Ze was de vleesgeworden partygirl, het meisje waar je je vriend niet veilig bij in de buurt kon laten komen en de verleidster die liever meer actie en minder praten wilde. Ke$ha was een 24/7 feestbeest. Nu, zeven jaar later, komt ze op de SXSW conferentie als 30-jarige vrouw vertellen over hoe ze de strijd met haar eigen imago grandioos verloor.

“Ik dacht dat ik heel stoer moest zijn toen ik net begon. Overcompenseren, doen alsof niks me raakte. Ik dacht dat dat sterk was. Het was erg makkelijk een bitch te zijn, maar ik ben natuurlijk meer dan dat imago. Als je op een gemiddelde Instagram-account kijkt, zie je de mooiste foto’s en de meeste lol. Dat is logisch, je kiest toch altijd het mooiste filter en niet het slechtste? Maar aan een foto kun je niet zien wat er in iemand omgaat. En dat is gevaarlijk. En ik trok dat in het extreme.”

Ze besteedde haar hele oeuvre aan feesten tot je erbij neervalt, maar de laatste jaren was Ke$ha vooral negatief in het nieuws. Eerst liet ze zich in 2013 opnemen in een kliniek om te herstellen van boulimia. ‘Mensen vertelden me dat ik er prachtig uitzag en dat ik vooral moest doorgaan met wat ik deed om er zo uit te zien,’ vertelt Ke$ha er nu over. Ze vindt het duidelijk nog steeds moeilijk om over het onderwerp te praten, zeker voor een zaal van 1000 belangstellenden. Met trillende stem gaat ze verder: ‘In feite was ik de hele dag bezig om mezelf uit te hongeren. De enige reden waarom ik me heb laten opnemen is omdat ik graag wilde blijven leven.” 

Alsof dat niet ingewikkeld genoeg was, volgden daarop een loopgravenoorlog met Dr Luke, de producer van haar grootste hits en mastermind achter het imago van Ke$ha als partygirl. Ze klaagde hem aan voor onder andere seksueel misbruik, vernedering en achterhouden van royalties. De rechtszaak moest haar ontdoen van het platencontract dat ze met Dr Luke had gesloten. Onder andere Lorde, Miley Cirus en Lady Gaga spraken zich op Twitter uit met bemoedigende woorden voor Kesha. Maar verschillende rechtbanken stelden Ke$ha tot nu toe niet in het gelijk. Dr Luke spande vervolgens zijn eigen rechtszaak aan. 

Over die zaak vandaag geen woord, maar een ding is duidelijk: de partygirl bestaat niet meer. Met Ke$ha kun je niet meer feesten. Onmogelijk nadat iedereen er iets van vond op internet. Zij was immers de uitdagende vrouw, die het allemaal over zichzelf had afgeroepen. De slet, de hoer. ‘Ik heb geen imago meer. Het kan me niet meer schelen’, vertelt ze. ‘Ik heb altijd geprobeerd alles onder controle te hebben, maar nu praat ik gewoon over mijn leven en wat er in omgaat. Eerlijk, voor het eerst zonder dat iemand zegt wat ik moet doen. Ik probeer nu kracht te halen uit mijn kwetsbaarheid.’ 

Het doet denken aan die twee pikante zaken in de Nederlandse media, de afgelopen twee maanden: het plasseks-incident van Patricia Paay en de ‘slutshaming’ hype rond studente Milou. Society-ster Paay moest eerst een shitstorm van dagen weerstaan voor ze bij Jinek aan tafel durfde, terwijl Milou Deelen op Internationale Vrouwendag zelf de publiciteit zocht om de situatie in studentenverenigingen aan de kaak te stellen, hoe ze zelf voortdurend vernederd was als ‘laag wijf’, ‘slet’ en ‘hoer’. Bij RTL Late Night vertelde zij over de vele reacties die ze kreeg, positief maar zeker ook negatief. ‘Ik heb deze boodschap in mijn eentje gedeeld, ik heb me kwetsbaar opgesteld. Dat is eenzaam.’

Ke$ha komt op SXSW met een missie die vergelijkbaar is met die van Patricia Paay bij Jinek: andere mensen helpen die ook het slachtoffer zijn van (cyber)pesterij. Ze herhaalt het meerdere malen tijdens het interview en is inmiddels ook ambassadeur van een initiatief tegen online pesten. ‘Internet is geen fijne plaats om te zijn, ik blijf er het liefst zo ver mogelijk vandaan en lees geen comments meer. In een zee van positieve reacties kon ik alleen maar de negatieve reacties onthouden.’ Hoewel ze bepaald nog niet coherent overkomt – het gesprek vliegt van links naar rechts, is ze in elk geval overeind gebleven. Een ‘Shit ton of therapy’ was daarvoor nodig, en natuurlijk liedjes schrijven. 70 tot 80 songs liggen er volgens Ke$ha te wachten tot ze uitgebracht kunnen worden: ‘Ik heb meer dan genoeg te vertellen over mijn leven de laatste tijd.’ 

3voor12 is de komende week op SXSW. Natuurlijk om nieuwe muziek te ontdekken, maar ook om je verhalen te brengen vanaf de conferentie. Wat leeft er in de Amerikaanse muziekwereld? Je leest het hier.