Met Noorderslag voor de deur brengt de Nederlandse popmuziek zichzelf in stelling voor een vliegende start van het nieuwe jaar. Verschillende grote namen hebben al nieuwe albums aangekondigd, in de hoop op een goed festivalseizoen. Wat staat er allemaal op stapel? En naar welke tien albums kijken we het meest uit? Kunnen grote namen als Spinvis, Ronnie Flex en Thomas Azier hun faam waarmaken?

Artefakt - Kinship (13 februari)
Voor techno duo Artefakt - Robin Koek en Nick Lapien - breekt het moment van de waarheid aan. Al een paar jaar zijn ze actief in de techno underground, maar nu brengen ze hun debuutalbum uit. Het gerenommeerde Delsin Records is de gelukkige, en de match is duidelijk: de twee maken intelligente producties waarin kille elektronica en subtiele melodieën elkaar vinden. Een mooie, evenwichtige plaat die je meesleept de diepte in.

Moss - Strike (17 februari)
Het is dat Marien Dorleijn een rustige jongen is, anders zou je hem makkelijk wild vloekend hebben kunnen voorstellen. Moss-bassist Koen van de Wardt bleek een klein koekoekje, die alle andere bandleden van Moss mee lokte naar Klangstof. Maar iedereen min Koen is terug, plus twee nieuwe muzikanten - Jelte Heringa en Daniel Rose. Samen maakten ze een fonkelende nieuwe plaat, opgenomen in de studio van dEUS en met hulp van Arne ‘Styrofoam’ van Petegem.

Dollkraut - Holy Ghost People (24 februari)
Het debuutalbum van Dollkraut - Schimanski's Black Lullabies - was een favoriet hier op de 3voor12 redactie. De Amsterdamse Tukker is een muzikaal buitenbeentje, een eigenwijze producer die soundtracks en obscure electro uit de jaren tachtig een exotische eigen draai gaf. Daarna verscheen ook nog een EP, en hij transformeerde zichzelf tot band. Nu dus die nieuwe plaat, die uitkomt op het nieuwe label van Jennifer Cardini genaamd Dischi Autunno, dat een nog diepere ontginning van Dollkraut’s herkenbare lo-fi sound belooft. Hier is vast een eerste track.

Thomas Azier - TBA (april)
Na zijn zwart-lederen periode in Berlijn is Thomas Azier nu bezig aan de Jacques Brel fase in zijn leven. De schwung van Parijs past hem misschien nog wel beter dan die van Berlijn, getuige de sierlijke ballade Talk To Me die al uitkwam. Die is voor zijn doen verrassend subtiel, en haast lieflijk gearrangeerd met een glansrol voor de piepende en knarsende piano. Dat contrast tussen electronica en classic singer-songwriter productie gaan we vaker tegenkomen op zijn tweede album. Soms in lagen op elkaar en soms als contrast, met als resultaat een hyper intiem album. Thomas Azier heeft stappen gemaakt. 

Yung Nnelg – Contra (13 januari)
Yung Nnelg is hyperambitieus. Op een van zijn eerste tracks zei de rapper uit de Bijlmer al dat hij de Ziggo Dome ooit zal platspelen, verleden week nog vertelde hij hoe hij de wereld wil verbeteren, en aanstaande vrijdag brengt hij Contra uit. Het is kleurrijke hiphop met een gek randje: dan weer is zijn stem weird vervormd, dan weer krijgt een trapbeat een episch rockoutro dat van Black Sabbath had kunnen zijn. Contra kent bovendien een kleurrijke lijst aan gastbijdrages: van Ray Fuego tot Bokoesam, van Faberyayo tot Raven Aartsen (Mozes and the Firstborn). Dit is hiphop zoals er te weinig wordt gemaakt in dit koude kikkerlandje.

Ronnie Flex – TBA
Ronnie Flex is de popprins van Nederland. Hij was de grote verbinder op New Wave, en wanneer hij op een track springt is de kans groter dat het wél een hit wordt dan niet. Naar het schijnt stond hij sinds 2012 met 37 tracks en collabs in de Single Top 100. Dit voorjaar moet de opvolger van De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij Voor Altijd uitkomen, met Boaz van de Beats achter de knoppen en naar het schijnt samenwerkingen met Broederliefde, Lil Kleine en Anouk. Er is al wat los: Energie is de eerste nummer 1-hit van 2017. Daarop doet de romanticus uit Capelle dat dancehall-ding, maar wel meer sophisticated dan bijvoorbeeld Broederliefde, en met een autotune waar het enthousiasme vanaf spat. 

Spinvis - TBA (mei)
Verwachtingen rond Spinvis-albums zijn altijd hoog gespannen, en dat is niet zo raar: hij is zuinig op zichzelf en stelt nooit teleur. Vorige week verklapte hij al op de socials dat de plaat onder andere strijkers, fagot en hoorn bevat. Wij hebben vast wat flarden mogen horen: een liedje over een dierentuin en een liedje over maandagochtend. Totaal verschillend, en toch direct herkenbaar als Spinvis, en bovenal: weer heel goed. Hij is het niet verleerd, het maken van romantische muziek die meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Vijf jaar na Tot Ziens, Justine Keller is hij terug!

