Van de eerste keer over dat fonkelnieuw festivalterrein via veilig crowdsurfen voor vrouwen naar de Mac DeMarco-überfan die nu een heel goed verhaal heeft: dit waren de aller-aller-aller-mooiste momenten van Lowlands 2017.

Het moment dat je het nieuwe festivalterrein voor het eerst banjert

Er is dit jaar nog ’ns een extra reden om donderdag al vroeg te komen: het hele festivalterrein heeft een makeover gekregen. Een gloednieuwe Alpha, een compleet andere Bravo met de vibe van een kathedraal, het vierentwintiguursgebied vernieuwd en op een andere locatie, minder grenzen tussen de camping en festivalterrein en een heleboel coole hoekjes waar je kunt schuilen, snacken en chillen. Het bevalt allemaal supergoed, en maakt dat Lowlands frisser en jonger voelt dan ooit.

Het moment dat Frank Carter veilig crowdsurfen voor vrouwen introduceert

Bizar moment: tijdens de show van Architects wordt een crowdsurfer bij haar borst gegrepen. De frontman reageert ziedend, en Frank Carter heeft een dag later ook, met een afsluitende 'women only crowdsurf'. 'Voor alle vrouwen die zich altijd geïntimideerd voelden, nu is je kans.' Frank garandeert dat de mannen ze met respect behandelen, 'or I will cut their fucking head off.'

Lees hier de hele recensie.

Het moment dat Iggy Pop het podium op komt donderen

Verdomme hee, alleen al hoe ie het podium op komt denderen. Met een soort maniakale huppel springt hij de lucht in, trots en woest op z'n borst kloppend. Iggy Pop is een oerkracht, nog altijd. En dan begint-ie ook nog met zo'n punkklassieker van jewelste. Hij gromt en blaft de woorden gemeen in de microfoon, als een terriër die maar niet wil loslaten: 'Now I wanna beeeee your dogggg.' Zo stond hij ook al op de eerste Lowlands. Laat ons proosten op de eeuwige jeugd en op, eh... nog eens 25 jaar? Waarom niet, Iggy Pop is onverwoestbaar.

Lees hier de recensie.

Het moment dat Mac DeMarco-überfan Thijs met zijn held mag meespelen

'Mac, can I play a song with you?' staat er op een kartonnen bord tegen de dranghekken geschreven. 'Tuurlijk, welk liedje wil je doen?' Even later staat er een jongen op het podium die precies een kloon is van Mac zelf, maar dan tien jaar jonger. Hij stelt zich voor als Thijs. Mac overhandigt zijn gitaar, en samen zetten ze 'Freaking Out The Neighborhood' in. En Thijs flikt het 'm ook nog! Hij staat erbij alsof ie al jaren in Mac's band zit. Die mafketel DeMarco laat eventjes een droom in vervulling gaan. Lief hoor. 

Lees hier de recensie.

Het moment dat de nieuwe Alpha wordt ontmaagd

Nog even over dat nieuwe terrein: wat is die nieuwe Alpha een verademing. Het is een halve boog waar je naar alle kanten naar binnen kunt kijken, aan de achterkant is hij zelfs helemaal open. Een stuk breder, ook, maar vooral veel minder lang. Het voelt echt als een verbetering ten opzichte van die gigantische blauwe tent van vroeger: toen kon je zelfs bij de semiheadliner soms in een halflege tent staan (niet bevorderlijk voor de sfeer), nu is-ie zelfs bij opener Nothing But Thieves al goed vol, en bij de headlineset van Mumford & Sons kun je zelfs achteraan nog goed meekijken, en het geluid is kraakhelder. Alleen jammer dat je wat vaker in de regen staat, maar ach, we zijn niet gemaakt van suiker.

Nothing But Thieves live op Lowlands 2017 in de Alpha

Nothing But Thieves live op Lowlands 2017 in de Alpha

Het moment dat Solange je diep in de ogen kijkt

‘All my niggas in the whole wide world, play this song and sing it on your terms.’ Solange zingt het vederlicht en bijna geruststellend in ‘F.U.B.U.’, terwijl ze langs de eerste rijen loopt en jongens en meisjes met dezelfde donkere huidskleur een voor een diep in de ogen kijkt. ‘This shit is for us. This shit is for us.’ Het is een superintense boodschap van empowerment, en je ziet hoe iedereen die ze uitpikt op precies dezelfde golflengte zit, wéét waar het om gaat. Wanneer ze tussen twee jonge gasten gaat staan, bouwen ze samen eventjes een uitzinnig feestje, zonder dat je je buitengesloten hoeft te voelen.

