LL16: Klangstof is ‘here to stay’

Charlie-afsluiter is de status van zij-project van Moss ontgroeid

Door Klaas Bakker, foto's Jelmer de Haas ,

Koen van der Wardt kennen we als bassist van Moss, schreef ondertussen ook eigen liedjes en kon die vervolgens niet helemaal kwijt bij die band. Ergo: Klangstof werd vorig jaar geboren. Lowlands is de laatste show voor de albumrelease.

Het concert: Klangstof, Lowlands Charlie, zondag 21 augustus 2016

In eerste instantie trad Klangstof nog op met driekwart van Moss in de gelederen, maar dat is sinds enige tijd veranderd. Van der Wardt speelt inmiddels met drie andere bandleden en dat lijkt zijn vruchten af te werpen met een nieuw album in aantocht.

Er hangt dus een buzz om Klangstof?
Nogal. NME is laaiend positief, de band speelt op de pre-party van het Parijse Pitchfork Festival en de meeste streams komen uit de VS. De blik is dan ook op het buitenland gericht. Klangstof is trouwens een echte muzikantenband. Zo’n band waar muziekliefhebbers als een blok voor vallen en waar collega-muzikanten enorm naar uitkijken. Laat dat nou precies de samenstelling van de Charlie vanavond zijn.

Is Klangstof dan die status van zijproject van Moss al ontgroeit?
Ja. Koen is namelijk een hilarisch en geniale frontman geworden. Hij staat nog altijd wel gebogen over zijn gitaar, maar trekt ondertussen gekke bekken, lacht geposeerd en doet rare dansjes. Het maakt allemaal onderdeel uit van zijn acte de présence, zonder dat het te gemaakt wordt. Het ziet er een beetje uit als een klein kind dat zich bewust wordt van zijn vermogen om de omgeving aan het lachen te maken.

Genoeg over de show, hoe was het muzikaal?
Sterk! De band lost namelijk elke verwachting in. De setlist is met zeven liedjes vrij kort, maar die zeven liedjes worden vrijwel allemaal opgerekt en hier en daar tot grotere hoogte gestuwd. ‘Island’ en afsluiter ‘Amansworld’ krijgen beide zo’n arrangement en ‘Close Eyes to Exit’ is een heel stoere song met zinderende drums. Combineer dat met de nu al bekendere liedjes ‘Hostage’ en de nieuwste single ‘We Are Your Receiver’ en je krijgt alleen maar meer zin in dat aankomende debuut van Klangstof.