Young Marco - Dekmantel Selectors (27 februari)
Mooi om te zien hoe Dekmantel haar eigen helden creëert en bouwt aan profiel van haar lievelingen. Niet dat Boiler Room-recordhouder Marco Sterk alias Young Marco dat nodig heeft, en selector is bovendien een beetje een rotwoord: is niet elke dj een selector? Hoe dan ook: de verzamelaar die Marco voor Dekmantel samenstelde is top. Van de eerste Nederlandse rapper Danny Boy tot dolfijnendromen van Larry Heard (Mr. Fingers) en van maffe Buchla-synthesizer-experimenten tot koddige Nintendo Super Famicom-producties: het is allemaal wonderlijk eigenaardig en precies waar je op hoopt. 

Wilde Westen – WWNATION (eind februari)
Is Wilde Westen – rondom Mula B, Louis en 3robi met Illiasopdebeat – de gevaarlijkste groep van Nederland? Ja duh. Het collectief uit de Haagse trap kwam al hard met Drugs & Geld, Vol. 1 en straatanthem Domme Jongens. Met een hele enge 101Barz-sessie kondigden ze in november WWNATION aan en riep Mula zichzelf alvast uit tot Meester Plusser. Kippenvel. +++

Sevdaliza – TBA
Al twee jaar wachten we op het debuutalbum van zangeres Sevdaliza. Voor het gevoel blijft ze in Nederland een beetje onder de radar, maar opgeteld heeft ze al aardig wat bloghits en opgeteld miljoenen plays. Zelfs A$AP Ferg schonk haar al een remix. Maar belangrijker is haar uitzonderlijke esthetiek: haar elektronische popliedjes zijn sensueel, fluïde en een beetje angstaanjagend, en in haar fenomenale video’s vormt ze de vleesgeworden paradox tussen super-menselijke kwetsbaarheid en een buitenaardse distantie.

2 januari
Christon - Towns EP

9 januari
G String - Seductive Games
Bizzey - Partij Van Viezigheid Mixtape

13 januari
Jett Rebel - All The Way
Yung Nnelg - Contra
Rondé - Rondé
The Kik - Stad en Land
Aziz Wrijving - Soso Yu EP
Diverse artiesten - Parels Van De Jordaan (compilatieserie)

16 januari
Juju & Jordash - What About Tuesday? EP

20 januari
Navarone - Oscillation

27 januari
MICH - MICH

3 februari
Roald van Oosten – A Stir Is In The Air
Brutus - Burst
Duke Hugh - Poly Valence

7 februari
Fatima Yamaha - Araya EP

10 februari
The Mysterons - Meandering
Matt Winson – Woodfalls

13 februari
Artefakt - Kinship

16 februari
Iguana Death Cult – The First Stirrings Of Hideous Insect Life

17 februari
Moss - Strike
Dool - Here Now, There Then

24 februari
Dollkraut - Holy Ghost People
Jo Goes Hunting – Come, Future
The Black Marble Selection – Greener Than The Other Side
Death Alley - Live @ Roadburn

27 februari
Young Marco - Dekmantel Selectors

Februari
Paul Sinha - TBA
Drvg Cvltvre - Liars, Cheats and Wannabe's
Wilde Westen - WW Nation

1 maart
Baby Galaxy - Mighty Night

3 maart
Blaudzun – Jupiter Part 2
Lucas Hamming - TBA
HANDED - Above The Storm, Below The Flood
Simon Keats - Space
Rectum Raiders - Rectum Raiders
Paceshifters - Waiting To Derail

6 maart
Frequency vs Atkins (Orlando Voorn & Juan Atkins) - Mind Merge

10 maart
Stavast – Stavast
Elementary Penguins – The Charge Of The Light Brigade

17 maart
Nouveau Velo - Reflections

23 maart
The Homesick - TBA

24 maart
The Dawn Brothers – Stayin’ Out Late
Nuno dos Santos - Trigonometry of Love EP

Maart
Yellow Claw - TBA
Das Ding - Industrial Universal

10 april
Conforce - Autonomous

13 april
WOLVON - ease
Bartek - Joy Land

14 april
Zangeres Zonder Naam - Live In Paradiso

21 april
Hallo Venray - Where's The Funky Party

22 april
Sjors Veenhuis en de Averechts – Zwart Oor

April
Presk - 2BXPRZD EP
Mister and Mississippi - TBA
Diverse artiesten - SoHaSo compilation 2
Thomas Azier -TBA
Satori - TBA
Oraclez - EP TBA
Identified Patient - Weeshuis Der Verloren Zielen
RE:VIVE - TBA

Mei
Spinvis - TBA
Hugo Oak  - TBA
 

Voorjaar (geen datum)
Sevdaliza - TBA
Bangbros - TBA
Jonna Fraser - TBA
Jairzinho - Soulplane
Kim Janssen - TBA
David Douglas - TBA
Deltawerk (Hessel Stuut & Applescal) - TBA
Kevin - TBA
Sevn Alias - TBA
Rotterdam Airlines – Gate17
Nicole Bus - Magnolia
Roxeanne Hazes - TBA
BKO - Stretch
Lil Saint - TBA
SHLTR - TBA
Nachtbraker – TBA

 


Detroit Swindle – TBA
Fouk – TBA
Donnie - TBA
Dimitri - Garden EP
Mike Cervello - TBA
Lil Debbie - TBA
Sir OJ - TBA
Elias Mazian - EP TBA
Cesqeaux - TBA
Lil Kleine - TBA
Ronnie Flex - TBA
Ares - TBA
Idaly - EP TBA
Soul’Art - EP TBA
Lijpe & Ismo- TBA
Know V.A. - TBA
Wilde Westen - WW Nation

En Jiggy Dje, waar blijft in hemelsnaam Het Grote Plaatje?!?!?!?!?!