ESNS17: Primeur: Kim Janssen klinkt grootser dan ooit in nieuwe livevideo

Cousin is de voorbode voor een majestueus nieuw album met Sigúr Ros-arrangementen

Timo Pisart ,

Kim Janssen wil in een wit pak met diamanten erin geborduurd worden begraven. Hij zag Jezus en de duivel, maar kon niet meer zien wie wie is. Dat vertelt de Utrechtse folkie in ‘Cousin’, een fonkelnieuw liedje en voorbode voor een majestueus album en zijn Noorderslag-show volgende week. We hebben de primeur in de vorm van deze livevideo, geschoten in TivoliVredenburg.

Waar is de tijd gebleven dat indiefolk nog geen vies smaakje had? Dat acts als Grizzly Bear, Fleet Foxes, Sufjan Stevens en Sigúr Ros nog de hipste acts ter wereld waren en je nog gewoon kon zeggen dat je folk leuk vond zonder dat mensen over Mumford & Sons – of nog erger, The Lumineers – begonnen?

De nieuwe muziek van Kim Janssen doet die tijden herleven. De Utrechtse troubadour baarde in 2012 al opzien met het gelaagde en superstemmige album Ancient Crime, de daarop volgende EP The Lonely Mountains. Tussendoor speelde hij ook nog in The Black Atlantic. Daarna werd het stil, maar dit voorjaar verschijnt eindelijk zijn nieuwe album, opgenomen met hulp van Marla Hansen (Sufjan Stevens, The National), gearrangeerd door Eiríkur Orri Ólafsson (Sigur Rós), gemixt door Chris Coady (Beach House, Future Islands) en gemasterd door Greg Calbi (Blood on the Tracks, Graceland). Best een sick rijtje namen, dachten we zo. Op Noorderslag presenteert hij het materiaal alvast live.

Na het introverte pianoliedje Bottle Rockets is Cousin het tweede voorproefje van dat album: een grootse popsong met donderende drums, en dik aangezet met blazers. En hoe het met dat nichtje van Kim zit? Hij legt het uit in het liedje: ze vertelde op een verjaardagsfeestje dat ze soms droomt dat ze hem aan een stoel vastbindt en vervolgens in de fik steekt. Wat zou dat toch betekenen?

Kim Janssen live:
14-01 Noorderslag - Groningen
31-01 The Waiting Room - London (UK)
31-03 De Helling - Utrecht
19-04 Trix - Antwerpen (BE)