ESNS17: Broederliefde kwam, zag en overwon

Als het hier lukt, lukt het overal

Menno Visser ,

Momentje hoor. Rewind naar drie jaar terug. De dienstdoende journalist moet optekenen dat de realiteit is dat er nog maar tien man en een paardenkop bij Broederliefde zijn blijven hangen in de Bovenzaal. De rest van het publiek is gevlucht, maar de mannen op het podium gaan onverdroten door.

Broederliefde, Grote Zaal, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Hard work pays off, en niet zo’n beetje ook. Vanavond staat het viertal met dj uit het Rotterdamse Spangen in een ramvolle Grote Zaal. Zoals ze in hun jongste single 'Het is een feit' zelf bezingen, was 2016 hun jaar – zonder de Popprijs te winnen overigens. Succes op Pinkpop, een album dat veertien weken op 1 staat, records in de Song van het Jaar. Hun hits 'Jungle', 'Mi no lob' en 'Ik was al binnen' behoren inmiddels tot de canon van de Nederlandstalige popmuziek. 

Maar lukt het nu wel in het Huis van de Noordelijke bierbuiken?
Yes! Met een show die gesmeerd loopt tot in het kleinste detail. Zo’n mooi moment, als ze allevier schalks schuin omhoog kijken naar het dak van de Oosterpoort, om het spreekwoordelijk eraf te feesten. Het lukt ze. Ondanks dat het in het begin nog wat stroef swingen is voor de talrijke middelbare bezoekers. Zou het dan toch gewoon een soort Caribisch carnaval zijn? En ja hoor, wanneer de vrouwen hun grijze haren losmaken, hossen de bierbuiken erachteraan.

Nog leuke trucs gezien?
Het hele scala. Van lampjes op de telefoon aan, tot allemaal gaan  zitten, en allemaal tegelijk springen. Zelfs hun eigen variant op De Staat's 'Witch Doctor', maar dan gewoon rennen van links naar rechts. Episch.

Wat spelen ze allemaal?
De hele hitmachine komt langs. Ook alle tracks waar ze slechts een feature op doen, zoals 'Do Or Die' van Jonna Fraser en Frenna’s 'My Love'. Toch nog een beetje SFB op Noorderslag. Eén grote collectieve workout. En het mooiste kwam aan het eind: 'Tot volgend jaar!' Zullen ze dan de Popprijs wel winnen?