We hebben de shortlist voor de 3voor12 Award nog vers op het netvlies, maar kijken ook vast vooruit: wat zijn de eerste gegadigden voor de award van 2018? Wie brengt nog dit najaar een nieuwe plaat uit?

Latifah - On My Way (Top-Notch, nu uit)

Wat een verademing om eindelijk weer eens een vrouw de mic te zien grijpen. Want ja, dat was veel en veel te lang geleden in de jongenswereld die NL hiphop is. Latifah komt deze week met haar eerste echt serieuze werk. Officieel een EP, maar met 14 tracks noemen we het gewoon een album. Onder meer Chivv en Henkie T van SMBG en CHO zijn te gast op deze opvallende tape. Latifah doet vanaf nu echt mee.

Luisteren: het hele album

Steffi - World Of the Waking State (Ostgut Ton, 22 september)

Berlijnse Nederlander Steffi blijft productief. Vorig najaar verscheen haar Doms & Deykers album met collega-Brabander Martyn, nu verschijnt haar album World Of The Waking State. Het is alweer haar derde voor Ostgut Ton, het powerhouse label van technoclub Berghain. De eerste track ‘All Living Things’ is al los en heeft een redelijk ontspannen, spacey vibe. Nog een tip voor technoliefhebbers: het debuutalbum van ROD Malmok.

Luisteren: All Living Things

Sisters Of Suffocation - Anthology Of Curiosities (Suburban, 29 september)

Ook de metal is een mannenwereld. Ongetwijfeld krijgen de Brabantse dames van Sisters Of Suffocation daarom het verwijt dat ze iets meer aandacht dan de gemiddelde death metal band krijgen. Hoe dan ook, na hun goed ontvangen eerste EP en Lowlands show in Helga’s House Of Pain, komt er nu een spijkerharde debuutplaat.

Luisteren: Brutal Queen (niet op het album)

Juju & Jordash - Sis-boom-bah! (Dekmantel, 2 oktober)

Hoewel Juju & Jordash twee Israëliërs zijn en een van de twee inmiddels niet meer in Amsterdam woont, rekenen we de hofleveranciers van het Dekmantel label toch maar tot de NL muziek royalty. De twee staan bekend als virtuoze house-jammers, maar de stukken op vierde album Sis-Boom-Bah! zijn juist zorgvuldig van tevoren uitgedacht en gearrangeerd. Minder psychedelisch wordt het daar zeker niet van, dus kom maar op. 

Luisteren: album snippets

Conforce - Autonomous (Delsin, 9 oktober)

Ook Boris Bunnik aka Conforce behoort al jaren tot de geheime kroonjuwelen van de Nederlandse elektronische underground. Zijn producties zijn altijd intelligent en gelaagd, dus dat zal vast ook gelden voor dit vijfde album, dat wij zelf nog niet gehoord hebben. Voer voor een specifieke groep liefhebbers dus, maar Conforce heeft er inmiddels een zeer respectabele internationale carrière mee opgebouwd. 

Luisteren: Harnessed Life In Programmed Form

Jonna Fraser - Blessed 2 (Noahs Ark, datum nnb)

Een datum is nog niet bekend gemaakt, maar de nieuwe EP van Jonna Fraser zou er zomaar snel kunnen zijn. Eerste track ’Manoeuvres’ belooft een wat hardere sound dan op zijn meer ingetogen album Jonathan, al belooft het label dat er ook weer een paar echte poptunes op zullen staan. Blessed was Jonna’s eerste nummer 1 album, dus de lat ligt hoog. Oh en als Jonna's EP toch niet trap genoeg voor je is: Sevn Alias komt in oktober ook met een nieuwe plaat.

Luisteren: Manoeuvres 

Luwten - Luwten (Eigen beheer, 13 oktober)

Het blijft altijd een beetje gek om een Nederlandse naam te geven aan een Engelstalig project, en toch past Luwten wel bij de ongelofelijk kalmte die uitgaat van die indiefolk project. Spil van Luwten is Tessa Douwstra, die we in het verleden kenden van de band Orlando. Ze werkte nauw samen met percussionist Frank Wienk aka Binkbeats, wat de vele fraaie details in de producties verklaart. Een album waar veel in te horen is, maar dat toch ongelofelijk sober aanvoelt. Luwten dus.

