3voor12 Niet Te Missen Podcast (week 31)

O.a. The Academic, Lil' Kleine en Warpaint

Redactie 3voor12 ,

In één uur helemaal bijgepraat met de nieuwste muziek in het Niet-Te-Missen uur, elke donderdag in 3voor12 Radio op 3FM. Gemist? Dan kan je het gewoon terugluisteren als podcast. Vanavond hoor je nieuwe tracks van o.a. Indian Askin, Miike Snow en Chainsmokers.

Abonneer je hier op de Niet Te Missen-podcast via iTunes of hier via de RSS-feed.

1. The Academic - Mixtape 2003
Een jong nieuw gitaarbandje op de Lowlands line-up dit jaar: The Academic komt uit Ierland, en je hebt ze wellicht al eerder op 3FM gehoord met singles Northern Boy en Different. Deze nieuwe track is lekker nostalgisch: weet je nog, in 2003, toen je cassettebandjes met liedjes van The Strokes en The White Stripes opnam voor je lief?

2.Chainsmokers feat. Halsey - Closer
Dancepop-hitkanonnen The Chainsmokers hebben weer een ultrua catchy nieuwe track geproduceerd. Voor ‘Closer’ vroeg het Amerikaanse duo zangeres Halsey - die van ‘New Americana’ - om de vocalen voor haar rekening te nemen. Samen maakten ze deze zomerse midtempo track met euforisch refrein: ‘We ain’t never getting older!’

3.Lil’ Kleine – Vakantie
Terwijl half Nederland op vakantie is, haakt Lil’ Kleine daar handig op in door een losse nieuwe track te lanceren over zijn vakantieperikelen. ‘Vakantie’ klinkt muzikaal als een vervolg op ‘Drank & Drugs’ en ‘1,2,3’. Zelf heeft Lil’ Kleine geen tijd voor vakantie, hij is op dit moment heel druk om zijn ‘Drank & Drugs’-vertaling ‘Stoff Und Schnapps’ in het buitenland te promoten.

4.Warpaint - New Song
De naam dekt de lading: Amerikaans indiepopkwartet Warpaint heeft een nieuw liedje, en ze noemen het 'New Song'. Direct en doeltreffend, zo kun je de track zelf ook omschrijven: dansbaar, uptempo en een stukje uitbundiger dan we van de dames uit Los Angeles gewend zijn. Frontvrouw Emily Kokal zegt dat dit helemaal in de lijn ligt van hun aanstaande album: 'In vergelijking met onze albums is onze live show altijd veel meer jammy en high-energy. We houden allemaal van dansen. We wilden niets wegnemen van de emotie of de core feeling van onze band, maar we wilden wel het tempo een beetje omhoog gooien en een beetje meer lol maken.'

5.Action Bronson, Mark Ronson & Dan Auerbach – Standing In The Rain
De recensies van de nieuwe film Suicide Squad zijn niet zo enthousiast, maar de soundtrack is op z’n minst intrigerend: we hoorden al de tracks van Twenty One Pilots en het enorme monsterverbond tussen Lil’Wayne, Imagine Dragons, Wiz Khalifa en nog een zooitje mensen. Nu is er weer een nummer los, weer een opvallende samenwerking: superproducer Mark Ronson, rapper Action Bronson en The Black Keys’ Dan Auerbach maakten samen ‘Standing in the Rain’.

6.Noisia - Collider
Het zal je maar gebeuren: alle plannen rond de release van je nieuwe album in kannen en kruiken, en dan lekt het. Zes weken te vroeg. Dat overkwam het Groningse producerscollectief Noisia met hun jongste album Outer Edges. Dan maar meteen het hele album op de Luisterpaal, dan kun je ook zelf horen hoe ze op Lowlands gaan klinken.

