is enorm aanstekelijk en fris, en wanneer ze het akoestisch aanpakt krijgt ze de hele zaal stil. Niet voor niets werd ze uit 21 acts gekozen om op Glastonbury op te treden op de BBC Introducing Stage. Next stop: Eurosonic!