Pinkpop: Douchen met Douwe Bob

Jonge zanger maant zijn generatie tot rust

Sjoerd Huismans ,

Na teken, zonnesteken en andere ellende luikt er een nieuw gevaar op Pinkpop: ondanks de vele douchehokken die de organisatie voor de bezoekers heeft neergezet, hebben enkele schavuiten onder hen vanochtend in de regen gedoucht! ‘Zeer ongezond,', waarschuwt Smeets het publiek voor de tweede keer vandaag. Het is niet te hopen, want een uur later doucht iedereen in de regen.

HET CONCERT:
Douwe Bob, Pinkpop Mainstage, zondag 12 juni 2016

DE ACT:
Vier jaar geleden alweer won Douwe Bob De beste singer-songwriter van Nederland, maar de grootste prestatie is misschien nog wel dat hij daarna nooit meer ver weg is geweest. Zelf vond hij zijn elfde plaats op het Songfestival dan misschien teleurstellend, maar na alle indianen, Toppers en ander gespuis blijft overeind staan dat de jonge singer-songwriter een ware verademing was in Stockholm. Zijn mooie plek op het hoofdpodium is meer dan terecht, en met de vele uptempo, rootsy popsongs in zijn repertoire is hij de ideale openingsact. En hij heeft z’n best alvast gedaan: ‘Douwe Bob: Pinkpop 2016’ prijkt er in het roze op de achterkant van zijn spijkerbloes, met een paar authentieke verfspatten aan de voorkant. 

HET NUMMER:
Dat songfestivalnummer natuurlijk, ‘Slow Down’. Niet alleen omdat het een uitstekend liedje is en vandaag logischerwijs het meest reactie krijgt. ‘Slow Down’ is ook het nummer dat het meest zegt over Douwe Bob. Een jonge zanger met een roestige oude ziel, die een piepjong publiek inpakt met zijn boodschap het allemaal een beetje rustiger aan te doen. Blijkbaar slaat het aan. De opmaat naar een nieuwe patatgeneratie?  

HET MOMENT:
De inmiddels roemruchte tien seconden stilte tijdens ‘Slow Down’ is vandaag niet zo overtuigend als gehoopt. Er wordt wel wat gegild, maar daar blijft het dan ook bij. Misschien had Douwe Bob zijn heerlijk cheesy ‘I love you baby’-opmerking toch gewoon weer in de microfoon moeten doen, met de camera vol op zijn zwoele blik. 

WAT VERDER OPVIEL:
De begeleidingsband van Douwe Bob met natuurlijk Matthijs van Duijvenbode in de gelederen is uitstekend in vorm. Barpiano’s, smaakvolle rootsy gitaar en loepzuivere koortjes: precies de begeleiding die hij nodig heeft. 

HET PUBLIEK:
…moet duidelijk nog even wakker worden, maar is in elk geval al in groten getale uitgerukt om Douwe Bob te zien. Dat is lekker voor een openingsact. Tegen het einde van de show werpen steeds meer bezoekers zorgelijke blikken op de donkergrijze lucht, maar met de poncho’s in de aanslag blijft men staan. 

HET OORDEEL:
Met ‘Sweet Sunshine’ opent Douwe Bob zijn optreden vanmiddag. Meteen een van zijn lekkerste nummers en perfect getimed, want inderdaad schijnt er dan nog een aangenaam zonnetje. ‘Een beetje regen kunnen we wel aan,' zegt Douwe Bob veilig onder het afdakje maar tijdens afsluiter ‘Multicoloured Angels’ (ook al zo’n song met een Boodschap) doucht heel Pinkpop in de regen. Zeker niet al zijn songs zijn zo sterk als ‘Slow Down’ en de afsluiter waarmee hij De beste singer-songwriter won, maar hij heeft er genoeg voor een solide openingsshow. En wie blijft staan, krijgt daar bovendien een stukje ‘Hey Jude’ voor terug.

DE FOTO: