Pinkpop: Lukas Graham is meer dan die ene hit

Blote basten, groovy meezingers en emotionele tranentrekkers

Flip Kloet ,

Met een aanstekelijke combinatie van pop en soul staat de jonge Deen Lukas Graham, bijgestaan door zijn band en blazerstrio, als tweede act van de dag op de Brand Bier Stage. Voor de vele jonge dames voor het podium een kennismaking met meer dan alleen de hit '7 Years'.

HET CONCERT:
Lukas Graham, Pinkpop Brand Bier Stage, vrijdag 10 juni 2016

DE ACT:
Graham doet sinds dit jaar heel erg goed bij een groot publiek, want die hit ‘7 Years’ was werkelijk op ieder radiostation te horen. Misschien zelfs wel iets vaker dan je lief is, maar dat is een kwestie van smaak. Want velen krijgen er maar geen genoeg van. Hoewel de band al sinds 2011 bestaat, in 2013 op Noorderslag stond en al drie albums uit heeft, gaat het na hun hit pas echt hard. Maar zorgt die radiohit ook voor een onvergetelijke show op Pinkpop?

HET NUMMER:
Als we het over Lukas Graham hebben, dan hebben we het, tot nu toe, voornamelijk over '7 Years'. Toch gaat het bij het nummer 'Take The World By Storm' echt los. De Deen heeft een slimme manier van zijn nummer aankondigen. Met een flink nonchalante houding praat hij de liedjes aan elkaar. Zijn manier van interactie zoeken werkt perfect bij het publiek. Eerst vertelt hij een kort verhaaltje over zijn leven (het gaat veel over zijn overleden vader). Dan start het emotionele piano-intro en bij het refrein knallen de bassist en drummer er vol in. Tijdens 'Take The World By Storm' komt het allemaal samen: de groove, zijn geweldig heldere stemgeluid en de honger om het publiek finaal in te pakken.

HET MOMENT:
Het laatste nummer lijkt gespeeld, de band wandelt het podium af en de hele tent wordt gevuld met een ruis aan gillende vrouwenstemmen. Waar blijft '7 Years'? Het is toch niet waar? Want eerlijk is eerlijk: iedereen is toch eigenlijk gekomen voor die ene plaat uit het reportoire. Uiteraard komt Graham na een paar minuten terug, pakt een biertje en drinkt het in een teug leeg. Een voor een roept hij de bandleden het podium weer op en is het moment toch echt daar. Het hitje, het moment! Gretig zingt iedereen in de tent van voor tot achter mee. Plots krijgt dat nummer, waarmee je de afgelopen tijd werd doodgegooid, in een live-setting een indrukwekkend nieuw leven.

WAT VERDER OPVIEL:
De jonge dames die recht voor zijn neus staan, zwijmelen langzaam weg bij het zien van de Graham en de bandleden. Als hij na het zevende nummer zijn shirt van zijn lijf rukt, klinkt er uiteraard wat gejoel vanaf de voorste rij. Ondertussen ontdoet de drummer zich ook van zijn shirt, maar de bezwete bassist blijft achter. 'De drummer heeft een strak lijf, dan heb je hier de bierbuik,' vertelt de zanger lachend. 'Maar willen jullie echt een goed lijf zien', schreeuwt hij richting het publiek. Jazeker, dat willen de dames in de tent wel! Zo wordt ook de bassist gedwongen. Hysterie en gillende meisjes. Vanaf nu kan Graham eigenlijk niets meer verkeerd doen. 

HET PUBLIEK:
Drukker dan dit kan het toch echt niet worden in deze tent. De echte fans van de Red Hot Chili Peppers zijn buiten blijven staan, maar het is duidelijk dat iedereen Graham graag een keer live in actie wil zien. Hoe dichter je bij het podium komt, hoe jonger de leeftijd wordt. Want het zijn toch vooral de jonge dames die wel warm lopen voor de emotionele teksten en blote basten voor hen op het podium.

HET OORDEEL:
Lukas Graham is een overtuigende muzikant en bovenal een rasentertainer. Samen met zijn band heeft de Deen de perfecte balans gevonden tussen een show bouwen, die soms ietwat cheesy overkomt, zonder daarbij de vaart te verliezen. Graham spreekt zijn publiek toe over zijn bandleden en, op een oprechte en eerlijke manier, over zijn overleden vader. Geen uit-de-hoogte-rockster, maar een sympathieke jongeman die overduidelijk gaat voor een perfect optreden. Daarnaast laat Lukas Graham aan zijn fans zien dat hij veel meer is dan die ene hit. Een dertienjarig meisje uit roept in het oor van haar vriendin: 'Dat je zo knap kunt zijn en dan zo goed dat instrument kunt bespelen.' Ze heeft het over de saxofonist. Er gaat een hele nieuwe wereld voor haar open vanavond.

DE FOTO:

Lukas Graham op Pinkpop 2016

Lukas Graham op Pinkpop 2016

Oehhhhhh #striptease #stripteaser op #pp16 #lukasgraham 😊😊

A photo posted by 🌪 Bianca 🎀 (@gewoonbianca_) on