Mocht je dit jaar iets anders willen doen met je Koningsdag dan op een rommelmarkt zitten naast een kind met een diabolo of verdwalen in hordes van oranje t-shirts in de binnenstad, dan zijn er genoeg opties. Wij hebben de leukste feestjes met daadwerkelijk leuke muziek voor je op een rij gezet.

Koningsnacht

8Bahn Kingsnight Special
(Arnhem, Luxor Live en Musispark, 15 euro)
De Kingsnight Special van 8Bahn is al jaren op rij stijf uitverkocht, iets dat dit jaar ongetwijfeld weer gaat gebeuren. Kan haast niet anders: de drie zalen van Luxor Live worden gevuld met zes acts, waaronder Peggy Gou, Jackmaster, Jasper Wolff en Maarten Mittendorf.

De Revolutie
(Utrecht, TivoliVredenburg, 33 euro)
Elke Koningsnacht (en zelfs nog Koningennacht) is het een gegarandeerd feestje: De Revolutie in TivoliVredenburg. In drie zalen van dit gigantische pand ben je van tien uur ’s avonds tot zeven uur ’s ochtends zoet met onder andere Kölsch, Charlotte de Witte, Skream, De Sluwe Vos, Ferro, Juan Sanchez en SHMLSS.

Joris Voorn All Night Long
(Amsterdam, Marktkantine, 25 euro)
De Marktkantine is elke Koningsnacht de basis voor een grote dj: vorig jaar draaide DJ Harvey de zaal kapot, dit jaar is de beurt aan veteraan Joris Voorn. Hij zal de verjaardag van onze koning inluiden met een extra lange set vol met hypnotiserende, melodische techno.

No Hits No Glory Kingsnight
(Utrecht, EKKO, uitverkocht)
Een avond vol glimmende pop, glijdende R&B, dampende dancehall en de grootste hits uit de jaren negentig en zeroes: klinkt als een recept voor een succesvolle Koningsnacht! EKKO organiseert deze clubavond twee donderdagen per maand, maar kleurt het dit keer fluorescerend kitscherig knaloranje.

Noisia Invites
(Groningen, Oosterpoort, 23 euro)
Elk jaar stampt Noisia een Koningsnachtfeest van jewelste uit de grond in Groningen. Dit jaar gaan Pendulum, Mefjus + Maksim, DotCrawl, Posii, Former, The Outsiders en WERC de Oosterpoort onder handen nemen.

The Life I Live
(Den Haag, hele binnenstad, gratis)
Zowel tijdens Koningsnacht als Koningsdag kun je je lol op in Den Haag. Dan zullen er namelijk tientallen bands, artiesten en dj’s op negen plaatsen in de binnenstad spelen. Volledig gratis! Tijdens Koningsnacht vullen onder andere Kraantje Pappie, Tim Knol, EUT, Tom Trago, Son Mieux, The Homesick, Death Alley, Niko en Pete Philly het programma.

Vunzige Deuntjes XXL
(Tilburg, 013, 16 euro)
Het is inmiddels een bijna beruchte naam in het feestcircuit: Vunzige Deuntjes. Een flinke dosis hiphop, R&B en Dancehall, maar dit keer XXL in de gigantische zaal van 013. Onder andere EQUALZ, Johny 500, Valsbezig, HATO, ELLE RICH, Dj Lapendo en Ballantine zullen hun ding doen. 

Koningsdag

8Bahn Kingsday Festival
(Arnhem, Luxor Live en Musispark, 15 euro)
Als je na de 8Bahn Kingsnight Special nog geen blaren van het dansen hebt, kun je nog even door op Koningsdag zelf. Dan zullen de Luxor Live en Musispark namelijk wederom volgestampt zijn met de coolste acts, twintig stuks verdeeld over twee stages. Onder andere Bambounou, Konstantin Sibold, David Vunk, Eclair Fifi, Cinnamin, Vic Crezee en Beesmunt Soundsystem zullen optreden.

Backspace Kingsday After
(Amsterdam, Sugarfactory, 12,50)
Wanneer alle rommelmarktkraampjes weer zijn opgeruimd en de oranje confetti al wordt opgeveegd hoeft Koningsdag nog niet voorbij te zijn. Backspace organiseert namelijk de Kingsday After in de Sugarfactory. Emanuel Satie, TOMAN en Stefano Richetta zullen je tot zes uur de volgende ochtend vermaken.

Cartel Kingsday
(Amsterdam, meerdere locaties op het Westergasterrein, 25 euro)
Het feestje voor iedereen met een goede conditie: Cartel Kingsday. Negentien uur lang kun je op diverse locaties, outdoor en indoor, dag en nacht, dansen op het Westergasterrein. (Geen zorgen: deelkaarten zijn ook te koop.) De bijna twintig uur zullen gevuld worden door onder andere Ben Sims, Optimo, Move D, Ryan Elliott, I-F en David Vunk.

De School + Garage Noord
(Amsterdam, De School, gratis)
Dit jaar organiseren De School en Garage Noord samen Koningsdag op Het Terras van De School. Naast een stel coole acts, waaronder Arif, Bredt, Carista, Cinnaman, Kumasi en LYZZA, kun je je ook prima vermaken met workshops, spelletjes en andere activiteiten en een grote, rijdende keuken. Ook worden de dj’s van de toekomst er opgeleid: kinderen kunnen namelijk een cursus krijgen van Mr. Wix.

