Een jongensboek? De ultieme beloning voor 25 jaar keihard werken? Of toch een maffiafilm waarbij jij aan de verkeerde kant van de tafel zit? De verkoop van de roemruchte promotor ID&T was de grootste deal die ooit in de Nederlandse dance gemaakt is. Zo ging dat.

22 oktober 2013. ID&T is internationaal niet te stoppen. Hun grote Sensation-feest - iedereen in het wit gekleed in een stadion - slaat over de hele wereld aan. Nooit was het Nederlandse dancebedrijf ambitieuzer. Maar aan de groei zat ook een grens, zeker als de Amsterdammers het op eigen kracht wilde doen. In Nederland zat ID&T al jaren aan de top. Met feesten als Thunderdome, Trance Energy, Inner City en Mystery Land was de promotor sinds de jaren negentig zo'n beetje synoniem met grote festivals. 

En dus zocht Duncan Stutterheim al een paar jaar naar geschikte, kapitaalkrachtige partners voor zijn ID&T. Die vond hij uiteindelijk in SFX, het bedrijf van Robert F.X. Sillerman, een New Yorkse miljardair die al eerder had laten zien hoe je een roll-up doet: hij kocht tientallen bedrijven in de hele wereld op en vormde zo de mega concertpromotor Live Nation. 

Er wordt aftastend gesproken, er worden zelfs bedragen genoeg - megabedragen, die niet eens weggehoond worden. Een probleem: Wouter Tavecchio, oprichter van Q-Dance en de belangrijkste partner in de verkoop, ziet het eigenlijk helemaal niet zitten. Een roll-up, denkt hij: wij worden niet opgerold wij ROLLEN op! En bovendien: zo'n corporate structuur, de Amerikaanse beurs, wat kan dat voor goeds brengen? Niets toch? 

In het vierde deel van De Machine vertellen we het verhaal van de verkoop van ID&T, een business verhaal met cowboytrekjes. Je hoort ID&T-topman Duncan Stutterheim, Wouter Tavecchio van Q-Dance en Bas Meijer, CEO van ID&T.

Het hoofdpodium van Thunderdome

De vijf delen van podcast Rewind worden uitgezonden in VPRO's Nooit Meer Slapen op Radio 1 (tussen 00:00 en 02:00) en verschijnen daarna op 3voor12. Abonneren kan op iTunes en Stitcher en via RSS.

15 mei 1993 - De dag dat feestorganisatie Multigroove door de politie opgerold werd 
Operatie Staartjes, zo heette de inval die de politie op 15 mei 1993 deed bij Multigroove, een Amsterdamse party-organisator. Een anti-terreurteam met zware wapens maakte een einde aan een reeks feesten die cruciaal was in de ontwikkeling van de harde stijlen, maar die ook een broeinest van drugs waren. 
Luister de aflevering hier terug

18 oktober 1997 – De dag dat 11.000 gabbers Antwerpen overspoelden
Eind jaren negentig bereikte de gabbercultuur een gigantisch hoogtepunt, dat zich niet door de grens liet tegenhouden. ID&T moest vanuit het hele land meer dan honderd touringcars laten rijden om de duizenden fans naar Antwerpen te rijden voor Global Hardcore Nation, een feest dat volgens velen de geschiedenisboeken in ging als het beste hardcorefeest ooit.
Luister de aflevering hier terug

21 juni 1999 - De dag dat de RoXY afbrandde
De beroemde club RoXY, geboortegrond van de house in Nederland, kreeg een wel heel bizar einde. Die dag werd oprichter Peter Giele begraven, een gebeurtenis die gepaard ging met een extravaganza feest zoals je dat van de RoXY mocht verwachten. Totdat de beruchte vuurklok de zolder in lichterlaaie zette en de nalatenschap van Giele in as veranderde.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 19 oktober
3voor12: zaterdag 20 oktober

22 oktober 2013 - De dag dat ID&T verkocht werd aan SFX
Het hing al een tijdje in de lucht, maar 21 maart 2013 was het echt zo: het grote Nederlandse dance bedrijf ID&T werd verkocht aan de miljardair Robert X Sillerman en zijn bedrijf SFX. Die kocht het ene dancebedrijf na het andere. Een cruciale stap om de succesorganisatie een internationale push te geven. Of zou die Sillerman toch een megalomane waaghals zijn?
Nooit Meer Slapen: vrijdag 26 oktober
3voor12: zaterdag 27 oktober

4 januari 2015 - De dag dat club Trouw dichtging
‘Trouw tot in den dood’, prijkte op de gevel van de Amsterdamse club aan de Wibautstraat. Een tikkeltje dramatisch, zou je zeggen, maar als op maandag om 13:00 uur de laatste plaat gedraaid is, vindt niemand die zin meer ‘too much’. Zestig uur lang duurde het afscheid, waarbij non stop op elke plek in het pand wel iets gebeurde. Een monument van de underground dance in Nederland.
Nooit Meer Slapen: vrijdag 2 november
3voor12: zaterdag 3 november