DTRH16: Publiek op de zeepkist

Speakers Corner op z'n Nederlands

Egbert Middelink ,

Op DTRH is het niet alleen de artiest die het podium neemt om zijn of haar boodschap, zwaar of luchtig, te delen met het publiek. In de Speakers Corner in de Tramontana aan het water is juist het publiek aan het woord. 3voor12 legt haar oor te luister.

Ieder jaar op DTRH host cabaretière Eva Crutzen (29) uit Amsterdam de Speakers Corner: 'Het is een plek voor de stem van het publiek, waar verhalen tot stand komen.' Daarbij nodigt Eva zelf mensen uit met bijzondere verhalen in de hoop het publiek uit de tent te lokken om zelf op te staan en een verhaal te vertellen. Voormalig Dutchbat veteraan Niels (42) zit in de stoel en verhaalt over angst, specifiek de angst bij de McDonalds die hij ervaarde toen hij in december 2007 weer terug was in Nederland. In juli van dat jaar vertrok hij voor vierenhalve maand naar Afghanistan en is in die periode eigenlijk niet bang geweest. Ook niet toen hij met zijn maten onder vuur lagen en de kogels letterlijk om hun oren vlogen: 'Als je wilt weten hoe dat voelt, laat diegene naast je heel zachtjes tegen je wang blazen.' Terug in Nederland was de drukte in de McDonalds hem ineens al teveel. Er waren daar veel bezoekers met dikke jassen, iets wat in Afghanistan juist reden was om extra alert te zijn. Zittend met de rug tegen de muur van de McDonalds stortte hij in. Het duurde drie jaar voordat hij zich weer thuis voelde in Nederland.

Promovendus Filosofie Simon Gusman (25) verhaalt even later over een iets luchtiger thema: de rode draad in avonturen films en het echte leven. Mensen kijken graag naar avonturenfilms en willen dat ook het echte leven zo is. 'Zo werkt het dus niet, levensgebeurtenissen staan niet op voorhand in dienst van de volgende levensgebeurtenis zoals in avonturenfilms.' Het is eigenlijk allemaal erg eenvoudig; een avontuur bestaat pas als je er achteraf over vertelt en niet wanneer je het beleeft.

De zondag is een moeizame dag volgens Eva: 'De verhalen komen vandaag moeilijk op gang.' Het verhaal van Garmt van Soest maakt volgens Eva dit weekend de meeste indruk. 3FM DJ Paul Rabbering vertelde namens Garmt - die er overigens zelf ook bij was vandaag, over de transformatie die hij doormaakt als ALS-patiënt. Een indrukwekkend verhaal voor een volle tent en een muisstil publiek. Het verhaal staat inmiddels op de blog van ALSdantoch.com.

http://alsdantoch.com/wp-content/uploads/2016/06/2016-06-25-Transformers.pdf