ESNS17: Donnie is de fenomeen

Maar hij doet wel iets te hard zijn best

Timo Pisart ,

De mannelijke Marilyn Monroe, een crowdsurfende Lucas Hamming en rappende Jett Rebel: Donnie is de feelgood afsluiter van Noorderslag.

Donnie, Kelder, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Maradonnie. De brakka van Balmain. Young Kermit. Wubbo Ockels. De mannelijke Anna Drijver. Leipe van het plein. De Nederlander Post Malone met een missend chromosoom. De Amsterdamse cultheld Donnie kent vele roepnamen. Op zijn behoorlijk geniale trui vanavond staat groot De Fenomeen, nog zo’n goeie. Hij viel als protegé van Vjèze Fur al op met de tape Leipie van het Plein uit 2014 en het album Mannelogie (2015), beiden vol synthfunkbeats van Bas Bron. Afgelopen jaar volgde de wat slechtere mixtape Loei Ordinair. Hij maakt zijn vele namen redelijk waar: hij masseert de gitarist/toetsenist (‘de blanke Bas Bron’) wanneer die een viezige solo speelt, gooit water over het publiek heen en vibet vooral heel lekker. 

Maar?
Hij doet wel iets te hard zijn best, hoor. Iedere grap moet weer iets gevatter, ieder synoniem nog gekker dan het vorige. We zagen eerder vanavond al de brute oerknal van SMIB en de ultieme Amsterdamse yayo-ode van Yung Internet, dan voelt de show van Donnie wat te vrijblijvend, en dan helemaal om twee uur ’s nachts. Alleen de rammer ’Pleinvrees’ komt echt lekker binnen.

Wilde je niet nog wat zeggen over het meisje dat al de hele avond de kelder presenteerde?
Oh ja, goed dat je het zegt: ze lijkt me best een sympathieke dame, maar hoezo noemde ze IEDERE RAPPER die vanavond langskwam ‘gangster’? En deed ze een bandana om haar lieve hoofdje om zichzelf ook nog even te dopen tot gangster? Zucht.

Wie is dat nou die aan het einde op het podium komt meerappen?
Jawel, de enige echte Jett Rebel, met waarschijnlijk het duurste Chanel-tasje van de avond om zijn schouder. Hij krijgt een mic in zijn hand geduwd en doet hitje Batras woord voor woord mee. Zingen, gitaar spelen, rappen, wat kan die man eigenlijk niet? Afgelopen jaar bracht hij drie albums uit, komend jaar zes mixtapes? Oh, en zag je dat Lucas Hamming ook nog heel lekker crowdsurfde?