LL16: Dua Lipa bloeit op van hits

Nieuwe popsensatie houdt het beheerst

Tekst Norbert Pek, foto's Jelmer de Haas ,

De Lowlands-zondag is er één van regen en tien minuten voor aanvang van de Dua Lipa-show barst de hemel helemaal los. Leuk voor de zangeres want de Heineken is meteen ramvol. Doorweekt aangerende medemensen worden aan de randen door opeengepropte Lowlanders geweerd. Het is hoog tijd voor zonnige pop.

Het concert: Dua Lipa, Lowlands Heineken, zondag 21 augustus 2016

De kans is groot dat die Heineken tóch al flink gevuld zou zijn, want we hebben hier met een uitermate populaire nieuwe popster te maken. Die moet natuurlijk even uitgecheckt worden.

Ik heb onder een steen gelegen. Leg eens even uit?
Het is haar echte naam dus. Dua Lipa. De Britse met roots in Kosovo is met een zweefduik de bekendheid ingevlogen. Het is er eentje die dromen najaagt. Zeker leuk dat modellenwerk, maar een popster worden is de echte doelstelling. Lipa bleef schrijven, bleef covers op YouTube-zetten en is uiteindelijk ontdekt. Nu scoort ze dikke hits.

Wat voor popster is dit?
Eén van de lieflijke soort. Ze zoekt in de presentatie geen gevaar op, maar houdt wel vriendelijke praatjes tussendoor. Uitstraling heeft ze zeker. Vet hoor, die rode trainingsbroek boven de zwarte pumps met hak van drie meter. Dua Lipa heeft warme, licht nasale zang die live ook overeind blijft. Haar popsongs hebben een hiphop-rauwheid en altijd een groot poprefrein. Er werd ook een cover gespeeld: een redelijke uitvoering van ‘Good Times’ van Jamie XX.

Maakt Dua Lipa het uur vol?
De zangeres houdt het bij 38 minuten en dat is prima. Aan het debuut wordt nog hard gewerkt, dus het materiaal ligt ook niet in hoge stapels klaar. Lipa en haar drie bandleden brengen het materiaal opvallend timide voor wat een opzwepende nieuwe popsensatie zou kunnen zijn. Nummers als ‘Last Dance’ en ‘New Love’ mogen er absoluut wezen, maar ander werk mag soms wat dwingender. Daar wordt ongetwijfeld aan gewerkt. De finale met de twee monsterhits geeft niet alleen de Bravo maar ook Dua Lipa zelf energie. Bij het zeer aangename ‘Be The One’ dartelt ze opeens met het volste zelfvertrouwen rond en gaat ze voor de publieksparticipatie. Dua Lipa lijkt het meest van haar eigen uitschieters te houden. De vuist blijft dus ook gebald bij het andere succesnummer dat haar huidige status treffend verwoordt: ‘Hotter Than Hell'.