ESNS17: Binnenstad van Yung Internet ook buiten de ring een anthem

Druggy hiphop beste reclame voor Mokum

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Druggy beats, liedjes die zich praktisch altijd afspelen rond het Leidseplein, op een stoned uitstapje op de Overtoom na. Veel Amsterdamser dan de hiphop van Yung Internet krijg je het zelden. Dat hoeft geen belemmering te zijn voor landelijk succes, liet De Jeugd van Tegenwoordig al zien. Maar die zijn wel even van een andere categorie, toch?

Yung Internet, Kelder, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Ze hebben alvast de allerbeste opkomst van heel Noorderslag. Daar kan geen twijfel over bestaan. DJ Hyperlink staat al achter z’n decks, maar Yelli en Yung Mau zijn nog nergens te bekennen. Ze zullen toch niet? Jawel. Aan de linkerkant van het podium staat de deur die ze uit een dixi gesloopt hebben. De deur klapt open, en een voor een stappen de mc’s in overall het podium op.

Een dixi als entree? Echt een kut idee
Ja. Echt een kut idee.. En dus echt heel goed. Zo werken dat soort dingen bij een act als dit. De zaal begint nog vrij leeg, maar stroomt snel voller en voller. Alsof iedereen zijn vrienden gesms't heeft dat ze iets missen.

De Weber, de Soos, het Raamplein, het is alsof die plekken meteen  bij iedereen een belletje doen rinkelen, toch?
Nee, maar het blijkt geen belemmering. ‘Cool Down Café’ wordt al vroeg in de set meegeschreeuwd, en afsluiter ‘Binnenstad’ blijkt ook buiten de ring een anthem. 'Het Rokin', 'De Dolly', iedereen in de zaal rapt mee alsof ze de plekken kennen. ‘Koooooooniiiings, Leeeeeiiiiidseeee!’ Een groepje meisjes vooraan heeft meteen door dat ze bij dit nummer moeten rennen. Het licht gaat uit, en de hele zaal ontploft. Leden van Smib voeren de pit aan, surfen over het publiek, bier vliegt rond. Vroeger was dit de energie die je alleen bij herriebandjes vond, maar de punk zit tegenwoordig veel meer in deze hoek.

Dit klinkt toch wat anders dan de hiphop van Broederliefde, waar je moeder ook onverwachts fan van blijkt te zijn.
Ja, maar tegelijk is het niet dat er alleen maar hippe kids met petjes in de zaal staan. Wel veel, maar niet alleen. Grijnzende mannen met lang haar voelen dat hier iets gebeurt wat ze van vroeger kennen, studenten dansen het hardst op de nummers die meer richting house gaan. En vooraan staat ideale schoonzoon Lucas Hamming zelfs mee te schreeuwen. ‘Ik heb kaaanker veel dingen aan mijn hoofd, kanker veel dingen aan mijn hoofd!’