Eefje de Visser ambassadeur van Record Store Day 2016

Zangeres viert RSD met 5000 gratis singletjes inclusief bijzondere b-kant

Timo Pisart ,

Eefje de Visser wordt dit jaar de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day, de dag dat wereldwijd onafhankelijke platenzaken in het zonnetje worden gezet met een keur aan exclusieve releases, voornamelijk op vinyl. De zangeres viert dat zaterdag 16 april met een flink aantal instores en een speciale uitgave van de single Staan, gratis voor de eerste 5000 klanten.

De Plaatboef in Gouda, dat was het walhalla voor een dertienjarige Eefje de Visser, dé plek waar ze door de bakken op speurtocht ging. “Ik voelde me een beetje bezwaard dat ik er middagen lang zat, ik had in die tijd vaak geen geld dus kocht vrijwel nooit wat. Ik luisterde allerlei platen van Fiona Apple en, echt waar, de Red Hot Chili Peppers. Het was echt dé manier om met de koptelefoon op in een wereld van nieuwe muziek te verdwijnen die niet op de radio werd gedraaid.”

Nu treedt Eefje de Visser in de voetsporen van Typhoon, Kensington en Triggerfinger als ambassadeur van Record Store Day. “Ik heb niet per se een voorliefde voor vinyl, ik koop ook graag cd’s, maar ben wel echt voor het fysieke product: het is zo fijn om het in je handen te kunnen hebben. Online ben je vaak snel afgeleid, heb je geen geduld en ben je tegelijk met andere dingen bezig. Bij de platenzaak gaat het echt om de muziek, het product in je handen met artwork, teksten en informatie wie wat gedaan heeft.

Nachtlicht, het jongste album van Eefje de Visser, stond dan ook een tijd niet op Spotify, en wel om zowel artistieke redenen als zakelijke. “Er zat heel veel tijd in het artwork, ik vind het zo jammer als mensen dat niet te zien krijgen. Ik wil bovendien stimuleren dat ze de plaat als een geheel beleven, ik probeer er toch een verhaal mee over te brengen. Tegelijkertijd: we hebben het album in eigen beheer uitgebracht, het is voor ons een bron van inkomsten en we willen wel kunnen sparen voor een volgende plaat.”

Op Record Store Day brengt ze een singletje uit van Staan, met vooral een bijzondere B-kant van Luister. “Het is een alternatieve versie die de plaat niet heeft gehaald. Ik heb lang gesleuteld aan het nummer, en uiteindelijk alles weggegooid om voor het album een akoestische versie met strijkers op te nemen. Deze versie is veel meer elektronisch, met synthesizers en elektronische drums. Nu pas hoor ik hoe goed die oude versie is, en ik vond het zonde dat niemand die te horen kreeg. Heel tof dus om hem nu alsnog uit te brengen.”