#SONG16: De 5 Songs van oktober

Welke nummers halen de Song van het Jaar-longlist?

Roosmarijn Reijmer ,

Herfst is traditioneel gezien het moment dat de releases van grote namen nog sneller van de boom vallen dan de blaadjes. Want voordat de grote kerstinkopen gedaan worden, moeten de releases wel een beetje buzz opgebouwd hebben. Deze maand oktober is de maand van de nostalgie. Ronnie Flex brengt een ode aan het Suriname van zijn jeugd en Bruno Mars schudt de halve muziekgeschiedenis in de mixer. Dit zijn de songs die het verschil maakten deze maand en die je zeker terug gaat vinden in de Song Van Het Jaar keuzelijst.

Solange - Cranes In The Sky
Een nieuw album en een boek deze maand voor Solange. Ze werden aangekondigd als een project over identiteit, empowerment, onafhankelijkheid, rouw en heling. Nogal een ambitieuze omschrijving, en rete-actueel in het jaar waarin de ‘Black Lives Matter’ beweging zijn weg vindt in de muziek van muzikanten als Beyonce, Blood Orange en Frank Ocean en dus naar de grote massa. Album A Seat At The Table is alleen al de moeite waard vanwege de interlude van Solange’s moeder (en dus ook die van Beyoncé) waarin ze vertelt over dat je absoluut trots kunt zijn op je afro-amerikaanse afkomst zonder dat je je hoeft af te zetten tegen blanken. Wees gewoon trots op wie je bent en waar je vandaan komt en tolereer elkaar. Het is een boodschap die je als luisteraar met kippenvel achterlaat. A Seat At The Table is album van de week geweest en standout track ‘Cranes In The Sky’ mag natuurlijk niet ontbreken in de Song Van Het Jaar.

Mura Masa ft. A$AP Rocky - Love$ick
Oud nieuws, oude track! Van vorig jaar! Ja, maar Mura Masa was zijn tijd nogal vooruit geweest óf A$AP Rocky heeft met zijn bijdrage op Lovesick wel ontzettend goede timing gehad. De remake van ‘Love$ick’ is opgenomen in de Abbey Road Studio’s waar The Beatles hun legendarische albums opnamen, want Mura Masa wilde A$AP op stand ontvangen. Het was een middagje werk en nu een dikke hit voor Mura Masa, wiens naam nu definitief is gevestigd en je volgend jaar op de festivals kunt verwachten. Zonder A$AP dan wel.

Cut_ - Tune In, Tune Out
Een cover kan een vloek en een zegen zijn. Triggerfinger staat nog steeds ieder concert ‘I Follow Rivers’ te spelen op theekopjes na die ene succesvolle keer op de radio, dat kan toch niet anders dan flink vervelen inmiddels? Cut_ kreeg internationale aandacht met hun versie Stromae’s ‘Papaoutai’, maar dat leverde ze net de flinke schop onder hun carrière die wenselijk was. ‘Tune In Tune Out’ is de eerste release van het nieuwe werk van Belle en Sebastiaan (ja, echt). Een stevige electropopsong waar Icona Pop zich niet voor zou schamen.  

Ronnie Flex - Plek Als Dit
“Zeg me hoe draag je dat, hoe kan je lopen? Jij bent een zegen, gemaakt in de tropen.” Ronnie Flex brengt een ode aan Suriname en haar vrouwen op ‘Een plek als dit’. Het is de voorloper van zijn tweede album, waarvan de releasedate regelmatig verschoven wordt. Waarschijnlijk heeft hij al een stuk of zes complete albums in de prullenbak gedaan in de tussentijd, want Ronnie Flex is ambitieus en perfectionistisch. Hoeveel er ook in zijn leven is veranderd sinds New Wave en ‘Drank en Drugs’ en hoeveel gouden en platina platen er ook bij hem naar binnen worden gedragen voor zijn vele gastbijdrages op andermans tracks, Ronnie Flex laat zich niet haasten. ‘Plek Als Dit’ is een track waarvan je over een jaar beseft hoe slim ie wel niet in elkaar steekt.

Bruno Mars - 24K Magic
Men neme de halve disco en funkgeschiedenis en gooie het in de blender. Prima recept om 24K Magic te omschrijven. Het hangt aan elkaar van clichés, maar de saus waarmee de ingredienten aan elkaar gebonden worden is zo lekker dat je de clichés als oude vrienden begroet. Bruno Mars is gewoon onweerstaanbaar. Voor als je wilt weten waar Bruno Mars de muzikale mosterd vandaan heeft gehaald: check de speciale spotifyplaylist die de 3voor12 redactie heeft gemaakt.