Eigenlijk zou je willen dat elke dag van Dekmantel een week zou duren, zodat je werkelijk geen enkele plaat en dj-set hoeft te missen. Het Amsterdamse festival heeft weer een killer-lineup waar de fomo je constant in de nek hijgt. Maar er moeten toch keuzes worden gemaakt. Wij durven alvast te wedden dat dit de hoogtepunten en meest bijzondere sets worden. Bij deze tien sets staan wij van begin tot eind, vooraan te dansen en op de vingers te kijken.

Nina Kraviz

Vrijdag 13:00-16:30 op Selectors

Drie van de grootste namen op je affiche neerzetten als openers van je derde podium? Dat kun je alleen doen als je een hele grote bent. Dekmantel is dat dus: Nina Kraviz, Marcel Dettmann en Motor City Drum Ensemble openen ieder een dag het Selectors-podium. De laatste twee brachten al bijzonder fraaie compilaties uit op Dekmantel, waarmee ze tonen hoe breed hun smaak is als ze niet op prime time hoeven te draaien. Eigenlijk zijn wij daardoor vooral nog benieuwder naar wat de eigenzinnige Russische techno-grootheid Nina Kraviz gaat doen wanneer ze niet hoeft te pieken, maar in drieënhalf uur het bedje mag spreiden voor de rest van de dag. Sowieso is ze al in staat om van knorrende electro en ghetto house naar drum ’n bass en halsbrekend snelle techno over te schakelen en haar sets worden met de jaren alleen maar avontuurlijker, maar luister deze NTS-show eens voor een idee: ja, ze zou zomaar van Russische avant-garde-fusion via piep-knor-opera naar J. Dilla kunnen gaan. Wow. (Timo Pisart)

Young Marco

Vrijdag 21:00-23:00 op Selectors en zondag 15:00-16:00 in Boiler Room

1) Is er een dj die meer rookt tijdens zijn sets dan Young Marco? 2) Is er een dj die vaker in de Boiler Room heeft gestaan dan Young Marco?  3) Is er iemand die beter wegkomt met een bandana? Antwoord op vraag 1: misschien Lena Willikens. Antwoord op vraag 2: waarschijnlijk niemand. Antwoord op vraag 3: Neen, niemand komt beter weg met een bandana. Het is inmiddels bijna een traditie dat de Amsterdamse producer in het Amsterdamse Bos naast een set tussen de bomen bij het Selectors podium nog even bij de Boiler Room langs hopt. Terecht ook, want de bodem van zijn platentas lijkt nog altijd niet bereikt. Zijn truc? “Als artiesten geen geld hebben voor mooie hoezen, betekent het waarschijnlijk ook dat ze net wat gaardere apparatuur gebruikten en de muziek dus net wat raarder klinkt. En als je een discoplaat ziet met een buitenaards wezen of een naakt wijf, dan weet je ook dat je goed zit.” (Ralph-Hermen Huiskamp)

Arca

Zaterdag 21:30-23:00 in Greenhouse

Het is nog moeilijk voor te stellen, Arca zaterdagavond in de plantenkas op Dekmantel. Tegelijk is eigenlijk alles wat de Venezolaanse producer doet moeilijk voor te stellen. Zijn muziek lijkt van een andere planeet te komen. Probeer anders eens een artiest te verzinnen waar zo goed de stempels afstandelijk, intiem, futuristisch, experimenteel, poppy, doodeng en bloedmooi bij passen. Geen wonder dat Arca niet alleen meeschreef aan het laatste album van Bjork (en het net als Yeezus van Kanye mee produceerde), maar dat hij ook bij haar op het podium staat bij haar huidige tour. Live is Arca veel meer een klassieke popster dan je zou verwachten. Compleet afgestyled met naaldhakken, panties, latex laarzen en meer. Bovendien is hij sinds zijn laatste, prachtige plaat nog veel meer zelf aan het zingen en het rappen. Dit kan nog wel eens bijzonder worden. (Ralph-Hermen Huiskamp)

