Pinkpop: Lianne La Havas blijft kalm

Delicate softsoul voor een veld vol wachtende Rammstein-fans

Atze de Vrieze ,

Best geklede artiest is vandaag zonder twijfel Lianne La Havas. En dan tellen we de buitenissige outfit van Rammsteins Till Lindemann vast mee. Dat waanzinnige diepblauwe broekpak met open rug dat stijlvolle rode jasje, dat spectaculaire kapsel, deze zangeres is om door een ringetje te halen.

HET CONCERT:
Lianne La Havas, Pinkpop Main Stage, zaterdag 11 juni 2016

DE ACT:
Niet alleen haar uiterlijk maakt indruk, ook haar heldere stem en zelfverzekerde kalmte zijn bijzonder. Je moet maar durven op een veld vol wachtende Rammstein-fans met zulke delicate softsoul aankomen, maar La Havas is voor de duvel niet bang. In korte tijd bracht ze twee albums uit die haar een trouw publiek opleverden. Maar is dat publiek ook hier?

HET NUMMER:
Meteen al aan het begin speelt La Havas het mooie 'Green & Gold', een ode aan haar verwarrende afkomst: een Jamaicaanse moeder, Griekse vader en een jeugd in Zuidwest-Londen. Ze kijkt in de spiegel, observeert haar eigen neus (ja, echt) en stelt zichzelf hardop de vraag: wie ben ik nou eigenlijk?

HET MOMENT:
Na haar fraaie solo 'Say A Little Prayer'-cover gaat het even helemaal mis met de gitaarwissel. De verkeerde. En nog eens de verkeerde. Dat is eigenlijk wel lekker, want dat geeft de zangeres de gelegenheid ons haar grootste lach te tonen, en het breekt de serene spanning een beetje. Aan het slot van de set zit nog een muzikale dissonant met het overstuurde 'Never Get Enough'. Dat is echt nodig, want de zangeres leunt vaak wel erg comfortabel naar achteren.

WAT VERDER OPVIEL:
Een van haar twee radiohits, 'What You Don't Do', ontbreekt op de setlist. Huh?

HET PUBLIEK:
Nee, het publiek van Lianne La Havas is niet hier. Het voorste vak is niet meer zo leeg geweest sinds de Pixies hier afgingen. Toch is het hier nu niet gênant. De aanwezigen laten zich zachtjes strelen, geven de benen even rust. Zelfs pal voor het podium zijn mensen gaan zitten.

HET OORDEEL:
Toch had Lianne La Havas natuurlijk veel beter in de tent kunnen staan, waar je net wat makkelijker intimiteit kunt creëren en waar het publiek wat meer toegewijd is. Lianne La Havas is een bijzonder charmante zangeres met een heel sterke stem, maar ze is muzikaal nogal voorzichtig, en dat past op een dag als vandaag niet zo. Hier heeft ze een handvol zieltjes gewonnen, maar dat had een tent vol kunnen zijn.

DE FOTO: