The Bigger Picture: tinnitus, de piep die je levenslang achtervolgt

Hoe ga je als artiest of feestganger om met gehoorschade door harde muziek?

Flip Kloet ,

Dit herken je vast en zeker: je hebt een goede avond uit achter de rug. Je wandelt rustig de club of concertzaal uit en gaat richting huis. Maar dan, als je eenmaal tevreden in je bedje ligt, merk je het pas: die hoge piep in je oren. Maak je niet druk, dat trekt wel weg, maar wat als die piep nooit meer verdwijnt? Vanavond in de Bigger Picture duiken we in de wereld van gehoorschade en tinnitus.

In de Bigger Picture spreken we met Freek Coppens aka dj Ferreck Dawn. Coppens draait al 16 jaar en leerde het vak toen er nog gedraaid werd met vinyl en een flinke monitor op standje 11. Sinds een jaar of tien heeft hij last van zware tinnitus en dat heeft grote gevolgen voor zijn carrière. Niet dat hij bij de pakken neerzit, want het draaien en produceren gaat hem nog steeds goed af. Dit leverde hem een plekje op bij het grote dancelabel Spinnin' Records, waar hij gisteren zijn meest recente track 'Mad Love' uitbracht.

Daarnaast spreken we met KNO-arts Dennis Kox. Hij ziet regelmatig mensen tijdens zijn spreekuur met gehoorproblemen. De arts vertelt uitgebreid over wat gehoorschade precies is en geeft twee tips met betrekking tot het dragen van oordoppen.

Verder vertelt Judith Noijen van Celebrate Safe over de manier waarop zij oordoppen en voorlichting geven op feesten en concerten. Hoe krijg je jongeren warm voor het dragen van oordoppen en laat je hen zien hoe belangrijk dit is?