Sevn Alias en Broederliefde overwinnen Pinkpop voor Nederlandse hiphopscene

De Encore Allstars zorgen ook ver van Amsterdam voor lituaties

Timo Pisart ,

‘Vroeger droomden we ervan om profvoetballers te worden... en nu staan we gewoon op Pinkpop!’ Broederliefde heeft het verdiend, hun album staat al vier weken bovenaan de charts en er zijn zoveel kids die hun hits van voor tot achter kunnen meeblèren. Ze staan met Sevn Alias nogal weggestopt op Stage 4, maar wat blijkt? Het allerleukste feestje van Pinkpop, en dan ook nog voor het jongste en hipste publiek dat er in Landgraaf te vinden is.

HET CONCERT:
Sevn Alias en Broederliefde, Pinkpop Stage 4, zondag 12 juni 2016

DE ACT:
Vooraf zijn er wat weddenschappen afgesloten: zou het niet ongemakkelijk leeg blijven bij de show van Broederliefde en Sevn Alias? De vriendengroep uit Spangen en straatrapper uit Amsterdam vertegenwoordigen zó’n ander publiek dan de rest van de Pinkpop line-up, en zijn dan ook nog eens weggemoffeld op Stage 4 terwijl Lionel Richie de fakkel aan Paul McCartney overdraagt op het hoofdpodium. Het zou zonde zijn: met hun ondeugende combinatie van trap, Caribische dancehall en zelfs tropical house werd Broederliefde een van de meest populaire rapcollectieven van dit moment, hun album Hard Work Pays Off 2 staat al vier weken op de eerste plek van de Nederlandse album top 100. En Sevn Alias is verreweg de spannendste coming man uit de underground van het moment, die een jaar geleden opviel met een fenomenale 101Barz, de beste show van Noorderslag 2015 gaf en vandaag zijn langverwachte mixtape Twenty Four Sevn 3 naar buiten bracht.

HET NUMMER:
We hadden ons nergens zorgen over hoeven maken: vanaf de eerste track staat de tent ram- en ramvol met gretige kids die waarschijnlijk meer songs van Broederliefde en Sevn Alias kennen dan van Paul McCartney, Lionel Richie, Rammstein en Red Hot Chili Peppers bij elkaar. Ze blèren werkelijk alles woord-voor-woord mee. Eerst bij Sevn Alias, daarna bij Broederliefde. Het allerhardst valt de in één keer aan elkaar gemixte driedubbelklapper Labanta, Drank & Drugs en Nu Sta Je Hier (met SFB op het podium). Nu valt ook op hoezeer Broederliefde is gegroeid, met steeds meer ambiance volgens Atlanta trap-recept: gekke kreetjes en speelse ad-libs, wat de tracks een super urgent gevoel meegeeft.

HET MOMENT:
Sevn Alias opent al met Ma3lish, de straathit waarmee hij doorbrak en die door de verzamelde Nederlandse hiphop-pers werd bestempeld tot de meest verdienstelijke pokoe van vorig jaar. Piepjonge blonde meisjes vooraan gillen hun longen welhaast uit het lijf, de gasten erachter brullen mee: ‘Vraag me niet hoe ik kom aan die guap!’ Direct daarna doet hij de nieuwe track Summer 16, die zo’n beetje met dezelfde uitzinnige respons wordt ontvangen. En dan mogen hij, Jonna Fraser en Jairzinho vandaag ook nog twee gouden platen ontvangen. Sevn Alias doet dit seizoen  zo’n beetje ieder festival dat ertoe doet, van Lowlands tot Best Kept Secret en van Woo-Hah! tot Encore. Als je deze show zo ziet, kun je maar één ding concluderen: dit wordt inderdaad de zomer van Sevn Alias.

HET PUBLIEK:
‘Als je geen zin hebt om te springen? Om helemaal gek te gaan? Wegwezen, we hebben jullie niet nodig!’, zegt Emms (Broederliefde) al vroeg in de show. ‘Maar Pinkpop, als je zin hebt om gek te gaan? Laat je hoooooorennnnn!’ Een oorverdovend gejuich valt hem ten deel. Wie rondkijkt in die uitpuilende tent, waant zich op een schoolfeestje: alléén maar jonge kids, gastjes met petten die tegen wellustige meisjes aanschuren. Dat er zoveel van deze kids in Landgraaf rondlopen! Er staat zelfs een dame met Korn-shirt en zwartgeverfde ogen. Ze had het niet verwacht, maar vindt het fantastisch. All Time Low, eat your heart out, het publiek is bij deze hiphoprevue zo mogelijk nog meer opgewonden.

HET OORDEEL:
Op deze editie van Pinkpop stond schandalig weinig hiphop. Waar is Ronnie Flex, die volgende week notabene de Ahoy mag vullen? Lil’Kleine, die record na record breekt met WOP? De verzamelde chaos van supergroep New Wave of het Algerijnse YouTube-wonder Boef? Broederliefde en Sevn Alias staan voor een veel bredere generatie rappers, die miljoenen plays pakken op Spotify en YouTube. Deze veel te korte show, die van begin tot einde vlamde, is niet alleen een zegetocht voor hen, maar een overwinning voor de moderne Nederlandse hiphopscene. Volgend jaar een soortgelijke show in de tent?

Pinkpop: de jeugd heeft altijd gelijk

Broederliefde en Sevn Alias stonden wellicht tussen Paul McCartney en Lionel Richie weggemoffeld op het vierde podium van Pinkpop Festival, maar de jeugd heeft altijd gelijk: dit was het allerleukste feestje van het weekend, en dan ook nog voor het jongste en hipste publiek denkbaar. http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2016/Pinkpop-2016/zondag/Sevn-Alias-Broederliefde.html

Geplaatst door 3VOOR12 op maandag 13 juni 2016

DE FOTO: