Vanaf morgen staan de Groene Heuvels van DTRH weer vol met podia, artiesten en festivalgangers. Nog aan het piekeren of je naar Oscar And The Wolf of HO99O9 gaat? Misschien heb je wat aan onze tips:

Nicolas Jaar

De Amerikaanse Chileen Nicolas Jaar is een klasse apart. Zijn shows zijn meeslepend ondanks hun enorm lage tempo, en hij is ook niet bang zijn publiek eerst lang op de proef te stellen voor ie ze zijn hele hand toereikt. Dat liet hij eind vorig jaar zien in TivoliVredenburg, waar zijn show eindigde met een spectaculaire slow motion disco track. Dit is pas zijn eerste festivalshow in Nederlands sinds zijn laatste album Sirens uitkwam, een intrigerend album waarin hij de duistere roots van zijn tweede vaderland onderzoekt.

Daphni & Hunee

Voor wie overweegt zondagavond tijdens Oscar & The Wolf vast de koffers te pakken: omboeken! Blijven! De nacht is namelijk nog voor Daphni en Hunee, oftewel het dj-alias van Caribou en onze favoriete Duitse house en disco connaisseur. Hunee kennen we in back to back vorm natuurlijk vooral van zijn killer sets met Antal, maar met deze Canadees durft ie het avontuur kennelijk ook wel aan. Daphni op zijn beurt komt binnenkort met een Fabriclive mix, die helemaal bestaat uit nieuw, eigen werk. Dat kunnen alleen de grote meneren. 

Sinkane

Donderdagavond alvast bij ons in de studio: Sinkane, een afropopband geleid door Londense Soedanees Ahmed Gallab. Hij is al een paar jaar vriendjes met de hippe indiescene in Brooklyn rond o.a. Yeasayer en het DFA label, en hij was de meest opvallende aanwezige in het grote William Onyeabor project dat ook Lowlands aan deed. Afgelopen jaar verscheen zijn uitstekende album Life & Livin’ It.

Father John Misty

Het zou natuurlijk nog mooier geweest zijn als Father John Misty op de zaterdag speelde, recht tegenover zijn oude bandgenoten van Fleet Foxes. Hij was in die band drummer, grappenmaker en spreekstalmeester, en die laatste rol heeft ie doorgetrokken naar zijn eigen werk. Zijn vorige alias J Tillman was nog wat introvert, maar als Father John Misty heeft hij zich ontpopt tot een flamboyante dandy die zijn publiek graag charmeert, prikkelt en zo af en toe een draai om de oren geeft.

Soulwax

Hadden we al gezegd dat Iggor Cavalera, vermaarde Sepultura-drummer, tegenwoordig in Soulwax zit? Oh ja natuurlijk, dat zeiden we op Best Kept Secret. De Belgen zijn de enige die dubbelen tussen de twee juni-festivals. En terecht, want ze waren in Hilvarenbeek een regelrechte sensatie. Het concept - met de drie drummers - werd fantastisch uitgevoerd en zag er zo goed uit dat mensen er zelfs een goed plekje bij Radiohead voor wilden opofferen door langer te blijven.

H09909

Energie op het veld is altijd van belang op een popfestival. Zeker zo aan het randje van de nacht, als je iedereen klaar wilt stomen om nog even door te pakken. Wat dat betreft staat H09909 op de juiste plek: de rap-metal-cross-over was al op meerdere festivals een sensatie, waaronder op DTRH’s grote broer Lowlands. Stel je een gevaarlijke rapcrew voor die Black Flag en Bad Brains als samples gebruikt in plaats van James Brown of Funkadelic.

Julia Jacklin

Alt. country zangeres Julia Jacklin was al eens te gast bij Roosmarijn in 3voor12 Radio, en daar maakte ze een hele overtuigende indruk, charmant en stoer tegelijk. De Australische is al 26, maar afgelopen jaar debuteerde ze pas met een album dat Don’t Let The Kids Win heet. Let vooral op het pakkende liedje ‘Pool Party’. 

Pink Oculus

De Rotterdamse Esperanza Denswil is een groot soultalent. Wisten we al in 2013. Sindsdien verschenen van haar hand zegge en schrijve zes liedjes. Zes! Als je dan ziet hoe goed haar show is, kun je alleen maar smeken: leen alsjeblieft een stukje productiviteit van Broederliefde! Maar hey, een fascinerende verschijning op het podium is ze zonder twijfel, dus laten we haar ook op DTRH omarmen!

The Space Lady

De kleinste naam op het DTRH programma is de fascinerende cultfiguur The Space Lady. Ze stond eind jaren zeventig met een alu-hoedje en een synthesizer op de hoek van de straat cover te zingen van ‘Radar Love’ en ‘Major Tom’. De laatste jaren werd ze herontdekt door underground festivals als Incubate en Le Guess Who?, waar ze een bijzonder charmante verschijning bleek. Een tikkeltje aandoenlijk, maar ook serieus cool. 

The Lemon Twigs

De krankzinnige broertjes van The Lemon Twigs vallen niet bij iedereen in de smaak. Ze zijn namelijk een beetje hysterisch, proppen de halve pop-seventies in een liedje en draven soms wat door met hun malle scissor kicks. Wij vinden dat eerlijk gezegd allemaal wel leuk, waarderen hun virtuositeit en gaan steevast met een grote glimlach bij hun shows vandaan.