Eindelijk dan toch Pearl Jam. En eindelijk dan toch de show waarmee Foo Fighters hun ongelukkige cancelen in 2015 komen goedmaken. Maar er gebeurt natuurlijk veel en veel meer op Pinkpop komend weekend. Dit zijn onze tien tips.

Donnie

Vrijdag 19:30-20:30, Stage 4

Heeft er ooit iemand op Pinkpop gestaan met een featuring van Raymond van Barneveld? Of iemand met meer bamischijven op zijn rider? Vast niet. Donnie aka Lijpie van het Plein aka De Fenomeen is in een paar jaar uitgegroeid van Vjeze protegé met Bas Bron b-kantjes tot een internetfenomeen dat Paradiso uitverkoopt. 

De Likt

Zaterdag 19.30 - 20.30 Stage 4

Twee jaar terug brak Jordi, de rappende en zingende frontman van De Likt zijn nek. Het ging net goed, als in: hij herstelde volledig. Zo volledig dat hij bij een van de eerste keren buitenspelen al vanaf een balkon sprong om te crowdsurfen. Nee, de Rotterdamse livesensatie is niet rustiger aan gaan doen. Dit kan nog wel eens de show worden die het vierde podium het hardst gaat afbreken. 

Michelle David & The Gospel Sesions

Zondag 13.00 - 13.45 IBA Parkstad Stage

Het is goed wakker worden bij het Main Stage op de muziek van Michelle David. Er is van alles te zeggen over de band vol blazer de ritmesessie en natuurlijk de liedjes die ze schrijft met Beans & Fatback-man Onno Smit, maar het gaat natuurlijk om de stem van Davis. Ze leerde zingen in een New Yorkse kerk, en brengt iets waar we in Nederland maar weinig van hebben: keiharde gospel. 

Ronnie Flex & Deuxperience

Zondag 13:45 - 14:45 Main Stage

Toen Ronnie Flex aankondigde met liveband te gaan touren, twee jaar terug, hielden we ons hart vast. Zou dat nou wel zo'n goed idee zijn? Ja dus. Dat zagen ze bij Pinkpop ook, aangezien hij vorig jaar nog op het kleinste podium stond en nu is gepromoveerd naar het grootste. Hopelijk komen er ook nog wat Nori-krakers langs. 

Scarlet Pleasure

Zondag 17:55 - 18:40, Stage 4

Op Eurosonic viel Scarlet Pleasure op. Niet omdat ze met iets nieuws kwamen, maar juist omdat ze enorm formulematige pop fris konden laten klinken. Benieuwd hoe het op Pinkpop stand houdt, met meer bands die in diezelfde vijver vissen. 

Editors

Zondag 19:45 - 21:00, Main Stage

De eerste keer dat Editors live teleurstelt, moet nog komen. De Britten komen graag in Nederland, aangezien ze nergens populairder zijn. Het oeuvre van de band is gemaakt voor festivalweides. Groots genoeg om een stadion aan te kunnen, puntig genoeg om iedereen geboeid te houden. En er zullen natuurlijk vlammenwerpers zijn. 

Sigrid

Zondag 19:55 - 20:45, Stage 4

De Noorse Sigrid maakt pop zoals pop het beste smaakt. Fris, aanstekelijk, schaamteloos enthousiast. Op Eurosonic liet ze zien dat de buzz die om haar heen hangt er niet voor niks is. Grijnzend sprintte ze over het podium en ze miste ondertussen geen noot. Haar eerste megahit heeft ze inmiddels gehad en dit is nog maar het begin. Zien dus, daar op het kleinste podium in Landgraaf. 

Greta van Fleet

Zondag 21:00 - 22:00, Brightlands Stage

Er is weinig Nederlands aan Greta van Fleet. Weinig Greta ook, aangezien het zo maar een naam is die de drie broers Wagner en drummer op hun band geplakt hebben. Het gerucht gaat dat ze als kind in een ketel hardrock zijn gevallen, en daarom nu zo duidelijk beinvloed zijn door de rock uit vroeg jaren zeventig en begin jaren tachtig. Hoe dan ook, in het streamingtijdperk komen er weinig nieuwe rockbands bovendrijven: Greta van Fleet krijgt het voor elkaar.

Bruno Mars

Zondag 22:00 - 23:30, Main Stage

De man die in zijn eentje genoeg hits heeft om de pop in Pinkpop te vertegwnoordigen. Bruno Mars maakt zijn retropop zo fris dat je haast vergeet dat het retro is. Maar dat is het natuurlijk wel. Slicke jaren tachtig funk, wat nineties r&b, een band die de dansjes van James Brown goed bekeken heeft en natuurlijk hits als 'Uptown Funk', 'Finesse' en '24k Magic'. Wie zijn Superbowl show heeft gezien weet dat het bijna niet mis kan gaan. 

Blijven smeren

Drink genoeg en check je zelf op teken

Het is bijna een klassieker: Jan Smeets die vanaf het podium de bezoekers opdraagt goed te blijven smeren, genoeg water te drinken én jezelf te checken op teken. En met de tergende jeuk die veroorzaakt werd door rupsen op Best Kept Secret kan je beter de door de NOS gemeldde muggenoverlast ook maar serieus nemen. Deet mee, dus!