Ben UFO

Zaterdag 21:30-23:00 op Mainstage

Als je een hekel hebt aan risico’s hebt, dan kan je Ben UFO beter even overslaan. De mede-oprichter van Hessle Audio wil namelijk wel eens totaal uit de bocht vliegen en platen en genres door elkaar gooien die je zelf nooit aan elkaar zou linken. En hij gaat vast niet opeens op safe, nu hij het hoofdpodium mag afsluiten. Juist dat er altijd een kans lijkt te zijn dat het faliekant mislukt, maakt de sets van de Brit  alleen maar beter. Zo verlies je je bij hem in trage dubstep, dan gaan de BPM met wat gemene electro door het plafond, om via een vergeten track uit Detroit weer uit te komen bij een folk gem uit de jaren zeventig. Het kan allemaal. (Ralph-Hermen Huiskamp)

I-F & Beverly Hills 808303

Zaterdag 22:00-23:00 in Boiler Room en zondag 21:00-23:00 in Greenhouse

Laat de laatste uurtjes van een lange dag maar aan I-F over. De Haagse legende weet zijn viezige disco en italo altijd op een extreem intense manier te brengen, zelf vol opgaand in de muziek. Zijn afsluitende slot in de Boiler Room op zaterdag kun je dan ook rustig vet omcirkelen. Maar wacht even: zondagavond is nog specialer, want dan staat hij er met zijn project Beverly Hills 808303, en dat kan natuurlijk niets anders dan acid-vuurwerk opleveren. (Atze de Vrieze)

Marie Davidson

Zondag 15:00-16:00 in Greenhouse

De belangrijkste trend op Dekmantel Festival dit jaar is dat het allemaal nog wat gemener, minder dansbaar en uitdagender wordt. Minder zomerse disco en house, meer artiesten als Marie Davidson, een Canadese die zich poëet en artiest laat noemen. Dansen kan je op haar duistere synths af en toe wel degelijk, maar op andere momenten zul je eerder ademloos staan luisteren - en kijken - naar deze charismatische dame. (Atze de Vrieze)

Lena Willikens

Zondag 16:00-17:30 in Greenhouse

Steeds invloedrijker is ook de stroperig trage, duistere en spacey sound van de Salon des Amateurs, een arty bar in Düsseldorf die inderdaad van ducktape aan elkaar hangt, maar wel klinkende namen als Vladimir Ivkovic, Tolouse Low Trax en Lena Willikens voortbracht. Het was nooit echt hun bedoeling geweest om mensen te laten dansen, vertelt Willikens in NRC, maar soit, dat gebeurde toch. Het BPM in haar sets ligt vaak opvallend laag, met veel kraut en krakende lo-fi-techno. 

Helena Hauff

Zondag 18:30-20:00 in Greenhouse en 22:00-23:00 in Boiler Room

Vorig jaar stond Helena Hauff zij-aan-zij met DJ Stingray op Dekmantel, schaterlachend om het belachelijk hoge tempo waarop hij steevast draait. Dit voorjaar op Lente Kabinet gaf ze solo nog eens een sensationele set, en nu weer tweemaal Dekmantel voor de dj met een punk-attitude die ooit begon in de Golden Pudel in Hamburg en het liefst dystopische electro en halsbrekende techno, EBM en acid draait. Donker en naar, dus, maar wel met een nodige portie humor. (Timo Pisart)

Vatican Shadow x Ancient Methods

Zondag 20:15-21:45 in UFO

Het was wel weer even schrikken op Best Kept Secret, toen Dominick Fellow alias Vatican Shadow alias Prurient een set gaf met de intensiteit van een death metal-band, tierend en vloekend op het publiek en spastisch dansend op het randje van het podium. Om vervolgens kopstoten wodka uit te delen, voor zover hij de fles zelf niet opslokte. Nu hij b2b staat met Ancient Methods, neemt hij ongetwijfeld nog meer ruimte om je de schrik aan te jagen. (Timo Pisart)

Antal & Hunee

Zondag 21:00-23:00 op Mainstage

Al talloze dansvloeren in binnen- en buitenland verschroeiden Antal en Hunee de laatste jaren samen, met extra vuur nu Rush Hour het hele jaar zijn 20-jarige jubileum viert. Waarom dan toch uitlichten? Omdat ook voor hen de grote afsluitspot op het hoofdpodium van Dekmantel waarschijnlijk something else is. Helemaal omdat voor ze ook nog eens house legendes Masters At Work en Larry Heard (Mr Fingers) staan. Het belooft een spectaculair slot te worden. (Atze de Vrieze)