Als je van hiphop houdt en komend weekend niet in Tilburg zit, dan gaat er vast iets mis. Woo Hah! heeft namelijk weer een flinke line-up neergezet. Twee dagen lang staan de grootste internationale acts en de spannendste nieuwe namen op de podia in de Tilburgse Spoorzone. Om de timetablestress wat weg nemen hebben we onze favoriete namen op een rij gezet.

Young M.A.

Dit voorjaar op SXSW zagen we een stevige opmars van de female MC’s. Eindelijk! Twee ervan zien we vandaag in Tilburg: Tasha the Amazon en Young M.A. Met name aan de laatste heeft het festival hard moeten trekken. De New Yorkse scoorde vorige zomer al een hit met ‘OOOUU’, een super sexy track die op Spotify al meer dan 100 miljoen keer gestreamd werd. Nu is ze voor het eerst in Nederland. Young M.A. is  stoerder dan Bryson Tiller en Post Malone bij elkaar, en ook technisch staat ze haar mannetje. Nou ja, pun intended dus.

Gucci Mane

Daar is ie weer! Gucci Mane, een van de grondleggers van de trap, moest vanuit de cel toezien hoe de Atlanta rapscene totaal explodeerde en de meest invloedrijke sound van het moment werd. De Trap God aarzelde geen moment en ging direct weer aan het werk. Afgelopen maart op SXSW zagen we al dat Gucci niet per se de beste performer is, maar hij is wel een absolute legende die je hoe dan ook een keer gezien wilt hebben.

Ray Fuego

Heeft De Wereld Draait Door een betere minuut gehad vorig jaar dan die waarin 12 van 3voor12 talenten SMIB op de tafel klommen en de longen uit zijn lijf schreeuwden? Nee hoor. Vooral Ray Fuego viel op, hij is toch een beetje de rockster van het Amsterdamse hiphop collectief dat zich met alles bezig houdt dat tussen hiphop en mode zit. Hij schijnt dit jaar nog met een EP te komen en de eerste voorproefjes beloven alvast veel goeds. 

Travi$ Scott

Eigenlijk is Houston rapper Travi$ Scott best wel een klootzak. Zoek maar eens op hoe hij tekeer ging tegen een fan in Zwitserland die zijn schoen pakte toen hij het publiek in sprong. Niet te doen. En toch, precies die gevaarlijke energie zorgt er ook voor dat er altijd wat gebeurt. Zijn donkere, felle producties krijgen live een extra dimensie, en precies daar komt het publiek bij hem natuurlijk ook voor. Hou je vast als ie ‘Goosebumps’ start, wat die track ga je niet zonder schade door komen.

Playboi Carti

Rappers zeggen af, soms zomaar en soms op het laatste moment. Woo Hah! had Lil Uzi Vert op de line-up staan, en nu ineens niet meer. Maar dat geeft het festival wel de kans te bewijzen dat ze er bovenop zitten. Uit de hoge hoed komt Playboi Carti, die pas in april zijn eerste album uitbracht. Met name ‘Magnolia’ gaat als een speer. Waar veel rappers tegenwoordig naar Atlanta verhuizen om succes te vinden, trok hij juist uit Atlanta naar New York, waar hij zich aansloot bij de mannen van A$AP Mob.

Bryson Tiller

Radiohits hoorde Bryson Tiller in Nederland nog niet, en toch groeide hij in amper twee jaar tijd al uit tot een onbetwiste headliner voor Woo Hah! De rapper en zanger uit Louisville, Kentucky past met zijn smooth sound heel lekker in de slipstream van Drake, die hem ook al vroeg een heads up gaf. Singles ‘Don’t’ en ‘Exchange’ van zijn debuutalbum werden megagroot, dik een maand geleden kwam zijn tweede album ‘True To Self’ uit.

Princess Nokia

Ze maakte een van de de coolste internet hits van vorig jaar, 'Tomboy'. Daarin rapt New Yorkse over haar dikke buik, kleine borsten en hoe ze nog steeds de mannen kan krijgen die ze wil. En luister ook eens naar die spooky beat van 'Brujas', en hoe dwingend ze daarop vooroordelen uit de wereld helpt en haar eigen roots toejuicht. Oh ja, en laatst mepte ze nog een gast in het publiek neer toen die seksistische teksten tegen haar riep. Eigenlijk gooit ze ook het hele stereotype van een prinses overboord.  

Lil Dicky

Rapper Lil Dicky uit Philadelphia heeft iets ongelofelijks voor elkaar: hij neemt de hele Amerikaanse rapscene inclusief zichzelf in de zeik, en toch is ie welkom op een serieus rapfestival als Woo Hah! Hij brak door met zijn viral-video ‘Ex-Boyfriend’, werkte met o.a. Fetty Wap en Rich Homie Quan, maakte een over de top filmisch rap-epos (met bijbehorende clip) waar je minstens zes keer hard op om moet lachen en zijn shows spotten met alle hiphop clichés. En het mooiste is: hij is nog serieus goed ook.

Killer Kamal

Fresku heeft al zijn vrienden meegenomen om op vrijdag het hoofdpodium te openen. Leuk, met Mocromaniac, Braz, Pietju Bell en Woenzelaar. Maar de meest opvallende naam is toch Killer Kamal, die dit jaar op Paaspop zijn livedebuut maakte. Met bivakmuts uiteraard, want het is nog altijd geheim wie er achter die artiestennaam schuil gaat. Op de beelden van Paaspop is nog steeds niet helemaal duidelijk of het nou echt live is, maar toch. Eindelijk staat die gast die die met zijn overslaande puberstem en veel te grove teksten het internet gek draait, op het podium. 

French Montana

Hij loopt ondertussen al jaren mee, duikt overal op, en toch leek het met French Montana maar niet te lukken. Het leek altijd een beetje net niet, terwijl hij toch echt wel succes had. Tot nu, nu hij met 'Unforgettable' eindelijk die grote hit heeft die maar niet leek te komen. HIj breekt er zelfs mee door in de mainstream, nu ook de radiozenders de track omarmen.