Pinkpop: Balthazar geeft genoeg, maar krijgt niet veel terug

Dan trekt de regie bij het laatste nummer de stekker eruit

Flip Kloet ,

Dat de Belgische band Balthazar het ontzettend goed doet, kan niet meer ontkend worden. Dit jaar staan ze voor het eerst op Pinkpop waar ze dat nog maar eens dubbel en dik bewijzen. Totdat de regie het geluid tijdens het laatste nummer uit het niets uitzet.

HET CONCERT:
Balthazar, Pinkpop Brand Bier Stage, zondag 12 juni 2016

DE ACT:
Ze hebben ondertussen eigenlijk alle grote Nederlandse festivals wel gehad en nu is het dan eindelijk tijd voor Pinkpop. De Belgen trakteren al jaren hun fans op hun frisse en poppy indierock. Afgelopen jaar brachten ze het derde album Thin Walls uit en tourden daar mee langs vrijwel alle poppodia in België en Nederland.

HET NUMMER:
Het optreden in de tent komt redelijk traag op gang, maar als de formatie eenmaal op stoom is ,zijn ze ook niet meer te stoppen. In het midden van hun set spelen wordt 'Wait Any Longer' op een super speelse wijze ingezet. Waar op de plaat het gitaarintro zo'n zeven seconden duurt, bouwt gitarist Jinte Deprez tijdens de show heel langzaam en subtiel op naar het moment waarop de drums en bas zich mogen mengen. Opvallend is dat al hun werk een stuk levendiger en ruwer klinkt op het podium. De poëtische teksten komen vele malen beter tot hun recht. Balthazar heeft interessante nummers, maar je raakt er pas echt aan verknocht als je ze live hebt zien spelen.

HET MOMENT:
Als een van de laatste nummers wordt het laatste nummer van hun eerste album Blood Like Wine gespeeld. Een track waarbij de energie van deze band het best tot zijn recht komt. Naast het feit dat het nummer echt vlekkeloos gespeeld wordt, komt daar die aanstekelijke bridge. 'Raise your glass to the nighttime and the ways / To choose the mood and have it replaced' galmt het door de tent heen en vanzelfsprekend heft de hele zaal het glas op de nacht die komen gaat. Een moment van verbroedering, de verbindende kracht van muziek. Zowel de muziek als de setting lenen zich perfect om samen alvast een beetje afscheid te nemen van de mooie herineringen aan het festival dat bijna aan zijn eind komt.

WAT VERDER OPVIEL:
Wat doe je als je als jonge band de Brand Bier Stage mag afsluiten? Dan ga je natuurlijk zolang door als mogelijk. Helaas overschat de band de strakke regie rondom het festival een beetje. Net als ze – na een uur spelen – het laatste nummer inzetten en de band op volle toeren wil afsluiten, valt het geluid van de instrumenten een voor een af. Eerste de gitaar, dan de bass en vervolgens de keys en drums. De band heeft niets door in eerste instantie, maar wordt erop gewezen door een schreeuwend publiek. Wat is dit? De band kijkt verschrokken om, maar alles moet wijken voor Sir McCartney vanavond. Baas boven baas. 

HET PUBLIEK:
Ondanks de show van Lionel Richie op het hoofdpodium druppelen de fans en mensen die liever even warm willen staan langzaam de tent binnen. Hoewel Balthazar werkelijk alles geeft, lukt het eigenlijk niet echt om het publiek helemaal mee te krijgen. Hier en daar wordt een bescheide dansje gemaakt of gaan een paar handen in de lucht, maar meer dan dat wordt het toch echt niet vanavond.

HET OORDEEL:
Eén ding staat vast. Balthazar heeft ontzettend veel ervaring opgedaan de afgelopen jaren en groeit nog ieder concert. De band heeft inmiddels een show gevormd die traag van start gaat, maar zeker opbouwt naar verschillende hoogtepunten. In het geval van Pinkpop zijn het voornamelijk de radiohitjes die het werk doen. De bomvolle zaal, ondanks het concert van Lionel Richie, geeft wel aan dat de band een waardige afsluiter is, waar het publiek van Pinkpop voor komt opdraven. Echt een spetterende show mag je het niet noemen, maar muzikaal gezien is er totaal niets aan te merken op  Balthazar. De band zet een eerlijk en gemeend optreden weg en heeft daar echt geen inmense ledschermen en spektakel voor nodig. Soms zijn perfect uitgevoerde nummers meer dan genoeg.

DE FOTO:

Balthazar op Pinkpop 2016

Balthazar op Pinkpop 2016