DTRH16: Rico & Sticks laten Zwolse historie herleven

Al vijftien jaar voer voor je hoedenplank

Atze de Vrieze ,

Opeens is er nieuw elan rond Rico en Sticks, de mannen van Opgezwolle die tien jaar geleden voor eens en voor altijd bewezen dat het verre oosten ook meedoet in de Nederlandse hiphop. Afgelopen jaar werd HMH uitverkocht, Lowlands plat gespeeld en Ziggo Dome op de agenda gezet. Nu dus Down The Rabbit Hole, bij het vallen van de slotavond.

Het is niet makkelijk om als Nederlandse hiphop-act een lang leven te hebben. Waar zijn Extince en Osdorp Posse? Naar de geschiedenisboeken verbannen. Brainpower? Zoek geraakt. Postmen? Uit de aandacht verdwenen. Maar Sticks en Rico zijn er nog. Gek is dat, dat we over ze praten alsof ze van vroeger zijn. Heeft Sticks niet dit jaar pas zijn allereerste 3FM Megahit gescoord met Dazzled Sticks? Maakt hij niet elk jaar netjes een plaat, met of zonder Rico? En toch, de grote klappers uit deze set wekken bij de vele dertigers vooraan toch vooral nostalgische gevoelens op. 'Strik Je Veter' (breek de tent af), 'Tjappies en Mammies', het zijn klassiekers in de Nederlandse hiphop.

Ze zijn niets veranderd, Rico en Sticks. Nog steeds hebben ze die zeldzame balans tussen hiphop branie en Zwolse nuchterheid, zonder vermoeiende foefjes, bellen en toeters. Hun belangrijkste motto: kies je eigen pad, denk zelf na. 'De Hamvraag' van vandaag: zeg je wat je denkt, of praat je na wat je hoort? Het gaat over 'Gekke Gerrit', die ene jongen die iedereen kent die net iets te graag wil en zichzelf alleen maar voor schut zet. Natuurlijk eindigen we met dubbelslag 'Verre Oosten' en 'Hoedenplank', de twee echte Opzwolle-classics.

Is het net zo’n slagveld als op Lowlands, waar Rico & Sticks een van de meest happening shows van het hele festival gaf?
Nee, dat niet. Dat kwam toen ook eigenlijk wel een beetje als een verrassing. Maar na een paar shows in Hedon en daarna een steeds uitgebreidere tour voelt dit toch als een van de minder bijzondere shows. Want nee, Typhoon is er niet bij. Winne en Jiggy Dje wel, voor Great Minds hit 'Doag' (het hoogtepunt vandaag), Kubus, ART en Dr Moon wisselen elkaar af achter de decks, maar verder was het allemaal net iets minder bijzonder dan je zou willen. 

Waar was eigenlijk de nieuwe generatie op Rabbit Hole? Waar was Broederliefde, waar was Ronnie?
Jonna Fraser was er, bij Wilde Haren. En op dat podiumpje zonder blokkenschema kwam nog wel een en ander langs, maar niet zo prominent als Fresku en Rico & Sticks. Kennelijk is Down The Rabbit Hole daar nog niet klaar voor?

En de toekomst?
Een nieuw nummer? Sticks kondigt het aan! Zou Rico een verse geschreven hebben op Sticks zijn vervreemdende ASR-reclame? Oh nee, het is toch gewoon een oudje, 'Opgezwolle De Volle', all the way back naar 'Spuugdingen'. Ach, dat nieuwe werk zal er wel komen, als Rico en Sticks elkaar altijd op zijn blijven zoeken. Het is te hopen dat ze weer een keer samen iets maken dat echt grote golven maakt in het hiphoplandschap. Maar ergens in hun eigen wereld is ook goed.