LL16: Rapper Donnie is op en top cult

X-Ray in drie kwartier omgetoverd tot de X-Raya

Door Klaas Bakker, foto's Jelmer de Haas ,

Shoutouts naar dure kledingmerken, hints naar modellenwerk en die telkens terugkerende bamischijven. Het is de zelfbenoemde Leipie van het Plein, Donnie wat vanmiddag de klok slaat in de X-Ray.

Het concert: Donnie, Lowlands X-Ray, zaterdag 20 augustus 2016

‘Van blowen in het mbo tot aan een uitverkochte Paradiso.’ Ja mensen, het gaat lekkerder dan lekker met de Amsterdamse rapper Donnie. Zijn debuutalbum Mannelogie was vorig jaar een van de fijnste rapreleases en die nieuwe tracks van Loei Ordinair zijn weliswaar ietsje minder, maar nog altijd best oké. In de X-Ray komt de bamischijfliefhebber op in een witte bontmantel, wat er zo over the top uitziet dat het de cultstatus ver voorbij is.

Goeie opening. Hoe was die show verder?
Sterk, maar ook een beetje rommelig. Niet alles loopt helemaal lekker tijdens het optreden. Ondoenlijke autotunes, raps die niet altijd even lekker lopen en die producties die zo tegen De Jeugd van Tegenwoordig aan schuren dat je het verschil tussen die tracks van hen en Donnie bijna niet meer hoort. Het is dat die producties zo vreselijk vies lekker zijn waardoor de gebreken tegen de achtergrond gedrukt worden.

Vies lekkere producties?
Dat komt door die geniale Bas Bron, die veel van Donnies tracks heeft geproduceerd. Die flashy baslijn in 'Batras', samen met die korte synth drops, zijn typische Bas Bron-producties. 'Batras' dus, 'Brakka van Balmain', 'Wubbo Ockels', 'Koud als ik je zoen': elke track die vanmiddag voorbij komt, is op de een of andere manier raak. De X-Ray is na knaller 'Mentaal' omgetoverd tot de X-Raya, hintend naar shoutout naar Raymond (Raya) van Barneveld. Een meme van begin dit jaar alweer, maar te grappig om te negeren. (Check die Insta’s!)

Is Donnie dan meer dan alleen cult?
Misschien, hij is in ieder geval niet die gimmick-act die hij oogt. Die high-end fashion is allemaal leuk en aardig, maar het gaat hier om z’n liveshow en die levert hij wel af zoals je het hem het liefst ziet doen. Het was een beetje rommelig, maar tot ver voorbij de helft van de X-Ray sprong iedereen hard mee.