Vrouwelijke acts voeren boventoon op The Great Escape Festival

Brits showcasefestival barstensvol vrouwen op de podia

Menno Visser ,

Ook de festivalbezoeker wordt zich de laatste jaren steeds bewuster van het feit dat er op de grote festivals zo weinig vrouwelijke artiesten staan. Maar als je nu kijkt op het showcasefestival The Great Escape, lijkt het alsof bands af zijn als er niet minstens één vrouwelijk bandlid op het podium staat. Het moet wel heel raar lopen willen de grote festivals over een paar jaar niet overspoeld worden met vrouwelijke artiesten. Ook 3voor12 toog naar Brighton om de talenten te tippen.

Elk jaar in mei is de Britse badplaats Brighton het decor van nieuwe ontdekkingen. Daar vindt dan het Great Escape Festival plaats, zeg maar de Britse versie van Eurosonic. De hele Britse muziek industrie is er een halve week op zoek naar nieuw talent. Ondertussen wordt het festival steeds internationaler, tussen de ruim vierhonderd optredende artiesten zijn zelfs Zuid-Koreanen te vinden. 

Ook de Nederlandse afvaardiging sluit aan op de trend van meer vrouwen op het podium, met acts als Cut_, Dakota en Pip Blom. Want, in de woorden van de Schotse boeker Craig Johnston: 'The audiences are just sick and tired of seeing blokes on stage.' Hieronder de belangrijkste talenten.

De Hits

Raye (UK)

Zingt mee op grote hits van Jax Jones en Jonas Blue, maar solo scoort ze liever met een portie jazzrock.

Luisteren: Raye - Shhh

Sigrid (Noorwegen)

Grootste troef uit Scandinavië op het moment, met superslimm en ultra catchy popliedjes, die in Engeland al aanslaan.

Luisteren: Sigrid - Don't Kill My Vibe

Liv Dawson (UK)

Achttien is ze pas en zingen kan ze als de beste. Oogt nog wat pril op het podium, maar als je in de studio zit met Disclosure moet het goed komen.

Luisteren: Liv Dawson - Searching

Nog meer Scandinavië

Skott (Zweden)

Een wat meer elektronische versie van Florence & The Machine, met net een andere kijk op het leven doordat ze opgroeide in een hippiekamp.

Luisteren: Skott - Glitter & Gloss 

Soleima (Denemarken)

Mix van dance, pop en hiphop in bandsetting. Ze gebruikt de hele zaal als workout en strooit met slimme liedjes in de stijl va MØ en Mura Masa.

Luisteren: Soleima - Breathe (feat. Hoodboi) 

Dagny (Noorwegen)

Smeert tijdens het optreden uit enthousiasme haar lippenstift over haar gezicht. Frisse poppy liedjes, waarvan 'Backbeat' de wereldhit is.

Luisteren: Dagny - Backbeat 

Een beetje gek

Aldous Harding (Nieuw-Zeeland)

Als ze zingt knipperen haar ogen als in trance. Hate it or love it-act, reeds omarmd door het Britse circuit. Bij PJ Harvey linksaf.

Luisteren: Aldous Harding - Imagining My Man

Japanese House (UK)

Androgyne persoonlijkheid die alles door stemfilters heen zingt, waardoor haar songs vervreemdend, maar niet minder interessant overkomen.

Luisteren: The Japanese House - Saw You In A Dream

Lao Ra (UK)

Verfrissende poppy versie van M.I.A.. Deze van oorsprong Colombiaanse is creatiever met een ritmebox dan wie ook.

Luisteren: Lao Ra - Drum Machine