Lees de hele recensie.

Het moment dat de Adonis de allerheetste bar van Lowlands blijkt

De heetste nachten van Lowlands? Die vind je zonder twijfel in de Adonis, een piepkleine nieuwe queerbar die een kleurrijke verzameling van drags vormt. Het hele weekend staat er een giga-rij, maar wanneer je je daar doorheen weet te worstelen, word je getrakteerd op de beste feestjes met een verrassingsset van Elias Mazian en Job Jobse.

Het moment dat SMIB een sit-in organiseert

Over drie jaar kun je het artikel ‘Hoe Ray Fuego de grootste rockster van Nederland werd’ verwachten, zo heerlijk punk is zijn groep SMIB, en zozeer zijn ze de festivals aan het platspelen deze zomer. Heel cute ook hoe de rapper bij ‘Pink Hair Shawty’ tijdens een circlepit mensen aanmoedigt om er gewoon in te gaan zitten, waarop zeker honderd man door de hurken gaat. Niet echt een sitdown, meer een sit-in. ‘Ja, dat is tof, want als je zit is iedereen gelijk.’

Lees hier ook de recensie. 

Het moment dat Stefflon Don alle coole vrouwen op het podium trekt (waaronder haar moeder!)

‘Ik weet niet of jullie er klaar voor zijn… This song is about my mom!’ Met charmant onhandig Nederlands-Engels kondigt de Rotterdams-Londense rapper Stefflon Don ’16 Shot’ aan, om vervolgens een geblondeerde vrouw met superstoere zonnebril op het podium te trekken. Haar moeder! Het laatste nummer eindigt ze ook nog met een giga-stageinvasie met zeker dertig chicks. ‘Voor alle ladies: laat je nooit door mannen kleineren!’

Lees hier ook de recensie.

Het moment dat Spongebob ons een flink handje helpt

Gefeliciteerd, Hein Fokker! Wie? Hein Fokker. Hein is zondagnacht 65 geworden en crosst in zijn golfkarretje 3 dagen lang heel Lowlands over om te regelen dat jullie thuis zoveel mogelijk te zien krijgen op de livestream, TV en on demand. Hein kan schitterend vertellen hoe lastig dat soms is en hoe hij het tóch vaak voor mekaar krijgt. Met Spongebob als geheime wapen bijvoorbeeld.

Het moment dat de ernstig zieke Anja een giga-groepsfoto krijgt

Anja maakt elk jaar met haar vrienden een groepsfoto op Lowlands. Dit jaar betekent die foto extra veel voor haar, omdat ze ernstig ziek is: ze strijdt tegen kanker en dit is zeer waarschijnlijk haar laatste Lowlands. Met hulp van Ellen en Twitter wordt die groepsfoto vervolgens een tikkie groter dan anders... 

Het moment dat we toch maar een kopje kamillethee zetten en gaan slapen

De X-Ray is al gesloten, Ben Klock heeft z’n laatste plaat opgelegd in de Bravo, dus is Lowlands 2017 nu echt afgelopen? Nee joh, we kunnen nog de hele ochtend door bij de Armadillo, het nieuwe 24-uursgebied waar de echte strijders (en wij) nog uren staan te dansen. Er zal een goeie duizend man zijn die ziet hoe de zon nog een laatste keer opkomt in Biddinghuizen. Uiteindelijk is het Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg zelf die rond het middaguur de feest-menigte nog één keertje toespreekt: ‘We gaan de bamboe water geven, kijk eens hoe ze erbij staan. Iedereen bedankt, jullie waren de hoofdact, zoals eigenlijk ieder jaar. Ga lekker slapen, kopje kamillethee erbij en lekker slapen.’ En de aller-aller-allerlaatste plaat? Dat is ‘Golden Brown’.

We zetten de wekker (nee geintje, we haalden door) en maakten portretten van de dappere strijders maandagochtend. 

De maandagochtend van Lowlands 2017