Luisteren: Go Honey

Happy Camper - Gravity (Excelsior, 27 oktober)

Tessa Douwstra doet ook mee op het nieuwe album van Happy Camper. Je weet wel, dat project van muzikant en animator Job Roggeveen waar als die bekende zangers aan mee deden. Voor het nieuwe, wat zwaardere album schaakte hij onder meer Pien Feith, IX, Marien Dorleijn (Moss) en Kris Berry, en de songs schijnen wat meer elektronisch van aard te zijn. Altijd lastig, een album vol gastmuzikanten, maar ook met deze plaat gaat Roggeveen weer voorzichtig op tour.

Luisteren: Happy Camper - Easy Way Out

Broederliefde - TBC (Top-Notch, datum nnb)

En dan is er nog een nieuw album van Broederliefde, de goudhaantjes van Top-Notch. Hun laatste album Hard Work Pays Off 2 is alweer bijna anderhalf jaar oud (lang voor een rap-act!), maar de Rotterdammers zaten natuurlijk niet stil. Ze veroverden Nederland met hun zomerse pop-rap, stonden op alle festivals en vulden hun thuisstadion Het Kasteel. Dit album moet de nieuwe hits leveren voor hun stadionconcert in 2018.

Luisteren: voorlopig nog even Jungle

Bangbros - TBC (Noah’s Ark, datum nnb)

Hef en Murda (Turk) zijn druk dit najaar. Niet alleen brengen ze zelf allebei een album uit, er komt ook nog een nieuwe van hun gezamenlijke project Bangbros. Een ware hereniging dus van deze inmiddels ervaren zwaargewichten van de Nederlandse straatrap. Een eerste track is er al: 'Zwaai', met een feature van ex YellowClaw rapper Bizzey en een heleboel meisjes in de video.

Luisteren: Zwaai

1 september 
Roxeanne Hazes - In Mijn Bloed

4 september
Lijpe - Zandloper

8 september 
Latifah - On My Way 

9 september
Beaux - Where This Could Go

11 september
nthng - Turn To Gaia EP

13 september
ROD Malmok - Back To Square One

15 september
NITS - Angst
Herman van Veen - Vallen Of Springen

22 september
Rollan - EP
Nous'Klaer Audio label compilatie - Paerels

29 september
My Blue Van - Robot 
Sisters Of Suffocation - Anthology Of Curiosities
I Am Oak - Pictures Of the Floating World (EP) 
JW Roy - A Room Full Of Strangers

2 oktober
Juju & Jordash - Sis-boom-bah!

6 oktober
MOOON - MOOON Brew 
Racoon - Look Ahead And See The Distance
Danny Vera - The New Black and White Pt.III
Ricky Koole - Ricky Koole ft Ocobar
Sam Feldt - Sunrise
Sevn Alias - Picasso

9 oktober
Conforce - Autonomous

13 oktober 
Luwten - Luwten
Mark Lotterman - Holland
Ernst Jansz - De Neerkant

20 oktober
Alex Roeka - En Toen Ineens
Jacqueline Govaert - Lighthearted Years

27 oktober
Happy Camper - Gravity

3 november
Vandenberg’s Moonkings - MK II

10 november
Freek De Jonge - Koffers

Najaar, geen datum:
Idaly
GLOWINTHEDARK - Lituatie 2
Broederliefde 
Hef
Murda
Bangbros
Cartiez
Lijpe & Ismo 
Sun Patzer - EP
DJ DYLVN
QuesssWho EP
Vic9
Mula B
Leafs EP
Diggy Dex live @ Carré (digitaal)
Jonna Fraser - Blessed 2
Bangbros
Josbros EP
Dave Budha - Tuinen Van Het Licht EP
Ome Omar EP
Aziz Wrijving EP

En Jiggy Dje, waar blijft Het Grote Plaatje?