Koningsdag Containerbar Noord
(Rotterdam, Containerbar Noord, gratis)
Op het Noorderplein in Rotterdam staat een tijdelijke bar gebouwd van zeecontainters, waar je tijdens Koningsdag gratis doorheen kan struinen onder het genot van behoorlijk wat lekker voedsel en drinken en lokale acts. Zo zullen De Likt en Niko een dj-set verzorgen, evenals BAR, Transmit Music en Blijdorp Festival.

Koningsdag Festival De Schuit
(Katwijk, JVC De Schuit, gratis)
Alweer voor de 21e keer wordt De Schuit in Katwijk tijdens Koningsdag gevuld met het Koningsdag Festival! Er wordt afgetrapt met een traditionele bingo, maar ’s middags staan er Nederlandse acts op het podium: onder andere Donnie, Korfbal, Bob Billy en De Skaggerz.

 

Koningsdag Live
(Haarlem, Nieuwe Groenmarkt, gratis)
In Haarlem presenteren Patronaat en Røring een podium op de Nieuwe Groenmarkt. Tussen het afstruinen van rommelmarktjes kun je daar een stel leuke, Nederlandse acts bekijken. Bijvoorbeeld The Cool Quest, Nuno Dos Santos & Sjamsoedin, OIJ, Joe Goes Hunting, Fata Boom en Palmsy.

Kralingse Bos Festival
(Rotterdam, Kralingse Bos, 32,59 euro)
Ook dit jaar wordt er weer flink uitgepakt in het Kralingse Bos in Rotterdam. Zes stages staan vol artiesten als Len Faki, Ben Sims, Henrik Schwarz, Octave One, Charlotte de Witte, Denioro, Kraantje Pappie, Famke Louise en Bizzey,

Kroonfestival
(Rotterdam, Willemsplein, 17 euro)
In Rotterdam kun je ook terecht op het Willemsplein, onder de Erasmusbrug. De perfecte locatie om tijdens Kroonfestival eens even lekker met de heupen te wiegen bij De Sluwe Vos, Rod, Juan Sanchez, Wouter S, Karim Soliman, Prunk, Chris Stussy en Luuk van Dijk.

L'Afrique Discotheque Kingsday Afterparty
(Rotterdam, Mono, gratis)
Mocht jouw Koningsdag nog lang niet afgelopen zijn rond een uur of elf ’s avonds, dan kun je nog terecht in Mono tijdens L’Afrique Discotheque. Hier wordt de hele nacht een prachtige collectie afrikaanse funk, disco, afrobeat en house uit de bakken gevist door Arp Frique, Afrobot, JJΔQ / JJAQ en Bart Eichholtz.

Nassau Festival
(Amsterdam, Olympisch Stadion, 25 euro)
Het Olympisch Stadium in Amsterdam staat in het teken van het Nassaufestival. Samen met vier bekende promotors, die allemaal hun eigen podium hosten, treden er talloze house- en techno artiesten op. Waaronder Ben Sims, Dax J, Planetary Assault Systems, Skee Mask, Anotr, Hot Since 82, Jackmaster, Kerri Chandler en Prunk.

Nightbirds Kingsday
(Venlo, Grenswerk Café, gratis)
Voor je portie Nederlandse indiebands moet je bij Nightbirds zijn! Daar zullen namelijk Korfbal, Lewsberg, Gramma, Steve French, Alice D en Coolboxer de verjaardag van onze koning vieren. Als je crowdsurfend zijn volgende levensjaar in wil gaan is dit the place to be.

Oranjebloesem
(Amsterdam, Blijburg, 40 euro)
In Blijburg is de line-up van Oranjebloesem om je vingers bij af te likken. Op vier podia check je onder andere DJ Tennis, Joris Voorn, Weval, Job Jobse, Dekmantel Soundsystem, Tom Trago, Jungle By Night, Omar Souleyman, Palmbomen II en Colin Benders.

Oranjepop
(Nijmegen, Hunnerpark, 7,50)
Ook in Nijmegen kun je terecht voor je portie nationaal trots. Taveneer, Nana Adjoa, Luwten, EUT, Birth of Joy, Fata Boom, Canshaker Pi, Fresku en nog een royale dosis andere artiesten zullen optreden in het Hunnerpark.

The King’s Garage Sale
(Groningen, Vera, gratis)
Zes uur lang spelen er zes bandjes in Vera, Groningen. Holiday Ghosts, The Krontjong Devils, Pizza Knife, Parkers en ¿mon3y. Tijdens de change-overs kun je ook nog even de Kelderbar induiken voor de DJ Koning Dub. Kortom: je hoeft je geen minuut te vervelen.

The Life I Live
(Den Haag, hele binnenstad, gratis)
The Life I Live is een tweedaags festival, waardoor je op zowel Koningsnacht als Koningsdag je dans-ei kwijt kunt. Op vrijdag kun je op de podia in de binnenstad van Den Haag onder andere Roxeanne Hazes, The Brahms, Pip Blom, Goodnight Moonlight en Andy Frasco tegen het lijf lopen.

These Guys
(Amsterdam, NDSM-werf, gratis)
Het tofste onderdeel van Vrijhaven op de NDSM-werf is These Guys. Dit jaar hebben ze er voor het eerst een tweede stage bij weten te trekken. Onder andere Job Sifre, Aroy Dee, Clairvoyance, Gamma Intel en Interstellar Funk zullen gratis te bewonderen zijn.

Urban Music Festival
(Amsterdam, Stadspodium Amsterdam, 30 euro)
Voor Nederlandse hiphop en R&B ben je bij het Urban Music Festival aan het juiste adres. Onder andere Boef, SFB, Josylvio, SBMG, Mula B en Tabitha zullen optreden op het Stadspodium in Amsterdam.