Major Lazer walst op speelse wijze over Pinkpop heen

Supersnelle zap-show van een modern popgenie

Atze de Vrieze ,

He, verdomd, wat doet Boaz van de Beatz hier nou backstage in het artiestendorp? Nou, die is dus twee weken mee op tour met Major Lazer om non-stop hits te produceren. Producer Diplo weet dat het zijn moment is, en dan heb je geen tijd te verliezen. Op het podium de hits van vandaag, ernaast de hits van morgen.

HET CONCERT:
Major Lazer, Pinkpop 3FM Stage, vrijdag 10 juni 2016

DE ACT:
Het ging hem al een paar jaar voor de wind, maar sinds vorig jaar staat Diplo echt bovenaan de voedselketen van de popmuziek. Hij scoorde een hit met Justin Bieber en schreef met Beyoncé, maar had nog meer succes met zijn eigen project Major Lazer. Single 'Lean On' groeide uit tot een van de allergrootste hits op zowel de radio als de streamingdiensten. Diplo pioniert als het gaat om collaboratieve producties, waarbij zijn band met Nederlander Boaz van de Beatz illustratief is. En dan beheerst ie ook nog eens als geen ander de sociale media die de kids tof vinden. Dat is echt, echt heel indrukwekkend. Maar zijn de rockers van Pinkpop ook soepel genoeg in de heupen?

HET NUMMER:
Dit is wat je krijgt bij Major Lazer: een supersnelle zap-show van dik een uur met alleen maar hits. De meeste van henzelf, een paar van anderen (Rihanna, Drake, Macklemore). Maar vooral: in moordend tempo. Je zou kunnen zeggen dat Major Lazer hier aan geen enkel nummer echt recht doet. Geen track mag voluit bloeien, steeds wordt doorgeschakeld naar iets nieuws. Van de hak op de tak is het, van confettikanon naar wulpse danseres. Maar daarmee ga je aan het wezen van het soundsystem voorbij. Want zo begon Major Lazer ooit, als een soort kruising tussen Jamaicaanse dancehall, hiphop, pop en westerse dance, met de vibe van een illegaal feest op de hoek van de straat. Een mengeling die vorm kreeg door Diplo's roots in Florida, waar alle straatculturen van Amerika samenvloeiden met die van het Caribisch gebied, Zuid-Amerika en de rest van de wereld. In hun live-set doet Diplo dat in extremo: alles door elkaar, zappen voor het saai wordt. Het grote hoogtepunt moet natuurlijk afsluiter 'Lean On' zijn, maar dat valt toch een beetje in het water omdat een derde van het publiek dan al zenuwachtig is gaan lopen om op tijd bij de Peppers te zijn. En zo was met terugwerkende kracht 'Watch Out For This (Bumaye)' het hoogtepunt van de set. 

HET MOMENT:
Major Lazer bestaat naast Diplo uit dj Jillionaire en hypeman Walshy Fire en een aantal schaars geklede danseressen, die alles bij elkaar een geoliede machine vormen. Ze geven elkaar op een heel natuurlijke manier rugdekking. Zo kleden ze zich telkens weer om zonder dat je er erg in hebt, van wit naar zwart naar wit, vliegt er de hele tijd van alles in het rond en schuift het podium en het led-scherm de hele tijd in en uit. Wat dat betreft is Major Lazer geknipt voor een generatie muziekliefhebbers zonder geduld. Op elk willekeurig moment kun je met een Snapchatje voor serieuze FOMO zorgen bij de thuisblijvers. Werkelijk geen minuut is hetzelfde, en door al die extra’s voelt het toch als een live-optreden, wat natuurlijk goed is voor de waardering. Al geldt net als bij het vorige kopje dat er door die overdaad aan zinnenprikkelende tierelantijntjes niet echt iets bovenuit springt. Het is voortdurend vermakelijk, maar waar ga je straks thuis over vertellen? Dat je met tienduizend mensen een vredesteken in de lucht maakte?

WAT VERDER OPVIEL:
Het gerucht ging dat Mr Polska weer een gastoptreden zou doen, net als afgelopen zomer op Lowlands, maar dat was niet zo. 

HET PUBLIEK:
Vorig jaar stond hier op dit podium Avicii, een van de grootste EDM-dj’s van de wereld. Zijn set viel ongelofelijk tegen, vooral door de apathische aanwezigheid van de Zweed zelf, maar ook door zijn matige setopbouw. Waar vorig jaar de meeste Pinkpopbezoekers dan ook de aap uit de boom keken, staat nu het veld tot ver van het podium te dansen. Mensen gaan op de schouders en shirts gaan uit. Maar ze rücksichtslos in de lucht gooien, zoals Diplo graag wil, dat gaat de nuchtere Limburger net te ver.

HET OORDEEL:
De trouwe Major Lazer-volger weet inmiddels wel wat hij kan verwachten. De truc met de bal, de pistolen met T-shirts, het zijn vaste ingrediënten. Het enige dat echt veranderd is in de loop der jaren, is de muziek zelf: er zijn alleen maar hits bij gekomen, Major Lazer is nu groot genoeg geworden om ook het conservatieve Pinkpoppubliek in te pakken. En dat lukt ook. Het is niet zo’n overweldigende overwinning als die twee keer op Lowlands, waar werkelijk de hele tent met zijn shirt boven zijn hoofd stond te dansen. Dat neemt niet weg dat het indrukwekkend is om Diplo hier zijn leger aan te zien voeren. Wild en perfectionistisch, geroutineerd en toch vol rauwe energie. Laten we het als een verdienste zien, want dat is het: Major Lazer is vernieuwend, eigenwijs en super cliché tegelijk. Als je die balans weet vast te houden, ben je het type popster dat de boeken in gaat.

DE FOTO:

Major Lazer op Pinkpop 2016

Major Lazer op Pinkpop 2016