Hollandse Nieuwe (2): ANBU brengt real trap naar Venlo

Flamenco-spelend broertje van Jim Taihuttu creëerde hiphopscene in Zuiden des Lands

Timo Pisart ,

Een piepjong collectief uit Venlo maakt de meest eigenzinnige Nederlandse hiphop van het moment. Maak kennis met ANBU. Maar wat heeft ANBU-brein Jiri11 met Jim Taihuttu (Yellow Claw) te maken? En hoe hoor je virtuoos flamenco-spel terug in de tracks?

Wat wisten we al?
Het begon met die ene opzienbarende in 4K-geschoten clip van vorige week: Real Real, twee zwaarbewapende jonge knapen in een bos die met rookfakkels rondzwaaien terwijl ze rappen hoe real real real real real hun money wel niet is. Het is curieuze, lichtvoetige en melodieuze trap in een maffe mengelmoes van Engelse slang, Limburgse straattaal (!!) en vrachtlading aan zachte G’s. I know; een bizarre combinatie, maar hij werkt wonderlijk goed, en Real Real is een verdomd catchy tune. Ken je dat gevoel, dat je na zo’n vondst een dag lang gaat doorklikken op YouTube om de ene na de andere parel te ontdekken? Dat had ik dus, want wat blijkt: er is een heuse Limburgse trap-scene met een keur aan videoclips, en één figuur duikt in vrijwel elke video op: producer/rapper Jiri11, met z'n dreadlock-bos, vlassig snorretje, en keur aan bandana's. Jim Taihuttu (Yellow Claw) is ook al fan!

Wat vertelt hij ons zelf?
Het kostte zo'n vijf mailtjes en drie Facebook-berichten, maar uiteindelijk krijgen we Jiri11 te pakken, volgens zijn Facebook-profiel werkzaam als ‘trap lord’ bij de Albert Heijn. En wat blijkt? Jim Taihuttu is dus z'n grote broer, en het verhaal wordt alleen maar steeds beter: als piepjong jochie ging Jiri Taihuttu (nu 18 jaar oud) vaak met zijn vader Gino mee naar Tarifa, waar vader flamenco speelde met Boris (dé Boris). Daar sloeg de vlam over, en Jiri zelf speelt nu al jaren op hoog niveau gitaar. Sinds zijn achtste tot zijn achttiende zat hij op het conservatorium. Geloof je niet? Check z'n optreden in VPRO Vrije Geluiden met flamencogrootheid Eric Vaarzon Morel. Maar goed, hij en z’n Venlose vrienden houden ook ontzettend van hiphop. Ze hadden nog nooit een line gerapt, maar dachten najaar 2015: dat kunnen we zelf ook. De thuisstudio had Jiri toch al staan. En waarom ook niet: vooral sinds track Geen Wifey vinden heel veel mensen ANBU supertof (en er zijn ook heel veel mensen die het superkut vinden). Nog voor de zomer moet een debuutalbum verschijnen, en er liggen nog eens twee videoclips op de plank.

Zijn ze real real?
Nou, die guns niet, maar er zit toch wel een verhaal achter de video. Een bezorgde buurtbewoner belde de politie toen ze zag hoe Jiri11 en z’n vrienden met geweren en vlaggen voor de clipshoot door het Venlose bos liepen. De arme vrouw was bang dat IS natuurgebied Ut Jaomerdal betrok. Opeens werden de jongens dus door veertien zwaarbewapende politieagenten omsingeld. Jiri moest op de knieën en heeft 7 uur in de cel gezeten. De politie kan er inmiddels wel om lachen, blijkt uit deze komische uitweiding op Facebook.

Dat flamenco-spel, hoor je dat een beetje terug in de producties?
Niet dat er razendsnelle gitaargetokkels over de hihats rennen, nee, en er klinken ook geen vlammende 7/8ste-maatsoorten, maar toch hoor je het ook weer wel: waar veel jonge trap-producers dezelfde samplepacks gebruiken bomvol ghetto-sirens, is Real Real veel slimmer en melodieuzer in elkaar gezet. Op tweederde zit een hele vernuftige akkoordenwisseling. Een ‘normale’ producer zou dat veel te moeilijk vinden.

Helpt z'n grote broer Jim hem stiekem met het produceren of schieten van die videoclips?
Zeker niet, zegt Jiri zelf. Het is en blijft zijn grote broer en een inspiratiebron, maar ze hebben het beiden druk zat met hun eigen ding. Jiri rapt dus pas sinds oktober 2015, en ook de bevriende cameramannen van Real Real zijn autodidact, en hadden voor ANBU nog geen enkele ervaring. Als je je dat eenmaal beseft, is het angstaanjagend om te zien hoe snel dit collectief groeit. 

In de (vernieuwde) rubriek Hollandse Nieuwe signaleert 3voor12 veelbelovend talent van eigen bodem. Dit is de tweede editie. Lees alle artikelen hier.