LL16: Tien toonaangevende features van Anderson .Paak

De veelzijdige stijl van een wonderlijke rapper, producer en drummer

Flip Kloet ,

Er is geen festival waar Anderson .Paak niet welkom is. Van Pitch, North Sea Jazz tot aan Lowlands dit weekend: overal zet hij de festivaltenten en -weides op zijn kop. Nu blijven zijn solo-album Venice en Malibu top om te luisteren, maar in aanloop naar zijn optreden op Lowlands stelden we een lijst samen met de tofste features. Van de early days tot de track waarmee hij doorbrak en recente samenwerkingen.

1. Mac Miller – Dang! ft. Anderson .Paak
Het is de laatste weken zijn ongelofelijk: bijna elke week verschijnt er wel iets waar de stem van Anderson .Paak op te horen is. Zijn meest recente high profile feature is deze nieuwe single van Mac Miller. Een van de tracks die op het nieuwe album The Divine Feminine te vinden zal zijn. .Paak is een perfectionist - de reden van die punt voor .Paak - en daar horen ook opvallende videoclips bij. Niet voor niets heeft Anderson .Paak een tijd gewerkt als cameraman en editor voor zijn vriend Safiq Husayn en daarnaast is de multi-skilled rapper ook nog producer, songwriter en drummer.

2. Shafiq Husayn – It’s Better For You ft. Anderson Paak
Zoals veel muzikanten begon ook .Paak met het maken van muziek in een bandje in de kerk, als drummer. Wegens gebrek aan geld moest hij als tiener de muziek laten vallen voor bijbaantjes in o.a. een verzorgingshuis. Nadat hij ontslagen werd woonde hij bij muzikant Shafiq Husayn. Zo belandde hij weer achter zijn drumkit en in de studio. De karakteristieke feelgood sound is al duidelijk te horen in deze samenwerking.

3. Breezy Lovejoy (Anderson .Paak) – E & J ft. VerBS
Onder deze naam maakte .Paak zijn eerste twee albums. De rapper ging rond 2012 aan de slag als schrijver en producer. Het resultaat was O.B.E. Vol. 1 – voluit Out of Body Experience. Een indrukwekkend album waarmee hij de hiphop-scene van L.A. kennis liet maken met zijn sound. Ook het tweede album Lovejoy is het zeker het luisteren waard. In november 2013 bracht hij zijn eerste project als Anderson .Paak uit: Cover Art. Een EP gevuld met rock covers geïnspireerd op de blanke artiesten die in de 50’s succesvol werden met het coveren van zwarte muziek.

4. TOKiMONSTA – Realla ft. Anderson .Paak
In 2014 wordt deze Breezy Lovejoy meer en meer gevraagd voor samenwerkingen met grote en opkomende artiesten. Zijn oude alias verdwijnt in de geschiedenisboeken en hij gaat verder onder de naam Anderson .Paak . Deze track uit 2014 met de producer en DJ TOKiMONSTA is een mooi voorbeeld van de veelzijdige stijl. De rapper bewijst dat hij naast de koning van de beats en lyrics, maar kan ook geweldige hooks en refreintjes kan zingen. Ongeacht het genre. 'Realla' is een van de eerste kennismakingen met .Paak's lines op een elektronische beat.

5. Watsky – Ink Don’t Bleed ft. Anderson .Paak
In juni 2014 is .Paak een muzikant waar je in Amerika echt niet meer omheen kunt. Reden genoeg voor rapper Watsky uit San Fransisco om .Paak zijn complete album Ink Don't Bleed te laten produceren. Vijftien van de zeventien tracks op de plaat worden in elkaar gesleuteld door .Paak en hij heeft drie features, waaronder deze track. Daarnaast krijgt hij hulp van o.a. Mr. Carmack en Lo Def en Mikos Da Gawd. De track ‘Ink Don’t Bleed’ is de enige track die hij niet zelf geproduceerd heeft. 