7.Mozes & The Firstborn - Crawl
Eindhovense rockers Mozes & The Firstborn komen volgende maand met hun tweede album Great Pile of Nothing. Op Into The Great Wide Open wordt de release uitbundig gevierd, en niet zonder reden: behalve in Nederland komt Great Pile of Nothing ook uit op het Amerikaanse cultlabel Burger Records. ‘Crawl’ is de tweede track die we van de plaat te horen krijgen.

8.Nao - Happy
Britse zangeres Nao maakte met haar debuut For All We Know het 3voor12 Album van de Week. Die plaat staat vol soepele, funky R&B-liedjes met een elektronisch randje en haar kenmerkende, iets geknepen stem - die je ook al hebt gehoord op Mura Masa’s ‘Firefly’. ‘Happy’ is een zwoele track van dat nieuwe album, met een onwijs dikke baslijn. 

9.Indian Askin - Better One
Amsterdamse gitaarband Indian Askin boekte op kracht van de goed ontvangen debuutplaat Sea of Ethanol een show op Lowlands - lekker bezig dus. ‘Better One’ is na ‘Answer’, ‘Really Wanna Tell You’ en ‘Asshole Down’ de vierde single van die plaat. Het is er eentje in de categorie plankgas.

10.Joey Purp ft. Chance The Rapper – Girls @
Van de SaveMoney crew uit Chicago kende je Vic Mensa en Chance the Rapper al, nu is er deze track van hun derde crewgenoot Joey Purp. ‘Girls @’ klinkt als een klassieke Neptunes-productie met z’n diepe, pulserende bas en flitsende percussie, maar is geproduceerd door stadgenoot Knox Fortune. Op 31 oktober staat Joey Purp in de Amsterdamse Melkweg.

11.Harts - All Rise (Play It Cool)
Deze jonge gitaarvirtuoos komt uit Australië, en zijn songs zijn zo funky dat zelfs de enige echte Prince fan van hem was en hem uitnodigde in zijn studio. Op zijn debuutalbum Daydreamer hoor je dan ook veel Prince-invloeden, plus een vleugje Jimi Hendrix. Deze nieuwe track staat daar echter niet op: zou Harts alweer met de volgende plaat bezig zijn?

12.LP - Lost On You
Rihanna en Christina Aguilera hebben haar al in hun telefoon staan: LP, oftewel Laura Pergozolli is een Amerikaanse singer-songwriter, die heel wat songs voor anderen schrijft. ‘Lost On You’ heeft ze voor zichzelf gehouden. Het is een gevoelige lovesong met klap-en-stamp-beat en een spookachtig achtergrondkoortje.

13.Kano - 3 Wheel-Ups
Vandaag zijn de nominaties voor de Mercury Music Prize bekend gemaakt, de prestigieuze prijs voor het beste Britse album. Zeg maar de Britse 3voor12 Award. Opvallend: na flink wat ophef over het gebrek aan grime bij de Brit Awards, zijn er voor de Mercury nu twee grime-albums genomineerd. Dat van Skepta, wiens ‘Shut Down’ hier ook een behoorlijke hit is, en dat van Kano, Made in the Manor. Deze track ‘3 Wheel Ups’ is van Kano’s plaat afkomstig.

14.Drugdealer feat. Weyes Blood - Suddenly
Songwriter Michael Collins (Salvia Plath, Run DMT) noemt zich voor zijn nieuwe project Drugdealer. In september komt er een album The End Of Comedy, geproduceerd door professionele weirdo Ariel Pink. Op deze seventies ballad zingt hipsterpopzangeres Weyes Blood.

15.Miike Snow - My Trigger
Zweeds poptrio Miike Snow maakte al twee indiediscoklassiekers met ‘Animal’ en ‘Paddling Out’. Nu is er een nieuw album, iii, met daarop deze single ‘My Trigger’. Wederom een zomerse, vrolijke track, maar dit keer niet per se voor de dansvloer bedoeld: draai hem liever in de auto of in je hangmat.