ESNS17: Linde Schöne laat zich van haar zwoelste kant zien

Haar Nederlandse r&b is een aanwinst

Menno Visser ,

Nederlandstalige r&b met een vleugje discobeats… Sinds halverwege de jaren negentig met acts als Arnhemsgewijs en Re-Play is het genre een beetje in de vergetelheid geraakt. Maar afgelopen herfst waren daar ineens Paul Sinha en Linde Schöne met fris nieuw materiaal.

Linde Schöne, Kelder, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

De Nijmeegse Schöne, die alleen nog maar de Liefde van de vloer EP uit heeft, mag vanavond de Kelder van de Oosterpoort openen samen met haar vriend Boeboe op synths en gitaar. De lichtman zet de verlichting op rood als de diva binnenkomt en met haar zwoelste stem het eerste nummer aankondigt. De toon is gezet.

Werkt die combi wel samen?
De ene was producer van moderne elektronische tapijten, die misschien wel wat onpersoonlijk waren. De ander heeft persoonlijkheid te over, en zocht vooruitstrevende bedjes. Prima huwelijk dus tussen producer Boeboe en zangeres Linde Schöne. Ze werkten samen en vielen als een blok voor elkaar. Romantisch! En het werkt als een tierelier.

‘We houden van beats, maar soms ook van niets…’
Ze had de tussenteksten duidelijk niet ingestudeerd. Maar beter had ze het ook niet kunnen omschrijven. Linde en Boeboe trakteren op beats, maar tussendoor is er ook een beatloos intermezzo op akoestische gitaar. Daarin het naast het traditionele 'Ik loop' ook een Nederlandse vertaling van de Etta James soulklassieker 'I’d Rather Go Blind'. Op papier klinkt dat vrij stom, maar in praktijk dwingt het wel bewondering af. Ze zingt het uit haar tenen.

Psst, wat had ze aan? Want daar was toch gedoe over?
Gister zong ze nog een minuutje bij De wereld draait door. Ze vertelt erover dat ze blij verrast was met de hoeveelheid tweets die dat optreden teweeg bracht. Tot ze er achter kwam dat de meeste twitteraars vonden dat ze vergeten was een broek aan te trekken. Ze had nog getwijfeld wat anders aan te trekken, toen ze vanmiddag voor haar kledingkast stond. Toch maar niet. Die bekentenis levert haar een groot applaus op. Korte zwarte rok, panties, lingerie-achtig shirt met een kort jasje erover. BAM!