6. NxWorries – Suede
Een jaar later verschijnt er een spraakmakend nieuw project van Anderson .Paak en de gewaardeerde producer Knxwledge. Samen vormen ze het duo NxWorries en komen ze met een EP waarvan de track ‘Suede’ zeker het grootste succes was. Ritmische break-beats overspoeld met die karakteristieke warme sounds en basloopjes. Het lijkt een perfect combinatie die bijna niet te toppen lijkt, maar toch focust .Paak zich meer op zijn solo-album. Van een debuutplaat van NxWorries is het nog niet gekomen.


Animals (feat. Anderson .Paak) door yvesdyl1

7. Dr. Dre – Animals ft. Anderson .Paak
Net als je denkt dat het niet beter kan, mengt  Dr. Dre zich in het verhaal. Eind 2015 doet Anderson .Paak maar liefst drie features op het album Compton, een van de redenen dat de rapper aan het licht komt bij een nog grotere groep hiphopliefhebbers. De twee ontmoeten elkaar in Moskou tijdens een Boiler Room evenement. Eerder dat jaar werkt .Paak aan een nieuwe track met DJ Premier en is Dr. Dre druk in de weer met het maken van zijn nieuwe album. Als .Paak en Dre samen een sessie inplannen, is de legende zo enthousiast dat hij de tracks wil gebruiken voor zijn nieuwe album. Samen werken ze wat tracks uit en komen de twee grootmeesters Dr. Dre en DJ Premier weer samen in de studio. Iets dat twintig jaar geleden ondenkbaar was, aangezien DJ Premier werkte voor Biggie Smalls en Dre produceerde voor Tupac. De rivaliteit tussen de East- en West Coast is natuurlijk al langer verdwenen, maar het blijft speciaal dat deze twee legendes samenwerken.

8. Kaytranada - GLOWED UP ft. Anderson .Paak
Kunnen we 2016 al het jaar van Anderson .Paak noemen? Zeker. Na Coachella en SXSW viel hij ook op in Europa. Uiteindelijk stond hij op zo’n beetje ieder toonaangevend festival. Waar hij in januari in de Tolhuistuin stond, speelde hij verderop in het jaar op Pitch en North Sea Jazz. Dit weekend doet hij Lowlands aan en met zijn overtuigingskracht en indrukwekkende shows laat hij ongetwijfeld weer zien dat we nog veel en veel meer kunnen verwachten. Halverwege 2016 verscheen hij op het debuutalbum van de Canadese beatmaker Kaytranda 99.9% met de track ‘GLOWED UP’: een referentie naar het feit dat .Paak verlicht is van het succes van de afgelopen jaren.

9. Snakehips - Money On Me ft. Anderson .Paak
Zoals we eerder zagen, gaat het bij Anderson .Paak om veel meer dan alleen boompap beats waarop hij zijn skills laat gelden. Integendeel, juist de crossover tussen hiphop en funky R&B maken zijn stijl zo interessant. Ook zijn samenwerking met het Britse house-duo Snakehips laat zien dat hij niet vies is van een muzikaal experiment en het verleggen van zijn grenzen. Een smaakvolle dance productie die net zo goed in de club als op een rustige zondagmiddag. Hoewel de combinatie niet direct voor de hand ligt, blijkt ook dit perfect binnen zijn oeuvre te passen.

10. Domo Genesis – Dapper ft. Anderson .Paak
Wederom een dijk van een track, die ons terugbrengt bij de soulvolle samenwerking met Domo Genesis. 'Dapper' staat op het gelijknamige debuutalbum van deze rapper uit Californie, lid van Odd Future. Een nummer dat in eerste instantie alleen over het roken van een joint lijkt te gaan, maar niets is minder waar. Dit is een mooi voorbeeld van de dubbelzinnigheid die .Paaks teksten zo intrigerend maken: niets is wat het lijkt. ‘Hold that light / Smoke that fire’ staat ook voor het vasthouden aan het levenslicht en daar helemaal in op gaan. Anderson .Paak is high on life en laten we hopen dat hij dat nog heel lang blijft.