Pinkpop: De Staat is Pinkpops beste vriend

Invalklusje misschien nog beter dan de echte show

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Torre van De Staat stond gisteravond op het punt zichzelf te bezatten na een geslaagde show in de grote tent van Pinkpop. Dat ging hartstikke goed, ze haalden er zelfs onze dagtopvijf mee. Maar hij had de fles nog niet aan de mond, of Pinkpop belde. Papa Emeritus III van Ghost had last van zijn stem. Of De Staat niet nog een keer wilde, op een nog groter podium. Wilden ze wel. En daarom krijgt Landgraaf dit weekend een tweede show.

HET CONCERT:
De Staat, Pinkpop Main Stage, zaterdag 11 juni 2016

DE ACT:
Een paar jaar geleden waren ze er opeens, De Staat. Stevige woestijnrock, met soms een voorzichtig catchy haakje. Die haakjes werden uitgebouwd tot echte hooks, funky riffjes, steeds iets meer lagen. En daarmee werden ze ook steeds groter. Intussen toeren ze Europa door als voorprogramma van Muse, verkochten ze dit jaar al hun shows in Nederland uit en gaan ze de HMH doen. En dit weekend dus twee keer een groot podium van Pinkpop. 

HET NUMMER:
Tja, uhm. Laten we elkaar geen mietje noemen. Gewoon 'Witch Doctor' natuurlijk. Gisteren zag je mensen buiten de tent al naar hun telefoon grijpen en elkaar vertellen hoe vet het wel niet zou gaan worden. Nu weet iedereen het en wie er niet bij was, heeft ongetwijfeld gehoord wat er gaat gebeuren. Zodra Torre naar de rand van het podium stapt, beweegt het veld massaal naar het midden toe om de kring om de shamaan te bewegen.

HET MOMENT:
In veel van de nummers van De Staat zit een zekere dreiging. Het is soms net een beetje ongemakkelijk, er wordt net iets te hard gebeukt. In 'Help Yourself' komt dat op een climax. Torre meet zich een manisch karakter aan, filmt zichzelf van net te dichtbij. Meteen daarna laten ze eindelijk lucht in de set, met 'Get on Screen'. Dan merk je opeens hoe goed de set eigenlijk in elkaar steekt. 

WAT VERDER OPVIEL:
Ergens op het veld staat een dronken man mee te zingen, zonder de nummers te kennen en vanaf het eerste nummer 'We want more!' te scanderen. Hij lijkt echt fan. 'Wa benne ge allemaal aan het doen jo,' vraagt een van zijn vrienden hem, 'Gisteren wist je niet eens wie De Staat was, wilde je gaan slapen.' Zo snel kan het gaan. Eén show zien, en meteen de allergrootste fan. 

HET PUBLIEK:
Het is volle bak bij het 3FM podium. 'Yeeeeees, nog een keer!' smst een vrouw met een foto naar vrienden thuis. Een groot deel van de mensen die de show vrijdag zagen, staat er nu weer. En ze hebben flink wat versterking gekregen.

HET OORDEEL:
Laat je niet foppen door die ene popband uit Utrecht waarvan wel eens gezegd wordt dat ze de grootste rockband van Nederland zijn. De grootste rockband van Nederland van dit moment is De Staat. Na twee van zulke optredens op Pinkpop is daar geen twijfel meer over. En ze zijn de beste vriend van Pinkpop. Voor de bezoekers die het twee keer kunnen zien, en voor de organisatie omdat ze het gemis van Ghost ruim opvangen. 

DE FOTO: