LL16: De laatste keer John Coffey

Enerverend afscheid van Nederlands hardste

Tekst Connor Clerx, footo's Tim van Veen ,

Hoe haal je het in je hoofd om nu te stoppen? Het zou geen onredelijke vraag zijn aan de Utrechtse punkrockers van John Coffey. Ruim een jaar na die ene video die de hele wereld over ging is de band op een absoluut hoogtepunt beland. En dat heeft met dat biertje niets meer te maken. Twee jaar geleden stonden ze nog in de X-Ray, naar eigen zeggen de show van hun leven, nu wacht de Bravo. Een tent die zo goed als tien keer zo groot is. Het zal voorlopig de laatste keer zijn dat John Coffey voor zo’n groot publiek staat. In September volgen nog vier afscheidsconcerten, daarna volgt de ‘indefinite hiatus’.

Het concert: John Coffey, Lowlands Bravo, vrijdag 19 augustus 2016

John Coffey vliegt er vrijdagmiddag meteen keihard in. Letterlijk, na een kort intro met animatiebeelden van het artwork van de A House For Thee-EP duikt frontman David Achter de Molen al over het hek. Het is de start van een snoeiharde set zoals de afgelopen jaren geen andere Nederlandse act neer heeft kunnen zetten. Achter de Molen is uitgegroeid tot een fenomenale frontman. Schouders naar achteren, borst vooruit, met kleine knikjes van zijn kin daagt hij je uit. Veel meer hoeft de zanger niet te doen om indruk te maken. Die memo heeft hij overigens niet gekregen. Dit is de laatste grote show, alles moet uit de kast. De ballonnen zijn dit keer thuisgebleven, maar spraakmakende elementen zijn er meer dan genoeg.

Vlammenwerpers? Lasers? Drones?
Nergens voor nodig. John Coffey heeft meer dan genoeg aan de wisselwerking tussen band en publiek. Achter de Molen is nog maar net terug op het podium of het volgende bandlid springt alweer over de fotografen heen. Crowdsurfen is het sleutelbegrip in de Bravo. De een na de ander gaat de lucht in,  continu. Maar daar neemt de band geen genoegen mee. Ze willen er dertig. Tegelijk. En wel nu. Een oproep waar de Bravo maar al te graag gehoor aan geeft. 

Is dat alles?
Zeker niet. John Coffey gaat als een stel bezetenen tekeer, de zanger voorop. Met een tempo dat zelfs de beveiliging overrompelt, is hij ineens van het podium verdwenen, met een kleine boog buitenom de menigte in, om ‘Bright Companions’ in het midden van de zaal af te maken. Tijdens 'Heart of a Traitor' wordt het meest ambitieuze plan van de middag uitgevoerd. Een circlepit, om de vier centrale palen van de Bravo heen. Natuurlijk krijgen ze het voor elkaar, maximaal knallen is de missie die iedereen hier deelt. Dit is een verhaal dat je je kinderen meegeeft. Een van de laatste, grootste shows van John Coffey, je zal er maar bij zijn geweest.

Een emotioneel afscheid?
Zo ver is het nog net niet. In september volgen er nog vier afscheidsconcerten, dus een echt vaarwel is het niet. Toch is het een bijzonder moment, iets wat de band niet ontgaat. 'John Coffey ging dood in 2016, maar voordat John Coffey doodging was jij erbij!' Famous last words zullen het niet worden, maar het dekt de lading.