Eerste namen benefietavond tegen Trump bekend

Jiggy Djé, Paul Sinha en Linde Schöne 9 februari op Resist

Michiel Veenstra ,

Je moet het Trump nageven: sinds zijn inauguratie is politiek activisme weer helemaal terug. Vorige week spraken we Jiggy Djé over de aankomende verkiezingen in Nederland en dit weekend werden twee initiatieven ineens trending: De Stembus van Tim Hofman en Resist (voorheen Unfucktheworld) dat geld op wil halen voor het 'abortusfonds' dat minister Lilianne Ploumen aankondigde nadat Trump het verboden heeft dat de regering geld geeft aan organisaties die abortus uitvoeren of 'promoten'.

Resist is van de drie meteen het meest concreet, want er is op 9 februari al een evenement waar allerlei artiesten op komen treden. Eén van de initiatiefnemers is Willem Bosch, naast fanatiek twitteraar ook regisseur, columnist én scenarioschrijver (voor onder andere Feuten, Penoza en Van God Los). 

Willem legt in 3voor12 Radio uit wat Resist nu precies is. ‘Het begon vorige week met Donald Trump die de ‘Global Gag Rule’ invoerde, waarbij 575 miljoen die naar educatie, anticonceptie en abortus voor vrouwen in ontwikkelingslanden in één pennenstreek werd afgeschaft. Toen heeft onze minister Ploumen gezegd dat we als Nederland initiatief nemen om zelf een internationaal fonds op te zetten. Toen is er op Twitter door een paar mensen bedacht, laten we alvast een rondje lappen en dat is een beetje uit de hand gelopen en inmiddels is er € 57.000,- opgehaald. Daarna kwamen mensen van Lebowski en Top Notch en Pakhuis de Zwijger bij me of we niet iets kunnen organiseren met artiesten en sprekers.’

Dat is dus wat Resist op 9 februari is en daar horen natuurlijk ook namen bij. Zo staan Jiggy Djé en 12van3voor12’s Paul Sinha én Linde Schöne in Pakhuis De Zwijger belangeloos op te treden. ‘Het zijn namen die we echt binnen een uur al bevestigd kregen. Iedereen die iets kan doen, wil iets doen en zegt: ‘zet me er maar bij’. We blijven contact zoeken met de pers, zodat iedereen uiteindelijk ook niet meer om ons heen kan en de komende dagen komt er meer bij het programma. Praktisch komt het hier op neer: De entree is een tientje, daar gaat 100% van naar het fonds, iedereen werkt belangeloos mee die avond en natuurlijk gaan we ook nog even letterlijk met de pet rond.'

Wil jij ook je steentje bijdragen? Ga dan 9 februari naar Resist in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en check in de tussentijd het Twitteraccount voor alle informatie rond Resist.