Daar gaan we! 2018 gaat met een daverende knal van start in Groningen, waar honderden acts uit heel Europa zich presenteren aan industrie en publiek. Wie is de nieuwe Bastille, de nieuwe James Bay, de nieuwe Dua Lipa? Wij zetten ons geld op deze tien acts.

Sigrid

Woensdag 23:00 Stadsschouwburg
Donderdag 20:00 Grand Theatre

Keihard gaat het met Sigrid uit Noorwegen, die door Universal gelanceerd wordt als groot nieuw poptalent. Denk aan ‘frisse’, credible zangeressen als Sia of Mø, artiesten die grote hits scoorden maar voor wie de deur van een festival als Lowlands ook zomaar open zou kunnen gaan. Ze heeft die Scandinavische cool die de laatste jaren zo populair is. Als je op een Eurosonic-naam een veilige gok in kunt zetten, dan is het Sigrid.

Superorganism

Vrijdag 20:00 Machinefabriek

Hoort Superorganism eigenlijk wel thuis op Eurosonic? Die piepjonge zangeres waar iedereen het over heeft is toch een Amerikaanse? Jazeker, maar ze wordt begeleid door een paar meer ervaren muzikanten uit Londen, en samen zorgen ze voor een van de meest frisse, weirde indie-acts van het moment. Dit voorjaar verschijnt hun debuutalbum, een licht-psychedelische samplepop collage, net als hun website trouwens.

Pale Waves

Vrijdag 21:20 ESNS Play

Omdat Eurosonic traditioneel nauw gelieerd is aan Europese radiozenders ligt het accent van het festival de laatste jaren sterk op pop-acts. Alternatieve bands zijn er wel, maar het meest kansrijk om op te vallen zijn op de een of andere manier toch de acts met cross-over potentie. De zangeres van Pale Waves bijvoorbeeld ziet eruit als de dochter van Robert Smith van The Cure, maar hun sound is toch wel wat lichtvoetiger. 

Nilüfer Yanya

Woensdag 20:00 VRIJDAG

Een jazz-zangeres met een Jeff Buckley-feel? Die hadden we nog niet, en dus gaat het hard met Nilüfer Yanya, een 21-jarige Londense met bloed uit alle streken van de wereld. Eind 2016 debuteerde ze met EP Small Crimes, waarvan het minimalistische ‘Keep On Calling’ uitgroeide tot een buzzing streamhit. Haar debuutalbum wordt verwacht in 2018.

Roméo Elvis x Le Motel

Vrijdag 22:15 Simplon Main

De hiphop van de Brusselse Roméo Elvis is nogal eigenaardig: hij heeft een superlome, lijzige Franse flow en de beats van Le Motel zijn maf en licht-jazzy. Toch kreeg hij afgelopen jaar op Woo Hah al vroeg op de dag een circle pit van jewelste voor zijn neus, en ook Vlaanderen en Canada gaan al voor ‘m op de knieën. 

IAMDBB

Donderdag 21:30 Platformtheater

Tuurlijk, je hoort dat IAMDDB uit Manchester komt, maar haar trapsoul-sound is eerder Amerikaans dan Brits: af en toe rapt de 21-jarige rapper zo vurig als Young M.A., dan weer zingt ze zo verleidelijk als Jhene Aiko. Geen wonder dat ze werd opgenomen in de BBC Sound of 2018-lijst, maar ook Subbacultcha fan is.

blackwave.

Woensdag 22:50 VRIJDAG

Nog meer hiphop, maar dan best wel oldschool: blackwave. uit Antwerpen, dat op plaat soulvolle samples en boombap-beats gebruikt en live een stel jazzmuzikanten op het podium heeft staan. Denk The Roots, Digable Planets en uitstekend geschikt voor de Mellow Bars-playlist.

Agar Agar

Vrijdag 22:10 Machinefabriek

Wist je dat Agar Agar de naam is van een bindmiddel voor gerechten? Net als gelatine, maar dan niet van dierlijk materiaal. Begin maar met interpreteren van die groepsnaam hoor. Wat het ook is: twee Franse kunstacademiestudenten die gewapend met synthesizers het podium betreden. Het schijnt dat ze hun eerste liedje schreven voor het afscheid van de bibliothecaris van hun opleiding. Dat was dan in elk geval geen stoffige bibliothecaris.

Tamino

Donderdag 21:25 Stadsschouwburg

Zijn donker-romantische liederen brachten hem al shows op Pukkelpop en Werchter en hij scoorde al een Hotshot bij Studio Brussel, maar ook Nederland heeft de Belgisch-Egyptische troubadour Tamino al aardig in het hart gesloten: hij gooide hoge ogen op Grasnapolsky, Crossing Border en het Song van het Jaar-festival. Zou hij met een album ook de rest van Europa gaan veroveren?

Gizmo Varillas

Donderdag 23:00 USVA

Sleep de songs van Gizmo Varillas maar vast naar je zondagochtend- en smakelijk eten-lijstjes, want deze Spanjaard-in-Engeland maakt zonnige soul-liedjes met tropicalia-invloeden die super-gemakkelijk in het gehoor liggen maar vaak toch ook gekke zijpaden bewandelen. Een beetje zoals je kent van Gabriel Rios, Nick Mulvey en Devendra Banhart. BBC Radio 6 draaide hem al aardig grijs. 

De ESNS18-Popster-prognose

Nog eens tien acts waar je het komende jaar waarschijnlijk niet omheen kan (en of we daar nou zo blij mee moeten zijn?)

Alice Merton
Alma
Tom Walker
Youngr
Yungblud

Isaac Gracie
Jacob Banks
Skott
Sam Fender
Milo Meskens