Vijf jaar geleden stond Alt-J voor het eerst op Lowlands. Toen in de Bravo met het net verschenen debuut onder de arm. Nu staan ze in de Alpha en is RELAXER het laatste wapenfeit, dat bij het verschijnen tweeënhalve maand geleden de meningen flink verdeelde. Wat krijgt Biddinghuizen mee van de zoektocht van de Engelse band?

Het is niet nieuw voor Alt-J dat ze meningen alle kanten op laat vliegen. De band brak met An Awesome Wave in vrij korte tijd door naar de grootste zalen en won de prestigieuze Mercury Music Prize. Maar de backlash kwam opvallend snel. Zoals toen die studenten smuikend lieten zien hoe je een Alt-J hit schrijft (7 miljoen YouTube-views) of de conclusie van The Guardian dat het vertrek van Gwil Sainsbury het onbeduidendste muzieknieuws ooit was. Anoniem bandlid verlaat anonieme band, dat idee. Joe Newman krijgt het het vaakst te verduren, met zijn nasale zang. Dat is door de haters weleens nagedaan, ja. Maar het is ook het grootste handelsmerk van het trio uit Leeds.

Dat het debuut niet aan kracht heeft ingeboet, blijkt vanavond in de Alpha-tent. De hits van opvolger This Is All Yours staan ook fier overeind. Alt-J heeft in een paar jaar tijd een oeuvre verzameld waarmee de setlist lachend kan worden volgeschreven, ook voor een festivalpubliek. Alt-J kan het gebruiken, want de muziek moet de show dragen. Niet de performance. Het trio lijkt met superglue aan het podium gelijmd. Dat toetsenist/vocalist Gus Unger-Hamilton bij ‘Dissolve Me’ om publieksparticipatie vraagt is een zeldzaamheid. De frontman zegt sowieso niets. Het is verstandig dat de band een grote greep in de kas heeft gedaan voor de visuals, want dat geeft de show de nodige gloed. Maar er is meer waardoor Alt-J op Lowlands gewoon erg goed werkt.

HET CONCERT:
Alt-J, Alpha, zaterdag 19 augustus

HET PUBLIEK:
Het was vol maar niet stampvol en het was aangenaam heupwiegen.

WAS HET GOED:
De wonderlijke band deed 't inderdaad goed.

HET NUMMER:
'3WW'. En 'In Cold Blood'.

(Tekst gaat door onder de foto)

Alt-J speelt de nummers niet overijverig, maar wel kraakhelder. Wie ooit voor nummers als ‘Tesselate’, ‘Matilda’ of ’Taro’ van het debuut is gevallen, doet het nu weer. De bijzondere samenzang tussen Newman en Unger-Hamilton is een streep. Het elektronische geknisper en de percussie vinden elkaar blindelings. De band zet niet eens zoveel harder aan bij ‘Every Other Freckle’ en ‘Left Hand Free’. Er zitten wat onopvallende momenten in, maar dat wordt vaak binnen het nummer opgelost met een pakkende hook. Zo verslaat dit trio de saaiheid. Het is zeer aangenaam meedeinen met Alt-J.

Toch is het net zo veelzeggend als pijnlijk dat het materiaal van RELAXER zo afwezig blijft. De eerste twee singles schitteren nog, ‘Deadcrush’ is het minste nummer van de set en daar blijft het dan bij. Het is geen gemis. RELAXER is allesbehalve een eenheid. Eerder een zoektocht waarvan het publiek schijnbaar getuige mag zijn. Vooral de tweede helft staat vol werk dat een aanslag is op de aandachtsspanne. Dat Alt-J het Lowlands-publiek hier niet aan blootstelt, zegt veel, maar doet ook uitkijken naar plaat vier waarop het hopelijk wordt rechtgezet. Voor Lowlands is het van later zorg, want Alt-J hield de Alpha een dik uur vast zonder er een stap voor te zetten.

Discografie Alt-J

2012: An Awesome Wave
2014: This Is All Yours
2016: Live at Red Rocks
2017: RELAXER

Setlist

1. 3WW
2. Something Good
3. Tessellate
4. Deadcrush
5. Nara
6. In Cold Blood
7. Dissolve Me
8. The Gospel of John Hurt
9. Bloodflood
10. Every Other Freckle
11. Matilda
12. Taro
13. Fitzpleasure
14. Intro 1
15. Left Hand Free
16. Breezeblocks

HET MOMENT:

Even los van het geklaag over RELAXER: die eerste twee singles mogen, nee moeten blijven. Met ‘3WW’ als opener van de set trekt Alt-J het publiek met finesse naar zich toe. Het ‘zero one one one zero zero one one’ van ‘In Cold Blood’ is een hoogtepunt. Op de plaat en in Biddinghuizen.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.