Pinkpop: James Bay is onkreukbaar

…maar morgen heeft niemand het er meer over

Roosmarijn Reijmer ,

Ondanks lang aanhoudende geruchten lukte het Pinkpop niet om vorig jaar de hotste singer-songwriter van het jaar te boeken. Deze editie is het wel gelukt en na wereldwijd succes met debuutalbum Chaos And The Calm treedt er vandaag een geoliede bandmachine aan in Landgraaf met meer vliegkilometers op zak dan een gemiddelde stewardess.

HET CONCERT:
James Bay, Pinkpop Main Stage, vrijdag 10 juni 2016

DE ACT:
Razend knap hoe James Bay binnen een jaar van een nobody naar popster die met groot gemak een heel festivalveld bespeelt is gegroeid. Hij won belangrijke muziekprijzen, heeft in moordend tempo de hele wereld rond kunnen touren. En dat allemaal met nog maar één album op zak, waarvoor hij vandaag een platina award kreeg uitgereikt  vanwege de verkoop van 40.000 exemplaren. Chaos And The Calm staat vol ambachtelijke singer-songwritersongs die live met band een steviger arrangement meekrijgen. De show wordt voorzien van werkelijk alle classic trucs, van de gitaarsolo tot het meeklapmoment.

HET NUMMER:
Met nog niet heel veel eigen materiaal tot zijn beschikking is het  lastig om de spanningsboog goed vast te houden. Lekker gepland dus om 'Best Fake Smile' halverwege het concert te plaatsen. Het levert een boel vrolijke rondedansjes in het publiek op van blije vrouwen die hun wederhelft welhaast het bier uit de hand stoten.

HET MOMENT:
'
Jullie hoeven echt niet stil te worden als ik even mijn rug naar jullie toedraai hoor!' roept Bay cocky in de microfoon als we met z'n allen hem iets te weinig love naar zijn zin showen tussen de nummers door. Als een standbeeld staart hij semi-arrogant het publiek in. Hij kan het maken. Hij weet dat hij daarna de grote hit 'Hold Back The River' gaat inzetten, waarmee hij verzekerd is van weer een paar duizend meezingfilmpjes op social media.

WAT VERDER OPVIEL:
Even een trip down memory lane als James Bay vertelt dat hij al jaren bekend was met Pinkpop en de tradionele roze Amnesty-hoedjes. Hij heeft urenlang op YouTube optredens zitten bekijken van festivals als Coachella, Glastonbury en ook Pinkpop om de kunst af te kijken. En dat is gelukt. Op zijn uitstekend getimede commando laten we onze handjes zien, klappen mee en roepen van hey ho dat het een aard heeft.

HET PUBLIEK:
In het voorste vak stikt het van de zenuwachtige Red Hot Chili Peppers-fans die alvast een goed plekje komen zoeken voor straks. De jongere Pinkpopbezoeker die niet speciaal voor de Peppers een kaartje heeft gekocht, staat op hetzelfde moment liever te hossen bij Major Lazer. Maar dat geeft wel goed veel wiegruimte voor de 35-plus-stelletjes die romantisch een vers Pinkpopfrietje kunnen wegwerken.

HET OORDEEL:
James Bay is een extreem getalenteerde artiest die steeds gemakkelijker wordt op het podium en waarvan je nu al weet dat hij met zijn volgende album ook weer twee wereldhits gaat scoren. Maar misschien had hij ietsje minder moeten kijken op YouTube om de trucs te leren. Hij is zo onkreukbaar en gepolijst dat morgen niemand het nog over dit concert zal hebben.

DE FOTO: