John Coffey speelt soundtrack van Tony Hawk's Pro Skater 2 in skateparken

"Iedereen tussen de twintig en dertig kent deze game gewoon"

Flip Kloet ,

John Coffey heeft twee speciale shows op het programma staan. En niet zomaar twee shows. De band gaat in skateparken optreden en speelt alleen maar nummers uit de soundtrack van Tony Hawk's Pro Skater 2. Een combinatie van rock- en hiphopklassiekers waarmee een hele generatie gamers opgroeide. Gitarist en zanger Alfred van Luttikhuizen vertelt over het idee, de uitvoering en zijn favoriete Pro Skater-tracks.

“Ja. Wie kent die game niet. Ik kreeg in groep acht een Playstation 1. Niet heel lang daarna hebben we de Playstation omgebouwd”, blikt Alfred van Luttikhuizen terug. Rebels als de elfjarige Alfred en zijn broer waren, bemachtigden de twee een illegale kopie van Pro Skater 2. “We hebben dat spel echt tot in den treuren gespeeld, en wij wisten natuurlijk ook niet dat dit het meest legendarische skatespel allertijden zou worden.”

Tijdens de opnames van ‘Bright Companions’ in Zweden kreeg de band de Macintosh-versie van het spel in handen. Alle dode uurtjes werden besteed aan het spelen van de game. “Ik heb het nog steeds op mijn Mac staan. We zaten op een gegeven moment in de band-bus en vroeg ik aan de rest: is het niet tof om deze soundtrack in zijn geheel te spelen in skateparken?”

Van console naar gitaar
Een leuk idee, vonden de leden van John Coffey, en na wat aandringen van de enthousiaste gitarist kwam het idee echt van de grond. Echte gamers zijn de heren niet meer. Loze uurtjes tijdens de tour worden vooral besteed aan het kijken van series. “Na de Playstation 1 nam ik nog een Playstation 2, maar daarna ben ik toch echt afgehaakt”, vertelt de gitarist die vanaf zijn zestiende elke cent stak in zijn gitaar in plaats van een console.

Skaten deed Van Luttikhuizen alleen in een digitale omgeving. “Ik heb het geprobeerd, maar verder dan een ollie ben ik helaas niet gekomen. David, onze zanger, daarentegen is wel echt een fervent skater. Die heeft zowat zijn hele pubertijd op de skatebaan doorgebracht. Ik weet zeker dat hij dat nog wel even laat zien als we aan het spelen zijn.”

Welke rappers doen mee?
Hoewel de muzikanten van Coffey wel hadden verwacht dat mensen het spel en de bijbehorende muziek nog kenden, waren ze erg blij met de reacties op sociale media: “God, binnen zestien minuten hadden we al vierhonderdvijftig likes. Tof om te merken dat het sentiment dat wij bij dat spel hebben voor een hele generatie geldt. Iedereen tussen de twintig en dertig kent deze game gewoon.”

De band heeft nu twaalf nummers uitgekozen voor de shows en omdat er flink wat hiphopcross-overs tussen zitten doet bijvoorbeeld rapper Vincent van The Cool Quest mee. “Het zijn natuurlijk echte lol-showtjes, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Wie mee wil doen, doet mee, dus bij dezen een oproep!”

De setlist
Voor Van Luttikhuizen is Millencolin met No Cigar de grote favoriet. Maar daarnaast zijn nummers als Bring The Noize, Evil Eye en, de opener van de game, Rage Against The Machine met Guerilla Radio al gerepeteerd. (Luister alle nummers in onze playlist)

Uiteindelijk is band al zeker twee maanden bezig met de voorbereidingen. "Area51 in Eindhoven kende ons al en boeker Jaap de Waart, een echte skate-kid, had nog contacten in Deventer. Zoals alles bij ons was ook dit gewoon een impuls-idee, maar om zoiets goed te organiseren moet er wel flink wat tijd in gestopt worden.”

Waar en wanneer?
Luttikhuizen verzekert dat het een eenmalig evenement wordt, omdat het volgens hem ook iets speciaals moet zijn. Gezien de reacties op het internet zullen de kaarten, die zaterdag in de verkoop gaan, niet lang blijven liggen. De heren van John Coffey staan op 13 mei in Burnside (Deventer) en 14 mei betreden ze de ramp van Area51 (Eindhoven). Nog meer nieuws. Aanstaande zaterdag presenteren de punkrockers hun nieuwe EP 'A House For Thee' in TivoliVredenburg.