Waarom babyboomradio 40Up echt niet deugt

Nieuwe zender Harry De Winter lanceert met akelig DWDD-item

Atze de Vrieze ,

'Ach joh, laat die ouwe lullen toch.' 'Die Derksen, die neem je toch niet serieus?' 'Gewoon geen aandacht aan geven.' 'Nou, je kunt wel merken dat vrouwen niet alleen niet van platen draaien houden, maar ook geen gevoel voor humor hebben.' Je hoorde het allemaal langs vliegen nadat de oude-heren-club van het nieuwe 40Up Radio zich laatdunkend had uitgelaten over vrouwen en hun muzieksmaak. Maar wat deze heren aan tafel bij DWDD zeiden kan echt niet meer.

Waar gaat het over? Dinsdag presenteerde een nieuwe online radiozender zichzelf: 40Up. Aan tafel bij DWDD zat een aantal kopstukken van de nieuwe zender om hun nieuwe project te presenteren. Daar zitten ze: initiatiefnemer Harry de Winter (66), Robert Ten Brink (61), Johan Derksen (67), Jan Donkers (72) en Felix Rottenberg (58), anchors van een zender die een groot onrecht gaat corrigeren. Ze gaan muziek draaien die nooit op de radio gedraaid wordt. Het gaat dan om oude rhythm & blues, soul, country, muziek uit de jaren zeventig en daarvoor. 

Nu is daar op zichzelf niet zoveel mis mee. 40Up kennen we ook al van feestjes in het land, ook georganiseerd door Harry de Winter. Zo’n feestje is een paradijs voor de pas gescheiden man of vrouw die met geen mogelijkheid aansluiting meer kan vinden bij het nachtleven van nu. Voor mensen die vinden dat na 1980 geen fatsoenlijke plaat meer gemaakt is, maar die het dolgraag weer eens op een zuipen willen zetten en zich jong willen voelen. Slimme marketing: 40Up is natuurlijk helemaal niet bedoeld voor mensen van 40 of 43, nee, je treft er vooral mensen boven de 50. Voor mensen die nu veertig zijn, moet je immers geen platen uit de 50s, 60s en 70s draaien om ze hun jeugd te laten herleven, maar dan moet je putten uit de late jaren tachtig. Maar dat is logisch: geen weldenkend persoon van 40 zal zich aangesproken voelen door de naam 40Up, terwijl de zich jong voelende zestiger zich waarschijnlijk wel aangetrokken voelt. 

Er komen opvallend veel vrouwen op de feestjes van 40Up. Echt, als je een keer met een ervaren vrouw wilt dansen, ga vooral daarheen, je kunt je lol op. En juist daar ging het gisteren zo akelig mis. DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk stelde Harry de Winter de pijnlijke vraag: waarom zitten hier alleen maar oude mannen aan tafel? Waar zijn de vrouwen? Het antwoord van De Winter: ‘Nou dat komt omdat platen draaien een mannenhobby is. Mannen doen dat samen: moet je eens horen. In het programma Wintertijd dat ik deed hadden mannen het altijd over plaatjes draaien, vrouwen zijn veel meer met teksten bezig. Mannen draaien al jaren Bob Dylan maar hebben geen idee wat die man zingt.’ Deze levenswijsheid kan direct op een instemmend knikje van Donkers rekenen, en bijval van Ten Brink: ‘Ja, dat is echt waar.’

Is dat echt waar? Welja, een kijkje op een platenbeurs of tijdens het graai-uurtje van Record Store Day leert dat het inderdaad vooral mannen zijn die een verzameldrift hebben. En de ervaring leert ook dat op de radio vooral mannen aan het woord zijn, zeker op muziekzenders. Niet alleen bij 40Up, ook bij 3FM, Radio 2, 538, Q, overal. Maar dat betekent natuurlijk niet dat vrouwen niet van muziek houden. Of er ook vrouwen bij mogen, is de vraag aan Johan Derksen, en hij antwoordt direct met ‘ja hoor’. Geen bevredigend antwoord kennelijk, want Matthijs van Nieuwkerk vliegt er direct overheen met een goedkope inkopper: ‘Ken je eigenlijk vrouwen met een goede muzieksmaak, Johan?’ Nu weet ik toevallig dat zijn eigen dochter, bij wie ik dan weer op school zat, een hele goede muzieksmaak heeft. Maar echt een hele goede muzieksmaak. En niet alleen naar mijn standaard, nee, ook naar die strenge standaard van hem. Maar nee, in plaats van de valse voorzet van Matthijs van Nieuwkerk glansrijk van de doellijn weg te werken, knalt hij hem keihard binnen: ‘Nee. Ik heb er toch heel wat versleten, maar nee.’

Ah joh, je kent Johan Derksen toch? Die zit er toch juist voor dat soort opmerkingen? Dat verwachten mensen van hem, dat vinden mensen leuk. Lekker rellen, daar leeft ie op. Tuurlijk, maar dat maakt het nog niet ok. Want juist de club babyboomers als die vijf hier is verantwoordelijk voor het systeem waar we nu mee zitten. Een systeem waarin de muziekbeleving van mannen centraal staat. Waarin we een hele zender inrichten op ‘plaatjes draaien’ en niet op ‘over teksten praten’, om maar wat te noemen. Waarin seksistische grapjes best mogen omdat het toch maar grapjes zijn. Kijk de tafeldame van DWDD eens schaapachtig meelachen. Maar die tijden zijn echt voorbij. Net zoals je niet meer kunt zeggen dat Sinterklaas geen racistisch feest is omdat het voor jou niet zo voelt, kun je ook niet meer straffeloos beweren dat er geen vrouwen zijn met een goede muzieksmaak of dat vrouwen niet van plaatjes draaien houden. En al helemaal niet als je zelf amper een naald op de plaat kunt krijgen. Wie dat nog durft te beweren is net zo kansloos als een 40Up dansvloer zonder vrouwen.