Met hun show in Sparta-stadion Het Kasteel heeft Broederliefde alles uit de kast getrokken. Maar dan ook echt álles. Wellicht is de show een tikkeltje langdradig, maar dit is een mijlpaal voor de Nederlandse hiphopwereld.

Wat een gezicht: hoe Mella met zijn armen wijd gesperd en een dikke grijns over de catwalk rent, met tienduizend paar ogen op zich gericht. Hij lijkt compleet comfortabel met de aandacht, en tegelijkertijd overdonderd door de grootte van het stadion en zijn eigen show. Sjaf rent maf dansend op hem af, klaar om hem te omhelzen. Kijk dan, lijkt hij te zeggen: dit hebben we toch maar mooi voor elkaar gebokst met dat keiharde werken de laatste jaren.

Het is een logische stap dat Broederliefde voor 10.000 man optreedt in hun achtertuin, Sparta-stadion Het Kasteel. De groep uit Spangen heeft record na record verbroken met album Hard Work Pays Off 2, stond vorig jaar meer dan dertien weken bovenaan de Album Top 100 en verbrak daarmee het oude record van Frans Bauer. Begrijpelijk wel, hun vrolijk ingestoken hiphop met zonnige, Kaapverdiaanse producties is geschikt voor het hele gezin. Zelfs je ouders kunnen hits als ‘Jungle’, ‘Het is een feit’, ‘Mi no lob’ en ‘Ik was al binnen’ waarschijnlijk meeneuriën, en de jongste kids kennen ook de ‘Spangenshake’, ‘Maluku’ en ‘Domme Jongens’ van voor tot achter uit hun hoofd. Op Pinkpop werd Broederliefde vorig jaar nog een beetje weggestopt op Stage 4, op Lowlands zagen we dat ze de grote Heineken-tent konden vullen met een giga-hitshow en op Noorderslag was de grote zaal begin dit jaar overvol. En met een hele ambitieuze show in Het Kasteel treden ze definitief toe tot het Nederlandse supersterrendom.

(tekst gaat verder na de video)

Het is nogal een zinnenprikkelend en overrompelend spektakel wat ze laten zien. Ja, natuurlijk met vlammenwerpers en CO2-kanonnen, maar Broederliefde heeft een overdaad aan trucs in petto voor Het Kasteel: ze komen al op via een geheim luik – geheel gekleed in het wit – met bombastische filmmuziek. Waarom ook niet? En verder zoal te zien: een imposante catwalk die tot midden in de zaal loopt, een giga-101Barz-terugblik met Rotjoch, in autootjes door het publiek tuffen, video’s waarop hun moeders ze emotioneel toespreken, dansers met Spangen-truien, groene confetti-slierten bij ‘Jungle’, zeker vier keer omkleden, Jandino die ‘I Will Always Love You’ zingt, een guitig toneelstukje waarbij de jongens worden opgepakt door de politie, een choreografie met vuurspuwers, ’Hard Work Pays Off’ met een bouwvakkersentourage, een grote liveband, sierlijk vuurwerk bij het slot, en een heel blik aan gastartiesten: van Ronnie Flex tot SFB, van Winne tot Roué Verveer en – aangekondigd als ‘echte legend’ – Jan Smit.

(tekst gaat verder na de foto)

Kortom: er gebeurt in Het Kasteel nogal wat, zoveel zelfs dat je vaak niet weet waar je moet kijken. Er is in de show geïnvesteerd alsof het om een wereldact gaat. Overdadig en over-the-top, maar dat wil je ook met zo’n stadionshow. Ze hebben de show chronologisch in tijdsvakken opgebouwd, beginnend met de oudere tracks en eindigend met de hits van Hard Work Pays Off 2. Een dikke dertig songs komen er langs in een kleine drie uur, en dat is wel een tikkeltje langdradig, hoor. Maar als je dan een stadion tot je beschikking hebt, dan wil je er natuurlijk ook alles uit halen.

De aandacht houden ze misschien niet de volle show vast, maar dat trekken ze recht met hun flair: hoe Mella glimlachend heen en weer rent met een grote vlag om zich heen gebonden, hoe vertederd Emms zijn manager knuffelt wanneer hij dubbel platina krijgt voor ‘Het Is Een Feit’ en hoe Jerr lachend speelt met het hoedje van Mella, terwijl ze midden in het stadion staan. Zelfs wie na een uur verzucht dat het allemaal wel erg lang duurt, zal bij het Bob Marley-slot met een dikke grijns het veld hebben verlaten. 

Zelden klonk de Nederlandse hiphopscene zo trots als de weken voor de show van Broederliefde in Het Kasteel. ‘Een mijlpaal’, riepen jongens als Ronnie Flex, SBMG, Jayh en Jonna Fraser. Ja, Ronnie Flex deed vorig jaar al eens Ahoy aan en Typhoon deed met Rico en Sticks de Ziggo Dome aan, maar deze generatie Nederlandse rappers had nog nooit zo’n ambitieuze hiphopshow neergezet. Over een paar jaar zouden we zomaar kunnen concluderen dat dit inderdaad een mijlpaal was, dat dit het moment bleek dat de jonge generatie Nederlandse hiphopsterren hun streamingsucces écht naar het podium gaan vertalen en het live meer dan waar gaat maken. En de jongens van Broederliefde? Die kondigen aan het einde van het optreden gewoon wéér zo’n show in Het Kasteel aan: voor juni 2018.