#SONG17: De 5 Songs van Januari #SONG17: De 5 Songs van Januari

Arcade Fire en Declan McKenna gaan de barricades op, Ed Sheeran en Ronnie Flex gaan dancehall

, Timo Pisart

#SONG17: De 5 Songs van Januari

Arcade Fire en Declan McKenna gaan de barricades op, Ed Sheeran en Ronnie Flex gaan dancehall

Timo Pisart ,

Van het verrassend leuke Ed Sheeran-dancehall-liedje (echt waar!) tot Arcade Fire Anti-Trump-song en de nieuwe hit van Ronnie Flex: dit zijn de vijf belangrijkste liedjes van de afgelopen maand.

Declan McKenna – Isombard
Om de belachelijke drogredenen van rechtse Fox-presentatoren bloot te leggen schreef Declan McKenna dit ontzettend aanstekelijke indiepopliedje, dat ergens tussen Vampire Weekend en Villagers hangt. Achttien is de Britse jongen pas, maar zijn liedjes zijn stuk voor stuk ontzettend geëngageerd en op Eurosonic was hij ons absolute hoogtepunt. Wordt hij de stem van generatie Z? De Britse pers hijst hem alvast op het schild, en dat snappen we wel.

Ed Sheeran - Shape Of You
Ed Sheeran bij 3voor12? Schrik niet, dit is écht een leuk liedje: een soort akoestisch, subtiel geproduceerd dancehall-liedje waarin Ed Sheeran zich ontpopt tot een moderne Justin Timberlake. Wedden dat hier veel baby’s op verwerkt zullen worden in 2017? 

Ronnie Flex ft. Frenna - Energie 
Normaal praat Ronnie Flex niet veel. Nee, meestal is hij stil. Hij wil niet vervelend zijn, maar kan hij even in je leven zijn? Tjonge, wat is de nieuwe hit van de meest verlegen popster van Nederland weer heerlijk aandoenlijk: een zachtaardig dancehall-liedje (daar is de dancehall weer!) dat de eerste Nederlandse nummer 1-hit van 2017 werd. 

Arcade Fire ft. Mavis Staples -  I Give You Power
Januari 2017 zal de boeken in gaan als de maand dat Trump aan de macht kwam, en de Amerikaanse indierockscene een hele sterke vuist tegen hem maakte. I Give You Power werd de dag voor de inauguratie uitgebracht: een bluesy vraag-en-antwoord-spel tussen Win Butler en soulzangeres Mavis Staples. ‘I give you power, I can take it away.’ Laten we het hopen. Lijkt die hook trouwens niet verdomd veel op I Got a Woman van Ray Charles?  

The Amazons - In My Mind
Nog een Eurosonic-ontdekking: rock-kwartet The Amazons, dat al wordt onthaald als de grootste gitaarbelofte van het jaar. In My Mind is geproduceerd door de producer van Wolf Alice en Foals. Een tikkeltje conventioneel, maar het rockt wel hartstikke lekker door.

nu op 3voor12