De vuile was bij Buma Stemra ligt op straat. Dankzij twee stukken op een dag in de Volkskrant en het Financieel Dagblad wordt de interne ruzie nu via de media gevoerd. Nadat directeur Wim van Limpt eerder aankondigde schoon schip te maken in zijn organisatie is hij nu zelf de kop van jut, onder meer door een golf-abonnement van 42.500 euro.

Aanval op de integriteit van Van Limpt

Wat is hier nu precies aan de hand? Is dit de collateral damage van een reorganisatie waar de nieuwe directeur mee bezig is? Van Limpt trad twee jaar geleden aan als opvolger van Hein van der Ree. Die vertrok bij Buma na ophef over zijn hoge salaris, ruim twee keer de Balkenendenorm. Van der Ree kreeg ook nog eens 5 ton ontslagvergoeding mee, maar met het aantreden van Wim van Limpt zou een nieuw tijdperk aanbreken. Met een salaris van 181.000 euro bleef hij onder de marge. 

Maar zijn integriteit wordt vandaag flink bekrast. Het artikel in de Volkskrant is een regelrechte aanval op de integriteit van Van Limpt. De krant verhaalt over exorbitante kosten die Van Limpt na zijn aantreden heeft gemaakt. Zo vloog hij voor ruim 1.000 euro business class naar Oslo, slaapt hij in vijfsterrenhotels, bestelde hij bij een etentje een fles wijn van 198 euro. Als klap op de vuurpijl nam hij een peperduur golfabonnement bij luxe club The Dutch. Kosten: 42.500 euro. 

Dat is opvallend - of zelfs regelrecht dom - voor een directeur die zo duidelijk als missie had Buma transparanter en zuiniger te maken. Tegelijk komt het Volkskrant-verhaal kort door de bocht over en leest het als een wraak-stuk dat ingefluisterd is door een van zijn interne tegenstanders. Zo althans beoordeelt muzikantenvakbond NTB het. Die publiceerde ook vandaag een eigen analyse, waarin duidelijk wordt dat Wim van Limpt het vanaf het begin aan de stok had met collega-directieleden Anja Kroeze (General Counsel, Hoofd Juridische Zaken) en Wieger Ketellapper (Financieel Directeur/CFO), die allebei al maanden ziek thuis zitten. 

'Ik heb bij mijn aantreden niet gezegd: zuinig, zuinig.'

Het NTB stelt dat zijn positie in het gedrang kwam toen directeur Van Limpt onregelmatigheden in de boekhouding op het spoor kwam. De organisatie mag wettelijk 15 procent van het opgehaalde geld besteden aan de eigen organisatie, maar de laatste jaren werd het eerder als richtpercentage gebruikt dan als maximum. Zo werden budgetten kunstmatig hoog gehouden, of werd geld dat ergens anders overbleef slim door geschoven. NTB stelt: ‘December 2016 wordt hij geconfronteerd met een klokkenluider, die melding maakt van onregelmatigheden. De melding lijkt te corresponderen met de vermoedens die Van Limpt al sinds augustus koestert. Kort daarna wordt hij geconfronteerd met een factuur van Accenture. Het bedrijf factureert 3,8 miljoen euro vooruit voor werkzaamheden in 2018. De factuur is intern geakkordeerd en is hem zonder begeleidende uitleg ter finale akkordering voorgelegd. Ook over deze factuur stelt hij vragen en krijgt voor hem onbevredigende antwoorden, waarna hij de betaling on hold besluit te zetten.’

De muzikantenvakbond schaart zich (voorlopig) dus achter de directeur, maar het Volkskrant-artikel ziet er voor hem toch ook niet goed uit. Zelf wijst hij de kritiek van de hand. Van Limpt zegt tegen de Volkskrant: ‘Ik heb bij mijn aantreden niet gezegd: zuinig, zuinig. Ik heb gezegd dat we zo efficiënt mogelijk moeten werken.' Businessclass vliegen hoort bij zijn functie, vindt hij. Je wint er veel tijd en efficiency mee, onder meer doordat je in het vliegtuig makkelijker kunt werken. 'Mijn agenda zit van 's ochtends tot 's avonds vol. En als je business class vliegt, is het voordeel dat er niemand naast je zit. Want ik werk toch met financiële gegevens van anderen.' 

Uit de analyses van het FD en de NTB blijkt dat intussen op de achtergrond een bestuurlijke loopgravenoorlog gaande is, waarbij bestuursleden elkaar met belangrijke brieven passeren. De roep om transparantie en de ergernis over geldsmijterij leveren ook bij de leden een hoop wrevel op. Een van de ergernissen is onder meer de aanstelling van de dochter van bestuurslid Henk Westbroek binnen de organisatie. Belangenverstrengeling, vinden sommigen. Westbroek zelf reageert uitgebreid op Facebook.

Heet hangijzer binnen Buma/Stemra is ook nog een tekort van Buma Cultuur, de evenementenclub die door de auteursrechtenorganisatie gefinancierd wordt. Buma Cultuur organiseert onder andere Eurosonic/Noorderslag en Buma NL, maar ook Amsterdam Dance Event. Dat laatste evenement kampt met een tekort van 450.000 euro, waardoor de moederorganisatie in acute liquiditeitsproblemen gekomen is. ADE staat nu onder curatele van Buma Stemra, meldt het Financieel Dagblad. 

Dat deze informatie nu allemaal naar buiten komt is geen toeval. 30 oktober staat de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op de agenda, steevast een moment waarop intern gemor bij Buma in de krant belandt. Al was het de afgelopen jaren toch echt rustig op dat front. Maar de komende maanden blijft het gegarandeerd nog wel even rommelen bij Buma Stemra.